V Twisto toho víme hodně o cestování a rádi se o naše zkušenosti a tipy podělíme.

Jak na levné letenky?
Když kupujeme letenky, díváme se na srovnávač AZair. Můžete v něm zadat opravdu hodně dlouhou periodu, ve které chcete cestovat, a taky víc destinací najednou. A to se hodí zvlášť pro ty, kteří se chtějí někam vydat, ale nezáleží jim tolik na určitém času výjezdu nebo určité destinace. Taky nás hodně baví Zaleťsi. Mají dobré nabídky a bezva služby. Letenky po Asii hledáme přes Kiwi.

Když hledáme levné letenky, hledáme je přes anonymní okno (jak na něj se dozvíte tady). Někteří přepravci totiž můžou vaše údaje monitorovat a cenu letenek pak uměle zvyšovat. Na to pozor. Nákup letenek nenecháváme na poslední chvíli. Po Evropě je nejvýhodnější nakupovat letenky 3 až 1 měsíc dopředu, na cesty po světě 5 až 3 měsíce dopředu. Říká se, že statisticky jsou nejlevnější letenky s odletem/příletem v úterý, ve středu nebo v sobotu. Zkuste to.

Jak ušetřit na cestě?
A když jedete někam blíž? Nemusíte mít vlastní auto, abyste se dostali z bodu A do bodu B. Zkuste spolujízdu, třeba na https://www.blablacar.cz/. Například do Mnichova se tak dostanete za 250 Kč.  Kromě toho, že ušetříte vlastní peníze, šetříte i naše životní prostředí a navíc se můžete seznámit se zajímavými lidmi.

Jak na levné ubytování?
“Ubytování bývá nejvyšší položkou v rozpočtu,” říká Kryštof Paleta z Cestology, Youtuber, který si s sebou na cesty zabalí vždycky i Twisto kartu. Kryštof spí nejčastěji v hostelech, které jsou podle něj stále lepší. A navíc v nich pokaždé najde někoho, kdo umí poradit místní tipy a vychytávky. “V Kambodži jsem třeba narazil na skvělý hostel v Phnompenhu, spal jsem tam za hubičku,” radí Kryštof.

Slevy na Booking.com
Server Booking.com netřeba představovat. S Twisto účtem na něm můžete ušetřit až 4 %. Stačí se na něj prokliknout přes svůj Twisto účet ze sekce “Výhody”. Ušetřená procenta z ceny dostanete zpátky na Twisto účet ve formě kreditů, které potom můžete využít na libovolný nákup. A nelekněte se, procenta zpátky získáte, i když za ubytování budete platit až na místě v hotovosti.

Ubytování úplně zdarma
Když nechcete za ubytování platit vůbec, zkuste couchsurfing. Hodí se třeba v západní Evropě. Jde o komunitu lidí po celém světě, která dnes čítá už 14 milionů členů. Principem je nechat u sebe přespat cestovatele a zároveň jim ukázat místní život.
Znáte film Prázdniny? Doporučujeme. Nejen film, ale taky způsob, jakým si hlavní hrdinky obstaraly prázdninovou destinaci. Vyměnily si svoje domy. A vy to můžete zkusit taky. Podívejte se sem https://www.homeexchange.com/. Najdete tam 400 tisíc míst v 187 zemích. Podmínkou je najít někoho, s kým si svoje příbytky vyměníte. Jde to. Víme z vlastní zkušenosti.

Jak ušetřit na směnném kurzu?
A nezapomeňte! Až do konce září jsou všechny zahraniční platby s Twisto Premium o 5 % levnější.