“Štěstí, je krásná věc, ale prachy si za něj nekoupíš,” zpívá Richard Müller v legendární písni. Opačně to ale možné je. Řada výzkumů se soustředila na to, kolik peněz by lidé potřebovali, aby se cítili šťastní. Zjistili, že s vyčíslením nemají lidi obvykle vůbec problém a že cena za štěstí se liší podle toho, ve které zemi člověk žije i kolik mu je let.

Peníze dělají lidi šťastnějšími. Alespoň podle výsledků dva roky starého experimentu, do kterého se pustila organizace TED. Do zajímavého testu zapojila 200 dospělých z Brazílie, Indonésie, Keni, Austrálie, Kanady, Spojených států i Velké Británie. Organizátoři poslali stu účastníkům na účet 10 tisíc dolarů (v přepočtu zhruba 233 tisíc Kč) s tím, že je musí do 3 měsíců utratit. Další stovka účastníků nedostala nic. Obě skupiny potom po celé tři měsíce vyplňovaly dotazníky, jak jsou spokojení se svým životem. Výsledky ukázaly, že lidé, kteří dostali peníze, se stali výrazně spokojenějšími než předtím. Zajímavé je, že nárůst spokojenosti ve svém životě potvrzovali i 3 měsíce po konci experimentu.

Podle uvedeného experimentu ke štěstí stačí poměrně malá částka. Ve výzkumech, které se přímo ptají lidí na cenu za štěstí, však padají mnohem vyšší cifry. Podle loňské zprávy Empower’s Financial Happiness, která zpovídala přes 2 tisíce Američanů, se dá štěstí koupit za 1,2 miliony dolarů (zhruba 28 milionů Kč). Většina lidí z dotazované skupiny však kývla na to, že jejich problémy by jim vyřešila i mnohem menší částka. 42 % by stačilo, kdyby dostali 25 tisíc dolarů.

První slovo, které lidi napadne v souvislosti s finančním štěstím, je podle zmíněného výzkumu svoboda, následuje bezpečí a úleva. Pocit štěstí by se většině lidem dostavil ve chvíli, kdy by byli schopni platit účty včas (67 %), žít bez dluhů (65 %), mohli si dopřávat každodenní luxus bez starostí (54 %) nebo vlastní bydlení (45 %).

Australští vědci šli na zjišťování cifry za štěstí jiným způsobem. Udělali si tabulku, ve které finančně vyčíslili různé události v životě člověka a buď je přičetli na vrub štěstí nebo naopak odečetli. Třeba narození dítěte podle nich přinese štěstí v hodnotě zhruba 265 tisíc korun, úmrtí potomka naopak odečte ze šťastného účtu 636 tisíc Kč.

Pocity Čechů spojené s financemi pravidelně monitoruje Sazka. Jak jinak. Ve výzkumu z roku 2017 například zjistila, že k tomu, aby se člověk cítil bohatý, stačí většině lidí příjem kolem 50 tisíc korun. Tahle cifra se však radikálně změnila o 5 let později, kdy polovina respondentů uváděla částku už kolem 120 tisíc korun čistého měsíčního příjmu. V přepočtu na celkovou hodnotu majetku bohatství začíná podle 60 % Čechů při částce 10 milionů korun. Zajímavé je srovnání s ostatními státy, kdy obyvatelé většiny dalších dotazovaných zemí, tedy Slovenska, Německa a Finska, uvádějí částku 10× vyšší, 100 milionů korun. Nejnáročnějším národem jsou Italové, u nichž by 10 % účastníků průzkumu potřebovalo k pocitu bohatství 2 a více miliard korun.

Řada výzkumů se nemůže dohodnout, jestli cena za štěstí má nějakou hranici, po jejímž překročení se už pocit štěstí nezvyšuje. Profesoři Pricentonské univerzity, laureáti Nobelovy ceny, publikovali v roce 2010 přelomový dokument, podle kterého je tím stropem 75 tisíc dolarů (1 753 000 Kč). Když mají lidé peněz víc, už se necítí šťastnější. Deset let po nich však výzkumníci z Pensylvánské univerzity tohle zjištění ve své práci zpochybnili a uvedli, že žádný takový strop neexistuje. Pak se v těch výzkumech vyznejte.

Každopádně platí, že nedostatek peněz souvisí se stresem, který přinášejí třeba neočekávané výdaje. Nezapomeňte, že Twisto vám takových případech kryje záda. S Twistem si můžete nenadálé velké platby rozdělit do 3–12 měsíců.