Se splátkami je to jako s ohněm. Mohou být dobrým sluhou, ale zlým pánem. Když víme, v jaké situaci je využít, pomůžou nám s pohodou v našich financích. Nesmíme je ale používat pokaždé, když dojdou peníze. Tady je návod, jak splátky zkrotit tak, aby nám přinesly jenom prospěch.

Co na to můj účet?

Před tím, než se rozhodnete pořídit si něco na splátky, je zásadní znát stav svého účtu. Nejen to, kolik na něm aktuálně máte, ale také to, jak dlouho se na něm peníze v průběhu měsíce ohřejí a kdy kam odtečou.

Důležité je také uvědomit si, co všechno už případně splácíte a kdy to budete mít splacené. Twisto tohle trochu hlídá za vás, a to především za zákazníky s Twisto účtem. Pokud se chystáte rozložit si nákup na splátky s Twistem, náš systém vám umožní vzít si jen tak vysokou splátku, jakou podle našich propočtů zvládnete. Maximální povolený součet všech Twisto splátek v daném měsíci najdete ve svém Twisto účtu nebo appce pod záložkou Moje limity.

Na jak dlouho?

I když máte lehce napjatý měsíční rozpočet, můžete novou splátku zvládnout, pokud vás nezatíží na příliš dlouhou dobu. Například v případě Twisto nákupů na třetiny víte, že nejpozději do 3 měsíců máte splaceno a peníze se vám zase uvolní na něco jiného. Zatnout zuby a přiškrtit rozpočet třeba na rok i víc však už není tak snadné. Ujistěte se proto, že budete mít na splátky kde brát.

Když si rozložíte placení nákupu na třetiny, váš rozpočet to lehce zvládne.

S kým do toho jdu?

Spotřebitelský úvěr neposkytují samy obchody, ale finanční společnosti. Pokud se vám nedaří zjistit, kdo splátky v daném e-shopu nebo kamenném obchodě nabízí, raději se do nich nepouštějte. Poskytovatel by měl být jasný na první pohled.

Zdarma nebo za poplatek?

Poplatek za rozložení nákupu do splátek může s celkovou cenou pěkně zahýbat. Proto kdykoli si berete splátku, dobře si zjistěte, kolik zaplatíte navíc. Často se stává, že si tuhle částku musíte vypočítat sami, případně že je skrytá někde malým písmem pod čarou. Hodně vám napoví číslo se zkratkou RPSN, které se u splátek či spotřebitelských úvěrů uvádí. Jedná se o Roční Procentní Sazbu Nákladů. Tohle číslo říká, kolik procent byste z celkové výše úvěru zaplatili za 1 rok.

S Twistem víte, na čem jste, hned a jasně. Bez hvězdiček, háčku, skrytých vzkazů pod čarou. Za Nákup na třetiny nezaplatíte navíc vůbec nic. Rozložení je zdarma. Poplatek za splátky na delší dobu vidíte jasně při každém rozložení, dopředu si ho můžete zjistit na jednoduchém posuvníku tady.

Kdy je to výhodné?

Nákupy na splátky, i když něco přeplatíte, dávají smysl v několika situacích. Zaprvé ve chvíli, kdy si potřebujete koupit něco opravdu nezbytného - například novou pračku, ledničku, varnou desku. Za druhé v okamžiku, kdy objevíte věc, která by se vám hodila, za výhodnou cenu. To platí třeba pro sezónní výprodeje nebo pro akce typu Black Friday. Nové zimní boty, kolo nebo i nový telefon si díky tomu můžete pořídit za cenu o několik stovek i tisícovek nižší, než je běžné. Kdybyste na to dlouze šetřili, akce by mezitím mohla skončit.

To, že je daná věc opravdu ve slevě, si můžete ověřit vlastním průzkumem, nebo zkusit Hlídač shopů, který udělá práci za vás. Stejně se vyplatí rozložení placení i při nákupu letenek nebo lístků na koncert. Díky nákupu s předstihem nebo v předprodeji často získáte lepší cenu než těsně před akcí či před letem.

Kdy to výhodné není?

Vždycky si hoďte na misku vah, jak moc danou věc potřebujete a jak moc to ublíží vašemu rozpočtu. Tři měsíce o 500 Kč míň snadno zvládnete? Kupte si klidně nový podzimní kabátek, i když ten starý se dá ještě v pohodě nosit. Dopředu vás myšlenka menšího rozpočtu stresuje a daná věc pro vás přitom není životně důležitá? Do žádných splátek se nepouštějte.

Splácejte včas

Každé rozložení na splátky se prodraží ve chvíli, kdy se s platbou zpozdíte nebo vůbec nezaplatíte. Ideálně si proto hned nastavte trvalý příkaz (časově omezený do konce splácení) nebo upomínku, že máte zaplatit další část. Ať vám cena nenaroste o úroky z prodlení. S Twisto účtem se vám budou splátky automaticky strhávat z vašeho měsíčního limitu. Při nákupu bez registrace vám Twisto každou splátku včas připomene 😉. A také vám dáme vědět, až budete mít splácení za sebou. Pracujeme prostě na tom, aby splátky nijak nerozhodily váš finanční klid, ale aby vám ho spíš přinesly.