Koupit byt je základ. Tohle zažité pravidlo už v Česku pomalu přestává platit. Pronájmy nabývají na významu a není divu. Pozitiva bydlení “v cizím” totiž začínají převažovat nad touhou vlastnit svoji střechu nad hlavou. Jaká jsou pro a proti? Zeptali jsme se realitního experta Radka Pajiče.

Benefity vlastnictví bytu nebo domu dlouho nikdo nezpochybňoval. Nebylo proč. Vkládáte peníze do vlastního, nikdo vás nemůže vyhodit, nehrozí vám nehorázné zvyšování nájmu, můžete si byt upravit jakkoli podle svého. Jenomže s růstem výše úroků na hypotékách ale především s růstem cen nemovitostí se karta začíná obracet.

Pronájem přináší to, co vám vlastní byt nemůže vždycky zaručit. A to zvláště ve větších městech. “Klady pronájmu ve velkých městech jsou rozhodně v jejich umístění,” říká Radek Pajič, realitní expert. “Ve většině případů si člověk může najít pronájem v blízkosti své práce, což mu poskytuje nesporné výhody. Pokud nechce, nemusí vlastnit dopravní prostředek a ušetří tak peníze, které by investoval do dopravy.” Dopravovat se může buď pomocí sdílených prostředků (kola, koloběžky, car sharing, apod.), městskou hromadnou dopravou nebo ideálně pěšky. “Díky tomu také získá čas, který by jinak strávil v kolonách. Ten by totiž stejně musel někde dohonit - myšleno prací večer či po víkendech,” upozorňuje Radek Pajič. Zároveň si při výběru místa, kde se zabydlíte, můžete zvolit lepší čtvrť či část města, kde byste na koupi bytu vůbec nedosáhli.

V pronájmu vaše peněženka také nepocítí, pokud například přestane fungovat bojler nebo je potřeba vyměnit podlahu. “Takřka ve sto procentech případů se o nutné opravy nad rámec stanovených v nájemní smlouvě stará majitel nemovitosti,” potvrzuje realitní expert.

Pronájem také zajišťuje flexibilitu. Když se vám rozroste rodina, vypovíte smlouvu a přestěhujete se do většího. Pokud změníte práci nebo pocítíte touhu cestovat, bude se vám současné bydlení také opouštět snáz ve chvíli, kdy nejste jeho majitelem či majitelkou.

Pronajaté byty však nejsou jen zalité sluncem. “Nevýhodou a samozřejmě tou největší je, že nemovitost nevlastníte. Ovšem rozdíl ceny nájmu versus hypotéky můžete investovat a peníze tak neztrácejí na hodnotě.” Další nevýhodou jsou rostoucí ceny nájmu ve větších, zvláště krajských městech. “V porovnání s hypotékou jsou však stále o třetinu až polovinu nižší, záleží na lokalitě,” porovnává Pajič.

Ve chvíli kdy se člověk rozhodne pro koupi bytu, měl by si být naprosto jistý, že tuhle investici finančně unese. Nemá cenu se uvázat k hypotéce ve chvíli, kdy by šel se všemi úsporami na krev. “Pokud si někdo kupuje nemovitost s tím, že si nenechá peníze na nenadálé události, přidá k tomu ještě pomoc rodiny a nemá pak už kam sáhnout, tak to beru jako lehkovážnost. Doporučuju proto si hypotéku zkusit splácet nanečisto. Třeba několik měsíců, klidně rok si odkládat to, co bych za ni zaplatil,” radí realitní expert.

Správnost rozhodnutí nevlastnit žádnou nemovitost bude člověk nejspíš znovu revidovat ve stáří, kdy se bydlení v pronájmu stane dražší než kdyby trávil důchod v tu chvíli v již splaceném bytě. Řešením může být včasná koupě malého investičního bytu, který během života může pronajímat a ve stáří se stane záložní variantou pro případ, že by bylo placení pronájmu nad jeho síly.

Radek Pajič navíc doufá, že se v Česku promění struktura nájemního bydlení, podaří se obnovit bytový fond a zrychlit povolovací procesy. “Doufám, že se vše zmíněné zlepší, zrychlí a v budoucnu bude dostatek kvalitního a dostupného bydlení,” uzavírá.