Je stavební spoření už přežitá záležitost? Co pro mě budou znamenat vládní ekonomické škrty? A komu se vyplatí věřit, když chci investovat své peníze? Ekonomický svět je plný informací, ve kterých je těžké se vyznat a které často ani není snadné pochopit. Naštěstí se jimi spousta lidí ráda probírá za nás a pak nám předkládají to nejlepší, co našli nebo sami vyzkoušeli. Tady jsou tipy na některé z nich.

Newsletter Davida Klimeše

Pokud raději čtete než posloucháte, newsletter Davida Klimeše je pro vás to pravé. David se rád pídí po připravovaných plánech nejrůznější ministerstev, politiků i byznysu, čte zákony či dopadové studie, které skoro nikdo jiný nečte a k tomu obvolává lidi, kteří tématům rozumí. Motivací je mu především to, že lidé jeho newslettery čtou. A čtou je, protože jim objasňují aktuální věci ze světa politiky a byznysu. Jestli chcete být v obraze, čtěte je taky.

Škrty bratří Bittnerů

Ekonom Jan Bittner a stárnoucí influencer středního formátu Petr Bittner - tak se popisují dva bratři, kteří ve svém podcastu rozehrávají témata jako je minimální důstojná mzda nebo budoucnost důchodů. Pokud si chcete dozvědět, jak český stát nakládá s daněmi, proč trh s energiemi nefunguje jako v učebnicích nebo kde se vzaly důchody, poslechněte si bratry Bittnerovy. Řeknou vám také to, že šetření je pro ně známkou stagnace nebo absence vize. To stojí za zamyšlení 🙂.

Podcasty Vojty Žižky

S investováním je to jako se sportem, nejlepší je začít co nejdřív, protože benefity se kumulují postupem času,” říká Vojta Žižka, který nahrává investiční podcasty. Sám se svojí radou řídil, takže první akcie si koupil už v sedmnácti a hned poté investování propadl. Vystudoval Vysokou školu finanční a správní a 10 let pracoval v největší české bance. Ve svých podcastech zpovídá osobnosti ze světa byznysu, investování, krypta a nemovitostí. Mluvil třeba s Liborem Vákou, investorem, který vlastní 150 bytů, nebo s lihovarníkem Martinem Žufánkem, který mu vysvětlil, proč je chytré investovat do absintu.

Inspirace od Twisto bossů

Honza Hanzlík, country manager Twista, nasává ekonomické informace z více míst. Mezi českými zdroji u něj vítězí Forbes, Roklen24 a APEK, mezi zahraničními Finnovate.com, Paypers.com a CBInsights. Rád se nechá zlákat i zajímavými hosty Lenky Schánové na podcastu Jak investovat.

Pavel Prucek, šéf produktu v Twistu, si pro ekonomické rady rád zapne ČT24. V online světě věří Hospodářkám, E15 a také CzechCrunchi.

Renata Salata, CCO Twista, také sleduje několik různých serverů, aby měla přehled. Baví jí český CzechCrunch, polský Bankier.pl a Money.pl, nebo zahraniční Finextra.com, Businesswire.com nebo třeba Finchcapital.com. “Nejvíc mě však obohacují diskuse s lidmi kolem sebe, vnímám, co je zajímá a co je pro ně v danou chvíli důležité,” říká Renata.

A to je i naše rada pro vás. Povídejte si s lidmi kolem sebe, diskutujte, ptejte se, poslouchejte. A zkuste i někoho mimo svoji bublinu, může vám to přinést nevšední pohled na (nejen) ekonomický svět kolem vás.

A jestli finančních rad nemáte ještě dost, zkuste nejlepší české finfluencery.