Za deset let vyroste z miminka docela samostatný člověk, který  je už blíž občance než plenkám. Z Twista se za deset let stala ze startupu firma, kterou už zaplatily skoro dva miliony lidí. Twisto vyrostlo jenom díky našim zákaznicím a zákazníkům a taky lidem, kteří v Twistu pracují. Začtěte se, jak šel s Twistem čas.

Rok 1

Nevěřili jsme. V roce 2013 polovina lidí v České republice, kteří nakupovali na internetu, platili za svoje zboží dobírkou. Dokážete si to představit? Nakupujete online, ale platíte hotovostí. Nešlo nám to do hlavy, a tak jsme vymysleli Twisto Pay. Jednoduché platby na e-shopech.

Rok 2

Nejdřív nás bylo jen šest. Michal, Lukáš, Viktor, Honza, Martin a Michal. Na konci druhého roku dvakrát tolik. Ale stejně jsme ještě pořád dělali většinu věcí tak trochu na koleni. A pořád nám šlo o jediné - aby zákazníci mohli pohodlně nakupovat online. My jsme to za ně zaplatili, oni  si zboží doma prohlédli a teprve potom nám ho uhradili. Takhle je to ostatně pořád. Jen jsme museli zjistit, komu naši službu poskytnout a komu ne. Jinak bychom přišli o hodně peněz. A proto vznikla Nikita. Program, který umí vyhodnotit důvěryhodnost zákazníků téměř okamžitě. Jsme na Nikitu fakt pyšní.

Rok 3

Jeli jsme dál. A záváděli novinky. Třeba Twisto Snap. Znáte? Fakturu nebo složenku jednoduše vyfotíte a naše služba ji zaplatí za vás. Žijeme přece v 21. století, tak proč tak neplatit?

Rok 4

Pro naše zákazníky jsme udělali účet, ve kterém měli všechny objednávky pohromadě, k dispozici přehlednou aplikaci a po každé platbě jsme přes ni posílali notifikaci. Aby měli zákazníci všechny platby pod palcem. Napadlo nás, že by přes Twisto mohli platit nejen online. A tak jsme vymysleli Twisto kartu. Bylo to hodně práce, museli jsme se naučit hodně věcí z bankovnictví. Ale stálo to za to.

0:00
/

Rok 5

Získali jsme velké zahraniční investory a s nimi 5 milionů euro na expanzi do zahraničí. Vybrali jsme si Polsko. Je to čtyřikrát větší trh než v České republice, takže čtyřikrát větší výzva.

Rok 6

Byli jsme mezi prvními, kdo měl v České republice Apple Pay. A to byl důvod, proč nechat peněženku doma. Rozjeli jsme taky Twisto Split, funkci, díky které si pohodlně rozdělíte hromadné platby. A navíc Hospodářské noviny vyhodnotili náš směnný kurz k tarifu Twisto Premium jako nejvýhodnější a časopis Forbes nás už podruhé zařadil mezi 10 nejslibnějších startupů na trhu. A taky jsme získali další zahraniční investory. Původně nevěřili, že něco tak dobrého vzniklo v České republice. Nojono:-)

Rok 7

Tenhle rok byl těžký asi pro každého. Na začátku jsme byli skvěle rozjetí. V Polsku jsme nabrali mnohem víc zákazníků a zákaznic, než jsme čekali. Chystali jsme se do Rumunska a měli skvělou galaktickou party. Na svět totiž přistál Kapitán Twistar Galaxy, který si naše placení opravdu zamiloval a pasoval ho na galaxiálně vesmírné. Jenže, a vy dozajista víte, co se stalo. Všechny naše plány snědl malý organismus. Jmenoval se koronavirus.

Rok 8

Hned v březnu 2020 jsme se přesunuli do domovů, odkud jsme dál čile pracovali. Ukázalo se, že tahle změna naši práci nijak nepoznamenala. Spíš naopak. Všichni se těšíme na osobní setkání párkrát za týden a zbytek dní pěkně v tichu doma pracujeme. Pro rodiče, jejichž děti byly spíš doma než ve škole, to byla dokonce nutnost. Covidová pandemie urychlila spoustu procesů v celé e-commerce, která neuvěřitelně rostla a s ní i Twisto. Na konci roku se ze startupu narodila firma, Twisto koupil australský Zip. Dělá ve stejném byznysu, ovšem globálně, a firemní barvy má fialové jako Twisto. Náhoda? Co myslíte?

Rok 9

Další novinka – Nákup na třetiny. Nakupujete a platíte po 3 částech bez navýšení a za 0 korun.

Rok 10

Náš Nákup na třetiny nám dělá radost. Máme ho už ve verzi bez registrace. V polovině roku ho využili lidé už na 500 e-shopech a můžou si díky němu koupit třeba lístky na festival. No, není to dobrá oslava? Přidej se a #Festivaluj s Twistem!

A co bude dál? Plány máme, ale HLAVNĚ! Máme náš tým a naše zákaznice a zákazníky. Stále platí, že naši budoucnost píšeme společně. Děkujeme!