Důvodů, proč je grilování tak oblíbené, je spousta. Stejně velké množství je také nejrůznějších typů a kategorií grilů. Aby tě nepřeberné množství informací o grilech nezahltilo, pročetli jsme je za tebe a máme pro tebe srovnání těch základních variant grilů.

Keramický gril: poslední hit, nebo opravdová klasika?

V české kotlině se zatím rozkoukává, zato v Asii se takhle vaří od nepaměti. Příběh grilu Big Green Egg je sice trochu krvavý, ale zato se šťastným koncem. Západnímu světu ho objevili američtí vojáci, kteří v Japonsku sloužili, a přivezli ho do USA jako suvenýr. V Japonsku se tomuto grilu říká “kamodo”, neboli trouba a tenhle zelený sympaťák toho zvládne opravdu dost: vařit, dusit, udit i péct. Roztopit se dá na 70 i 350 stupňů Celsia, takže se v něm lahodně udělá ryba, ale i italská pizza. Výrobce o něm tvrdí, že vydrží na celý život a tomu pak samozřejmě odpovídá i cena, která teď začíná na 15 tisících korunách. Nicméně teď můžeš verzi MiniMax (za 25 652 Kč) vyhrát v naší grilovací soutěži. Víc si přečteš tady.  

Gril na dřevěné uhlí: starý známý.

I příběh nejslavnějšího grilu na světě – Weber, začíná u druhé světové války. Když se američtí vojáci vrátili domů, stal se součástí jejich nového civilního života domek na předměstí, zahrádka a grilování (souhlasíme, že vaření venku na stres opravdu zabírá). Jeden z milovníků barbecue si ale chtěl svoji pečínku užít, i když se zrovna rozpršelo, a tak svůj gril přikryl pokličkou. Jmenoval se George A. Stephen. Tehdy, v roce 1951, pracoval pro firmu Weber Brother's a dál už je ten příběh vcelku jasný.

Grily na dřevěné uhlí si spousta lidí pochvaluje kvůli nezaměnitelnému šmaku připravených pokrmů, lákavá je i docela nízká pořizovací cena. Na druhou stranu je třeba dodat, že správně rozpálit gril na dřevěné uhlí vyžaduje jistou zručnost a chvilku to trvá. Nemluvě o tom, že je třeba mít vždycky dřevěné uhlí po ruce.

Plynový gril: vaření na pohodu.

Plynové grily jsou, pokud jde o zapalování, jednodušší. I tak je ale třeba myslet na dodávanou energii, ať už jde o plynové lahve nebo malé kartuše. Nicméně, rozpálit plynový gril není žádná věda a intenzitu tepla lze většinou lehce regulovat. Pro fajnšmekry doporučujeme plynové grily s lávovými kameny, které pěkně drží teplo a absorbují tuky a jiné nečistoty. Navíc jsou téměř bezúdržbové.

Elektrický gril: pro všechny příležitosti.

Elektrické grily stačí jenom zapojit do zásuvky. V tom spočívá jejich největší výhoda a nevýhoda. Vzít s sebou elektrický gril do parku asi není jen tak, na druhou stranu se ale zase hodí do vnitřních prostor a můžeš tak grilovat nezávisle na počasí.

Co by měl mít KAŽDÝ gril?

  • Stabilitu
  • Nerezový nebo litinový rošt
  • Dobrou přístupnost pro údržbu
  • Tepelně nevodivá madla a úchytky

A především, při výběru mysli na to, jak moc máš grilování rád/a a jak často ho provozuješ. Protože jestli opravdu patří mezi tvůj nej koníček, rozhodně se vyplatí dobře (a víc) investovat, než vařit venku nepohodlně a jen pár sezón.

Dobrou chuť!