Jeho život je sen všech techno geeků. Testuje technologické novinky, točí o nich videa, dělá podcasty a má spoustu věrných fanoušků. Možná by bylo všechno jinak, kdyby se v osmi letech nenaštval na svoji mámu a ve dvaceti nedostal docela ošklivou nemoc. Jaký je příběh Petra Máry? A kam ho posunuly měsíce pandemie koronaviru?

“Chtěl jsem figurku transformera a místo toho mi máma z Německa přivezla počítač Commodore 116. Nejdřív jsem na ni byl naštvaný, pak jsem se ale do toho počítače docela ponořil,” popisuje Petr dobu, kdy ho zaujala technika. Jestli dneska stačí zmáčknout jedno tlačítko, v osmdesátých letech musel majitel počítače svému stroji docela detailně rozumět. A taky vzít občas do ruky šroubovák. “Myslím, že je to moje výhoda. Rozumím systémům anebo jsem je schopen docela rychle pochopit. A taky mě technologie nepřestávají fascinovat, což je důvod, proč mě nesmírně baví to, co teď dělám,” říká Petr.

Jak být efektivní

V devadesátých letech navrhoval weby. Všichni je chtěli, ale jen málokdo je uměl udělat. (Většinou) kluci, kteří strávili dětství u commodorů, s tím problém neměli. Kromě toho Petr taky psal, a to nejen o počítačích, ale třeba i o americkém hip hopu. A taky se u něj projevila ulcerózní kolitida, což je hodně nepříjemné onemocnění tlustého střeva. Jde o autoimunitní (=tělo bojuje samo proti sobě) nemoc, na kterou neexistuje spolehlivý lék.

“Měl jsem hodně práce a neuměl jsem říkat ne. Navíc jsem byl kvůli nemoci hodně unavený. A tak jsem hledal způsob, jak si pomoct. Proto jsem se začal zabývat plánováním času a dostal jsem se k metodě organizace práce GTD, neboli Getting Things Done, popisuje Petr.

V té době měl ještě jeden docela ne mainstreamový zájem - Apple. Fascinoval mně příběh Steva Jobse. Týpek, kterého vykopli z vlastní firmy, se do ní vrátil a znovu ji nastartoval. Zatímco Microsoft si jel pořád ve stejných kolejích, Jobs uvažoval progresivně,” říká Petr, který tehdy psal pro server Mujmac.cz. V roce 2007 začal svoje vědomosti předávat nejen na papíře nebo na webu. Učil  firmy a jednotlivce metodu organizování času a přednášel také o Applu. Když současný technologický gigant vstoupil na český trh, stal se oficiálním trenérem Applu.

Jak zvládnout pandemii?

Lockdown roku 2020 zastihl Petra vlastně na začátku roku. V lednu a v únoru se na celý rok připravoval, v březnu začal intenzivně pracovat a tehdy se mu ze dne na den zhroutily všechny plány. Jeho březnové video o tom, jak je důležité připravit si plán B, odpovídalo žité realitě. Zatímco vycházely články, jak by si měli lidé užít čas “navíc”, Petr začal pracovat ještě intenzivněji, aby se připravil na situaci po lockdownu. “Za poslední 2, 3 měsíce jsem se naučil víc než za posledních několik let. Musel jsem úplně překopat svoje podnikání, osekal jsem náklady, uvědomil si, co je důležité a co ne. Pracoval jsem minimálně 12 hodin denně, nasával informace a teď se mi už zakázky zase vrací,” popisuje Petr dobu po pandemii, které se začalo říkat Nová normalita.

“Na začátku pandemie jsem měl jedno studio, teď mám tři. Pronajímám je k výrobě obsahu, hlavně podcastů,” říká Petr, který také spustil web Virtualnikomunikace.cz. Začal zase školit, ale už nikam nejezdí. Všechno zvládá online a prostřednictvím svého nového webu to učí i ostatní. “Z posledních týdnů jsem si odnesl, že se takové situace budou stávat a především, že je důležité v nich hledat správnou příležitost. Každá změna je nové rozdávání karet a je dobré taky nějaké dostat,” ohlíží se za turbulentní dobou Petr.