Její profese před pár lety ještě neexistovala. Dnes si Mariana Prachařová vydělává jako influencerka. Vedle toho má společně s kamarádkou Helčou podcast a zpívá. Už brzy jí vyjde nový singl.

Kdy sis poprvé řekla, že jsi influencerka na plný úvazek?

Nebyl to určitě jeden konkrétní bod. Naopak úplně přirozeně, jednoduše se to stalo. Lidi na můj profil přicházeli postupně. A asi před třemi lety mi instagram začal vydělávat peníze a já se za influencerku začala považovat.

Začínala jsi ale jako herečka v televizním seriálu. Hraješ ještě?

Hrála jsem, když jsem byla ještě malá, a hodně mě to bavilo. Dokonce jsem se hlásila na DAMU, ale pak mi během přijímaček došlo, že to pro mne není. Hrát před kamerou a na živo na jevišti jsou úplně rozdílné disciplíny. Jsem hrozný trémista, takže hrát přímo před lidmi mě hodně stresuje. Tak jsem se soustředila víc na sociální sítě, ale i na zpěv. Právě chystám nový singl a videoklip.

Takže už vůbec nehraješ?

To zas ne. Hraju s tátou ve vánočním představení Mesiáš. Tedy loni jsme samozřejmě nehráli, ale letos bychom zase měli. Jezdíme společně i na zájezdy a bývá to opravdu legrace. Navíc takhle s tátou trávím nějaký čas společně, což se taky počítá. A kdyby přišla nějaká filmová nebo televizní nabídka, určitě bych byla moc ráda.

"Líbí se mi, že mě u Twista nečekají nevyžádaná překvapení"

Co všechno vlastně influencerství obnáší? Kolik času denně třeba musíš pracovat?

Pracuju vlastně pořád...smích. Ale opravdu pro mně ta práce vlastně nikdy nekončí, hlava mi jede stále. Mám instagram, youtube, podcast, pořád se snažím něco vymýšlet.

Všimla jsem si, že váš podcast Sarkastický kafe, který děláte ještě s Helčou, má i svůj merch. I to je neoddělitelnou součástí influencerského života?

Ten podcats asi ne. S Helčou jsme si řekly, že to chceme zkusit. Vymyslely jsme si podcast, který se zajel, k tomu merch. Dokonce jsme s ním měly naplánované celé turné a byly jsme takhle asi třikrát nebo čtyřikrát, než se všechno zavřelo. Ale určitě se k tomu chceme vrátit.

Jak o obsahu svých sociálních sítí přemýšlíš? Předpokládám, že asi musíš vyvážit byznysovou stránku a tu osobní.

Instagram jsem si založila dávno před tím, než se ukázalo, že by se na něm daly vydělávat peníze. Beru ho jako svůj deníček. Vidím na něm kontinuitu, která mi dělá radost. Baví mě sdílet osobnější věci a jsem ráda, že je můžu skloubit i s byznysem. Obecně se snažím, aby moje sociální sítě lidem předaly nějaké informace, aby na mém profilu neviděli jenom samé selfíčka. Takže dávám tipy na recepty, outfity, kulturu.

Při pohledu na tvůj instagram mě pár obecnějších témat napadá. Třeba pozitivní přístup k životu nebo velká otevřenost. Mluvíš o návštěvách psychoterapeutky, o svých problémech s jídlem...

Nevím, proč by se za to měl člověk stydět, a naopak si myslím, že by se o těchto tabu tématech mělo mluvit víc. Lidi chodí na terapie běžně a takhle si třeba řeknou, že je to opravdu normální a že třeba sami jednou vyhledají pomoc. Stydět se za návštěvu psychoterapie je podle mě úplně zbytečné. Stejně tak beru i problémy s jídlem. Vím, že je lepší se přiznat, a lidi přijmou, že mám nějaké potíže. Když jsem to tehdy řekla, hodně se mi ulevilo. Navíc mi napsalo opravdu moc lidí a děkovalo mi, že jim můj příběh pomohl. A to je ten přesah sociálních sítí, který vnímám jako nesmírně pozitivní.

Jak o svých sociálních sítích přemýšlíš byznysově?

To je věc, nad kterou jsem dřív nepřemýšlela. Hodně jsem brala barterové spolupráce, než jsem pochopila, že bych si za svoji práci mohla nechat zaplatit. Takže jsem se to pomalu učila a teď jsem ve stadiu, že si kampaně plánuju hodně dopředu. Snažím se to v měsíci rozvrhnout tak, abych nepublikovala placený obsah každý den. Třeba před Vánoci jsem měla už od října stopku. A rozhodně to není tak, že beru všechno. Naopak, velmi si vybírám. Snažím se mít méně spoluprací, zato dlouhodobých. To je systém, ke kterému jsem přirozeně došla.

Teď spolupracuješ s Twistem. Čím tě oslovilo?

Mě baví, jak je to jednoduché. Když má člověk aplikaci, má přehled úplně o všem. Teď jsem byla v zahraničí, kde jsem díky výhodnému kurzu ušetřila hodně peněz, a aplikace mi ukázala, kolik přesně to bylo. Ta jednoduchost a přehlednost se moc nedá srovnávat s klasickým internetovým bankovnictvím. Taky se mi líbí, že u Twista na mě nečekají žádná nevyžádaná překvapení, všechno je jasné. Mám nastavený limit, o kterém vím, že ho můžu vždycky zaplatit, a který mi hlídá moje měsíční výdaje. A když mám nějaký větší výdaj a svůj limit ho tou platbou můžu překročit, použiju nákup na třetiny, který je zdarma. Ostatně na finanční gramotnost bych se teď chtěla víc zaměřit. Když člověk bydlí sám, není moc dobré nemít přehled. Takže i proto mám měsíční limit, který se snažím dodržet. A taky už bezmyšlenkovitě nenakupuju.