Tento článek vás zaručeně dovede k bohatství. Pokud jste tedy alespoň trochu pověrčiví. Máme pro vás přehled všech vánočních tradic spojených s vírou, že přinášejí peníze. Abychom obohatili všechny naše zákazníky, zaměřili jsme se na země, kde Twisto působí – na Česko a na Polsko. A lehce nahlédneme i do Austrálie, kterou jsme do Twisto rodiny přibrali díky spojení se Zipem.

Šupiny to jistí

Zřejmě nejspolehlivější způsob, jak si udržet peníze v peněžence, vidí Češi v kouzelné moci kapří šupiny. Šupinu schovanou pod talířem objeví při štědrovečerním hodování stále hodně lidí. Ta pak putuje do peněženky nebo pokladničky, aby tam přilákala nebo udržela peníze. A proč tam nestrkáme třeba rozinky? Správně usušená šupina dlouho vydrží, navíc svým tvarem i lesklostí připomíná mince, které má přinášet.

Jíst, nebo hladovět?

V některých domácnostech si lidé dávají pod talíř mince. A opět doufají, že se jim díky tomu rozmnoží. V Krkonoších se věřilo (a možná někde stále ještě věří), že cesta k bohatství vede skrze jáhlovou kaši, která nesmí chybět o Štědrém večeru na stole. Projíst se k finanční spokojenosti můžete i ve chvíli, kdy si naplníte talíř čočkou. Tahle tradice se ale přesunula spíše na Nový rok, dodržuje ji zhruba polovina Čechů, což po Silvestrovském večírku není na škodu. Na opačném principu funguje pověra držící se už od středověku, která tvrdí, že k penězům člověk přijde díky půstu. Pokud 24. prosince nejíte od východu do západu slunce nic (nebo alespoň ne nic masitého), uvidíte zlaté prasátko, které symbolizuje blížící se blahobyt.

Štědrý den je, co se týče návodů na zbohatnutí, vůbec štědrý. Psal o tom ve svém Pojednání o Štědrém večeru už i Jan z Holešova na přelomu 14. a 15. století. Každý hospodář musel vystrojit alespoň malou hostinu a rozdat nějaké peníze chudým. A kdo ten den nikomu nic nedaroval, sám prý další rok skončil v bídě.

Oblečení budoucích milionářů

Touha po penězích může ovlivnit i vánoční outfit. Důležité je obléknout si něco s kapsami, protože kdo nechá kapsy otevřené, tomu do nich napadá štěstí a bohatství. A s takto otevřeným kapsami vyrazte před půlnocí ven a dobře poslouchejte. Zvuk zvonů, které svolávají na půlnoční mši, totiž kouzelnou moc dovést dobrého posluchače k pohádkovému bohatství.

Polská ochrana před krádeží

Také polský Štědrý den je naplněný návody na zbohatnutí. Mezi nejznámější a mnoha Poláky dodnes praktikovanou tradici patří ta, která se váže ke kapří šupině. V Polsku si ji musí stihnout dát do peněženky nejpozději do konce roku a nechat si ji tam do příštích Vánoc. Tenhle talisman štěstí a blahobytu bude majitele chránit i před neuváženým utrácením a před krádeží.

Štěstí najdeš na stole

Aby Polákům v nadcházejícím roce nedošly peníze, musí náležitě připravit také vánoční stůl. Měl by být nachystaný v červené a zlaté barvě, protože ty znamenají bohatství a štěstí. Pod vánoční ubrus se šoupne seno a každému členu domácnosti pod talíř mince, aby nikomu z rodiny nedošla hotovost. Štěstí přináší také sudý počet stolovníků u štědrovečerní večeře, ke které by si s sebou měli vzít i malé množství peněz. A jestli si chcete v Polsku zajistit stálý přísun do své peněženky, musíte ochutnat všechna jídla na stole - zvláště ta s mákem. Ten je považováný za synonymum hojnosti. Během Štědrého dne by neměly chybět ani bílé fazole. Ty přinášejí možná trochu bouři ve střevech, ale klid ve financích.

Dnes ti nepůjčím!

A ještě jeden zvyk se v Polsku po generace předává. Kdo se chce uchránit před ztrátou majetku, ten musí ještě před Štědrým dnem vyrovnat všechny svoje dluhy. A 24. prosince nikomu nepůjčovat a neutrácet žádné peníze.

Austrálie nestrádá

Podle dostupných zdrojů Australany na vánoční pověry vedoucí k zaručenému bohatství a hojnosti moc neužije. A kdo by se divil. Vánoce se tam odehrávají uprostřed parného léta, kdy všechno kvete a bují, a tak pocit, že by si měli nějak zajistit úrodu, se tu logicky v prosinci nikdy v nikom neusídlil. Ale jinak tu vypadají Vánoce dost podobně jako všude jinde na světě. Velká rodinná setkání, i když na pláži, hraje se kriket, peče se barbeque, zdobí se vánoční stromky (kromě blyštivých ozdob také imitací sněhu) a zpívají se koledy. Místní vánoční atmosféru zřejmě nejlépe vystihují Rolničky upravené na australské poměry dvěma místními muzikanty Bucko & Champs. Z jejich písničky je jasné, že Vánoce by si měl člověk hlavně užít, ať je slaví kdekoliv. A nebrat je moc vážně. A to o všech pověrách, které s nimi souvisí, platí dvojnásob.