Máme jich 7. Žen, které patří do týmu, jenž byl ještě nedávno doménou mužů. Jsou součástí oddělení Developmentu, kde se nápady převádějí do programového kódu. Podílejí se na tom, aby Twisto appka byla to nejpohodlnější, co můžete ve světě financí zažít, a také na tom, aby všechny procesy v Twistu běžely jako po másle. A že jsou ženy? To prý v 44 členném týmu nehraje žádnou roli. Důležité je, co umí. Zeptali jsme se několika z nich, co přesně v Devu dělají a jakou fintech vychytávku rády používají.

Anastasia Dobrynina, Risk Product Owner

Co máš v Twistu na starosti?

Starám se o produkt z pohledu kredit risku a fraudu v Polsku a Česku. To znamená, že mojí prací je přispět k tomu, aby Twisto služby sloužily těm zákazníkům, pro které jsou určené, a nezneužívali je podvodníci. Zároveň řídím tým programátorů, kteří se starají o backend naší appky, aby správně šlapala registrace, limity, ověření u třetích stran, a také aby byla chráněna před zneužitím.

Jak tvoji profesi ovlivňuje ženský element?

Rozhodně se nesnažím řídit tým jako muž, to by bylo zbytečné a nepřínosné. Žena by měla v práci uplatnit své silné stránky, ale ty má každá žena jiné. Myslím, že já dokážu organizovat jakoukoli práci tak, aby bylo všem jasné, co mají dělat, a také aby se jim na tom pracovalo komfortně. Žena navíc nepotřebuje tolik prosazovat své ego, proto zbytečně nevytváří napjaté situace.

Jaké fintechové vychytávky používáš?

Na všechno používám Notion, je to pomůcka pro celý můj život, nejen pro práci. Plánuju tam svůj rozpočet a velké nákupy. Jinak používám mobilní aplikace MyAir a určitě Twisto.

Nicola Fletcherová, Operation Specialist

Co máš v Twistu na starosti?

Zhruba před rokem jsem se posunula ze zákaznické podpory do oddělení Operations. Moje práce se dá popsat jako spojení mezi vývojáři a ostatními odděleními. V rámci svojí pozice monitoruji správné fungování procesů na pozadí Twista, navrhuji jejich vylepšení a v neposlední řadě mám přehled o tom, kdo má přístup do jakých zákoutí většiny nástrojů, které v Twistu používáme.

Jak tvoji profesi ovlivňuje ženský element?

Podle mě v tomhle ohledu nezáleží na genderu, ale spíše na zkušenostech (nejenom pracovních) a úplně nejvíc na tom, co člověka baví. Mojí specializací a vášní jsou automatizace a zjednodušování procesů. Vždy se snažím hledat nové cesty, kterými usnadním práci sobě i ostatním. Právě proto, že mě to baví, jsou pro mě automatizace mnohem jednodušší než pro kolegy, kteří mají oblíbenou zase jinou část naší práce v Operations. Každá osobnost je jiná a to je na práci v kolektivu zajímavé.

Jaké fintechové vychytávky používáš?

Byl by hřích nezmínit Twisto. Nejradši mám funkci Twisto Snap, která mi pomáhá s placením faktur z e-shopů a během léta mě vždy potěší, že s tarifem Premium nemusím řešit cestovní pojištění pro sebe a partnera. Pro investici peněz zase používám Portu, platformu vyvinutou skupinou WOOD & Company, která funguje na automatické bázi.

Michaela Brabec, DevOps engineer

Co máš v Twistu na starosti?

S mým týmem dohlížíme na infrastrukturu, v níž běží Twisto appka a další služby. Staráme se o chod a vývoj aplikačních a hardwarových komponent služeb, které tvoří Twisto, aby IT fungovalo tak, jak má. Zároveň pomáháme vývojářům s nasazováním změn do produkce tak, aby měl zákazník vždy dostupnou nejaktuálnější verzi naší aplikace.

Jak tvoji profesi ovlivňuje ženský element?

Myslím si, že gender nemá na moji profesi vliv. Ke všem úkolům přistupuju stejně jako moji kolegové.

Jaké fintechové vychytávky používáš?

Mám ráda burzu XTB, to je online platforma určená k obchodování s akciemi.

Olga Pawłowicz, Tech Leader

Co máš v Twistu na starosti?

Pracuju jako Tech Lead týmu, který se zabývá integrací s platebními bránami a obchody. Naším úkolem je poskytovat a udržovat rozhraní, které umožňuje obchodům přidat si k ostatním způsobům online plateb i Twisto.

V Twistu pracuju 1,5 roku, jako programátorka přes 7 let. Přijde mi to jako velmi rozvíjející ale zároveň náročná práce. Musíte si neustále doplňovat a rozšiřovat znalosti. Přináší mi to však radost, zvláště díky tomu, že mám pod sebou tak perfektně sehraný tým.

Jak tvoji profesi ovlivňuje ženský element?

V této práci není důležité, jakého jste pohlaví, ale co umíte a přinášíte do týmu. Každý člověk dokáže obohatit tým něčím jiným – svými zkušenostmi, jiným pohledem na určité věci, novými nápady. Pro mě je důležité hledat inovativní řešení, odvádět kvalitní práci a rychle reagovat na případné chyby.

Jaké fintechové vychytávky používáš?

Je to trochu úsměvné, ale i když s novými technologiemi denně pracuju, nejsem člověk, který by je v běžném životě moc využíval. Jak se říká – kovářova kobyla chodí bosa. Oceňuju však pohodlí, které fintech appky přinášejí – včetně jednorázových karet, rychlých převodů nebo rozložení platby. Nerada chodím po obchodech a často nakupuju online, proto když si chci objednat víc velikostí na vyzkoušení, ráda využiju odložené platby.