Můžou to být klidně desítky tisíc korun. Jednoho dne se probudíš a jsi bez peněz, protože ti někdo vybílil účet. Že se ti to nemůže stát? Tohle si určitě říkali všichni, kteří už svoje zkušenosti mají.

Prevence, prevence a… prevence
Zní to jako u doktora, ale finanční bolístky můžou být taky hodně nepříjemné. Tady pár rad, jak jim předcházet.

Plať chytře
Víš, co je scamming? Podvodné vylákání údajů tvé platební karty. Fungují tak některé e-shopy, soutěže, podle kterých jsi vyhrál/a třeba nový iPhone, nebo e-mailové nabídky skvělého zaměstnání. Než budeš někam opisovat údaje z karty, pořádně se po webu rozhlídni a zkontroluj, jestli jde důvěryhodnou stránku. Pomoct ti může tenhle seznam, který Česka obchodní inspekce pravidelně aktualizuje.

Tvoje karta, tvoje tajemství
Když máš nové tričko, kolo nebo dokonce kuchyň, chceš se s nimi pochlubit. To je v pořádku. Chlubit se platební kartou můžeš samozřejmě taky, ale vyplatí se myslet na základní pravidla. Na kartě jsou čísla, která v podstatě představují zámek k tvým penězům. Čím víc jich ukážeš, tím víc otvíráš dveře potenciálním zlodějům.

Neodkrývej svoje karty
To platí hlavně pro fotky tvé platební karty. Jasně, klidně si udělej storíčko, jak platíš za latté. Ale zakryj u toho (nebo v postprodukci vymaž) čísla na kartě. Fotografii karty taky nikdy neposílej e-mailem. Ani zákaznické podpoře Twista. Není to třeba.

Nedělej fóry
Nejdřív jsme si mysleli, že je to zbytečné psát. Ale pro jistotu připomínáme základní pravidlo číslo 1. PIN nenos u karty a rozhodně ho na ni nepiš. Ale to už dneska zní jako fór. Žejo!?

Co dělat, když se něco nepovede
Stane se. Stejně jako u rýmičky. Můžeš dělat, co chceš, jíst vitamíny, nosit vyteplené spodní prádlo, otužovat se, ale stejně někdy přijde. Podobně se může stát, že ti někdo kartu opravdu zneužije. Nebudeš první, ani poslední. Takže zachovej klid a udělej tohle.

Blokuj
Twisto karta má výhodu, že ji zablokuješ na 1 kliknutí. A stejně jednoduše ji i odblokuješ. Tudíž jednej, i když nemáš jistotu. Prostě jednej při sebemenší pochybnosti. Znáš to. Lidi nejvíc litují toho, co neudělali. A pokud nemáš přístup do svého Twisto účtu, stačí zavolat na zákaznickou podporu. Takhle lze kartu zablokovat i mimo pracovní hodiny. Čestný pionýrský.

Ozvi se
Jestli se potvrdí, že s tvou Twisto kartou platil někdo, kdo neměl, dej vědět naší zákaznické podpoře. Vypíše s tebou reklamační formulář, který potvrdíš online. Informace se pak odešlou vydavateli karet, který má na vyřízení 30 dní. Pozitivní je, že skoro všechny žádosti jsou vyřízeny kladně. Jen to prostě není příjemné, stejně jako ta rýmička.