Inflace přes 14 %! Tak rekordní číslo znamená jediné: Když dnes strčíte pod polštář 100 tisíc korun, za rok si za ně koupíte tolik, jako kdybyste tam měli jen 86 tisíc Kč. Inflace je neúprosná zlodějka, která letos v Česku krade ve velkém. Nebudeme vám lhát, současnou inflaci porazí máloco, ale přesto se vyplatí to nevzdávat a dopřát svým penězům péči.

Spořící účet? Pro opatrné

S výhodnými spořícími účty se to teď na bankovním trhu hemží jako s motýli na rozkvetlé louce. Nenechte se ale příliš ošálit jejich barvami. Spořící účet je dobrá varianta pro velmi opatrné lidi. Pro inflaci je to ale slabý soupeř. Pokud si vyberete účet bez podmínek, většinou dosáhnete zhodnocení jen kolem 3 % ročně. O něco slibněji zní termínované účty, i když ani s nimi na inflaci nevyzrajete. “Většina úroků z těchto druhů účtů a vkladů je nastavena relativně nízko, a ačkoli za normálních okolností jde o dobrou volbu, v případě agresivní inflace, která se v současné době přehoupla přes hranici 12 %, vám průměrný úrok kolem 4 % ročně z termínovaných vkladů jednoduše nestihne ani pokrýt ztrátu,” upozorňuje Jan Hlavsa, spoluzakladatel online investiční platformy Fondee.

Na spořící účet se vyplatí uložit peníze, které potřebujete mít v případě potřeby neustále k dispozici. Právě kvůli možnosti si své finance kdykoliv vybrat, zde na vyšší zhodnocení nedosáhnete. Ale dobře s ním lze kombinovat využívání Twista. “Výhodou Twista je, že pro nákupy nepoužíváš vlastní peníze a tím pádem můžeš svoji výplatu zhodnotit investicemi nebo na spořícím účtu,” říká Pavel Prucek, šéf produktu Twisto. Zároveň však dodává, že ani tímto způsobem se se současnou inflací nijak zásadně nevypořádáme: “Dnes inflaci neporazí téměř nic, ale důležité je znehodnocovaní peněz alespoň zmírnit.”

Stavební a penzijní spoření? Jistota s podporou státu

Stavební spoření patří hodně konzervativním lidem. Garantovaný úrok, který atakuje hranici maximálně 1, 5 %, většinou nikoho moc nezláká. Tady je jasným trumfem státní podpora. Pokud si ročně uložíte na stavební spoření 20 000 Kč (víc nemá smysl), stát vám přispěje 2 000 Kč. Zní to snově, ale nezapomeňte na případný vstupní poplatek, poplatek za vedení účtu, úroky ze zisku, a na to, že 6 let nesmíte na peníze sáhnout.

Penzijní spoření jako produkt, který vás zabezpečí na stáří, už také dávno ztratilo svůj původní lesk. Zvlášť, jestli si stále hýčkáte starou variantu penzijka. Pokud jste ještě nepřešli na doplňkové penzijní spoření a důchod vás čeká déle než za 5 let, udělejte to. Jinak budete mít na konci spoření v podstatě míň, než na začátku.

V doplňkovém penzijním spoření se už nespoří, ale začíná se investovat. Investiční strategii si můžete zvolit podle svého naturelu. Buď se vydáte o něco opatrnější, ale zato jistější cestou a vyberete si účastnický fond s vyváženou strategií, nebo budete odvážnější a vsadíte na dynamickou strategii. Ta má kvůli vyšší míře rizika také vyšší zhodnocení.

Ve všech případech však platí: investujte jen tolik, abyste dosáhli na maximální státní podporu.

Podílové fondy? I malá částka se vyplatí

Podílové fondy jsou skvělou volbou pro lidi, kteří nemají čas ani dost zkušeností na to, aby sami obchodovali s cennými papíry, akciemi nebo dluhopisy. Tady za ně investuje tým odborníků. Výhodou je, že investovat můžete už od pár stovek měsíčně. I tady zvažujete, jak moc velké riziko jste ochotni vydržet, a podle toho vybíráte konzervativní, vyváženou nebo dynamickou cestu za ziskem. Rozptyl zhodnocení vašich peněz je v případě podílových fondů dost široký od 1 % až po 8 - 9 %.

Začínajícím investorům doporučuju rozdělit prostředky rovnoměrně do různorodých finančních portfolií, čímž se sníží dopad negativních vlivů investičního trhu a riziko ztráty,” říká Jan Hlavsa, spoluzakladatel Fondee. Jako stěžejní pilíř dlouhodobého investování vidí ETF fondy, s nimiž můžete dosáhnout až na 8% úrokovou sazbu.

Nemovitosti se vyplatí vždycky!

Koupit si byt, dům či pozemek v atraktivní lokalitě patří mezi výhodné investice pořád. I teď, ve chvíli, kdy ceny nemovitostí dosahují astronomických částek. Kdo však nemá dost volných financí na to, aby do tak zásadní investice šel, může se vrhnout do nemovitostních fondů: “Tyto fondy nabízí stabilní výnosy a dokonce pravidelné příjmy z pronájmu. Jde také o jedno z nejstabilnějších odvětví investic, jelikož trh nemovitostí téměř nezažívá propady a dlouhodobě křivku neustále posouvá směrem nahoru,” ujišťuje o výhodnosti investice Jan Hlavsa.

Kryptoměny jsou jako rockové hvězdy

Asi každý z nás slyšel o někom, kdo pohádkově zbohatl na kryptoměnách. A asi každý by tím někým chtěl být. Ale pozor, u kryptoměn buďte velmi opatrní. Pokud máte nějaké peníze nazbyt, klidně to riskněte a investujte do nich. Nezapomeňte však, že se chovají jako rockové hvězdy - velmi nevyzpytatelně. Ke kryptoměnám se dlouho vzhlíželo jako k záchranné kotvě v čase nestability, to se teď však ukazuje jako špatný předpoklad. Některé kryptoměny jsou stejně nestabilní jako současná doba.

Podezřele výhodné nabídky nebrat!

Snahu ulovit lidi, kteří se bojí o své peníze, teď bude mít hodně firem. A právě proto buďte dvakrát tak opatrní. Budou se objevovat nabídky, které by vás mohly připravit o víc peněz než inflace. Volte proto jen prověřené společnosti, investujte pomocí bank nebo zavedených investičních společností. A pokud nebude možné si informace o investicích ověřit, raději strčte peníze pod polštář. Alespoň do té doby, než najdete důvěryhodnou firmu, která vám je zhodnotí.