Vyměníte si v Česku ve směnárně nebo v bance, balíček s hotovostí schováte v kufru pod oblečení a frčíte za hranice? Podle našeho průzkumu tuhle variantu stále volí 36 % Čechů. Většina však v zahraničí používá svoji bankovní kartu a zejména mladí lidé si na cestu stále častěji berou kartu fintechových společností. Řekneme vám, v čem je to výhodné i co v zahraničí s kartou rozhodně nedělat.

Zjistěte si výši poplatků

Pokud plánujete platit v zahraničí kartou od své banky, dopředu si zjistěte pár věcí. Za samotnou platbu si banka zpravidla neúčtuje žádný poplatek, čeká vás však bankovní přirážka ke směnnému kurzu. A tu je dobré znát dopředu. Přirážka se pohybuje kolem 2–4 %. Ve chvíli, kdy platíte Twisto kartou v tarifu Premium, vás žádná přirážka ani poplatky navíc nečekají. “V tomto tarifu platí zákazníci v zahraničí s výhodným kurzem. Poskytujeme nejlepší směnný kurz podle Mastercard, bez dalších poplatků a marží. Díky tomu je výsledná částka při každé transakci v průměru o tři a více procent nižší ve srovnání s běžnými bankovními kartami,” vysvětluje Jan Hanzlík, country manažer Twista.

Zvolte bezpečnou kartu

Kromě výhodného kurzu poskytuje Twisto karta také velké bezpečí. Zákazník na ní má prostředky od Twista, není tedy propojena s jeho bankovním účtem, kde může mít většinu svých finančních prostředků. “Na fyzické Twisto kartě navíc není ani uvedený CVC kód, ten je ukrytý v Twisto aplikaci, kde se k němu dostanete jen pomocí kódu nebo biometrických údajů,” přibližuje bezpečnost karty Jan Hanzlík.

Odmítněte dynamickou konverzi měny

Ať už člověk v zahraničí používá kartu od fintechové společnosti nebo od banky, měl by si dát pozor ve chvíli, kdy mu bankomat nebo platební terminál nabízí platbu v jeho domovské měně, nebo také dynamickou konverzi měny (DCC). “Tímto způsobem si bankomaty a někteří obchodníci účtují vysoké poplatky za převod měny. Můžou si strhnout až 10 % z vybrané částky. Proto pokud si máte zvolit, jestli platit kartou v korunách nebo zahraniční měně, vždy vyberte lokální měnu,” upozorňuje country manažer Twista.

Chraňte sebe i své blízké

Twisto zákazníci s tarifem Premium můžou využít ještě jednu věc, která dokáže sympaticky ovlivnit prázdninový rozpočet. Cestovní pojištění od pojišťovny Uniqa, které k jednomu prémiovému účtu získá zdarma až 6 členů domácnosti. “Cestovní pojištění platí s tímto tarifem po celý rok, nemusíte si ho tím pádem speciálně sjednávat na období dovolené. Můžete vycestovat do jakékoli země na světě a budete mít nejen úrazové pojištění, ale i pojištění odpovědnosti za škodu,” dodává Hanzlík.