Za šest let vyroste z miminka docela samostatný člověk, který se už brzy bude učit číst a psát. Z Twista se za šest let stal úspěšný startup, přes který už zaplatilo 600 tisíc lidí a loni přes něj protekla téměř miliarda korun. Rozjíždí se v Polsku a brzy i ještě dál. Twisto vyrostlo jenom díky vám, našim zákazníkům.

Začtěte se, jak šel s Twistem čas. Gify, které vidíte, už možná znáte. Vyrobili jsme je sami, abychom vám mohli občas poslat i něco jiného než text.

ROK 1

Nevěřili jsme. V roce 2013 polovina lidí v České republice, kteří nakupovali na internetu, platili za svoje zboží dobírkou. Dokážete si to představit? Nakupujete online, ale platíte hotovostí. Nešlo nám to do hlavy, a tak jsme vymysleli Twisto Pay. Jednoduché platby na e-shopech.

ROK 2

Nejdřív nás bylo jen šest. Michal, Lukáš, Viktor, Honza, Martin a Michal. Na konci druhého roku dvakrát tolik. Ale stejně jsme ještě pořád dělali většinu věcí tak trochu na koleni. A pořád nám šlo o jediné - aby zákazníci mohli pohodlně nakupovat online. My jsme za ně jejich nákupy zaplatili, oni si zboží doma prohlédli a teprve potom nám ho uhradili. Takhle je to ostatně pořád. Jen jsme museli zjistit, komu naši službu poskytnout a komu ne. Chápete, jinak bychom přišli o hodně peněz. A tak vznikla Nikita. Program, který umí vyhodnotit důvěryhodnost zákazníků téměř okamžitě. Nikita je naše. A jsme na ni fakt pyšní.

ROK 3

Jeli jsme dál. A záváděli novinky. Třeba Twisto Snap. Znáte? Fakturu nebo složenku jednoduše vyfotíte a naše služba ji uhradí za vás. Žijeme v 21. století, tak proč tak neplatit?

ROK 4

Naši zákazníci už měli účet, ve kterém jsou všechny objednávky pohromadě, přehlednou aplikaci a po každé platbě jsme posílali notifikaci. Aby měli zákazníci všechny platby pod palcem. Napadlo nás, že by přes Twisto mohli platit nejen online. A tak jsme vymysleli Twisto kartu. Bylo to hodně práce, museli jsme se naučit spoustu věcí z bankovnictví. Ale stálo to za to.

ROK 5


Získali jsme velké zahraniční investory a s nimi 5 milionů euro na expanzi do zahraničí. Vybrali jsme si Polsko. Je to čtyřikrát větší trh než v České republice, takže čtyřikrát větší výzva.

ROK 6


Byli jsme mezi prvními, kdo měl v České republice Apple Pay. Vedle našeho Twisto platebního náramku další důvod, proč nechat peněženku doma. Rozjeli jsme taky Twisto Split, funkci, díky které si pohodlně rozdělíte společné platby. A navíc Hospodářské noviny vyhodnotily náš směnný kurz k tarifu Twisto Premium jako nejvýhodnější a časopis Forbes nás už podruhé zařadil mezi 10 nejslibnějších startupů na trhu. A taky jsme získali další zahraniční investory. Původně nevěřili, že něco tak dobrého vzniklo v České republice. Nojono🤷‍♀️.

ROK 7

A co bude dál? Máme plány, ale záleží taky na vás. Protože historii Twista píší především jeho zákazníci. Díky, že vás máme!