“Bylo to úžasně jednoduché. Prostě jsem si na začátku nabil festivalový náramek svojí Twisto kartou a pak už jsem se o nic nestaral,” popisoval svůj zážitek z festivalu Rock for People Radek z grafického týmu Twista. A letos jedou festivaly v cashless systému zase. Proč? Protože návštěvníci mají své peníze v bezpečí a prodejcům to šetří čas i práci s vracením drobných. Tady je přehled letošních festivalů, na kterých s hotovostí neuspějete. S Twistem můžete útratu zaplatit, až budete z fesťáku doma, a nákup lístku si klidně rozdělit na třetiny zdarma.

Fesťáky v ČR:

Rock for People - 12. - 15. 6.

Čtyřdenní festivalová jízda v královéhradeckém Parku 360 slibuje i letos jednu hvězdu za druhou. Nejprve návštěvníky oslní The Prodigy, pak se blýsknou The Offspring, v sobotu bude největším tahákem Bring Me The Horizon a v neděli britský multiinstrumentalista Yungblud.

Lístek si můžete s Twistem koupit na třetiny = na 3 splátky zdarma. Rockově se tu pak vyřádíte s náramkem na ruce, protože tady jedou v cashless už dlouho.

Beats for Love - 3. - 6. 7.

Největší elektronický taneční festival v srdci Evropy to letos rozjede s takovými hvězdami jako jsou dvojnásobný vítěz Grammy David Guetta, držitelka BRIT Awards Becky Hill, ikona současné taneční scény Boris Brejcha nebo mnohonásobní producenti roku Chase & Status.

Za lístek můžete s Twistem hned dát jen třetinu ceny, další 2 zaplatíte v dalších dvou měsících - zdarma. Do Ostravy si peníze vysypané z prasátka také neberte - cashless rules!

Vysočina fest - 4. - 6. 7.

Největší multižánrový festival na Vysočině láká především na české hvězdy jako jsou Kabát, Wanastowi Vjeci, Divokej Bill, Ben Cristovao nebo Anna K. Ale letos sem míří i legendární slovenská kapela Desmod.

Vysočina fest je 100% cashless a kredit si můžete nabít dopředu.

Brutal Assault - 7. - 10. 8.

Metalový festival odehrávající se ve výjimečných kulisách vojenské pevnosti Josefov, letos představí ve 4 dnech 125 kapel z celého světa. Mezi nimi se poprvé ocitne Bewitched, přijedou i Mortuary Drape, polští Totenmesse, z USA dorazí Emma Ruth Rundle, z Austrálie trio The Omnific a z Belgie My Diligence.

Brutal Assault propaříte s náramkem, který bude zároveň vaší digitální peněženkou.

Mácháč - 16. - 17. 8.

Na letošní ročník tanečního open air festivalu na písečné pláži Klůček přijede (kromě tisíců návštěvníků) i řada skvělých interpretů. Vystoupí třeba brazilská superstar současného housu Vintage Culture, energická hudebnice Tita Lau, italská superstar AniMe nebo třeba švýcarský producent Khainz.

V písku se vám peníze neztratí, Mácháč jede v cashless systému.

Ledárny open air - celé léto

Na místě bývalých ledáren v Praze Braníku se můžete v létě pořádně rozehřát na celé řadě koncertů. Postupně tu vystoupí třeba Vojtěch Dyk, Jelen, Kamil Střihavka, Kateřina Marie Tichá nebo Pražský výběr.

Obsluhu na barech a stáncích tu urychlí jednoduché přiložení nabitého náramku.

Fesťáky v zahraničí:

Open’er - Polsko - 3. - 6. 7.

Do polské Gdyně letos vyrazí zahrát a zazpívat americká rocková kapela Foo Fighters, anglická a albánská zpěvačka Dua Lipa, americká zpěvačka a rapperka Doja Cat. Pobřeží baltského moře se rozhodl svým zpěvem zaplnit i držitel multiplatinové ceny Grammy 21 Savage nebo francouzské hudební duo Air.

I tady se vše odehrává cash-free. Využít můžete buď speciální festivalovou kartu nebo své hodinky, telefony, karty. Takže i Twisto karty 😉

Pohoda - Slovensko - 11. - 13. 7.

Na nejpopulárnějším slovenském festivalu na trenčínském letišti letos dostanou dav do varu takové hvězdy jako jihokorejská DJka Peggy Go, rocková skupina Queens of the Stone Age nebo třeba britský zpěvák James Blake.

Většina stánků tu má platební terminál, ale uspějte i s hotovostí.

Sziget - Maďarsko - 7. - 12. 8.

Zřejmě největší open air festival v Evropě zaplní na 6 dní lidmi a hudbou nejen dunajský ostrov Obuda, ale i celou Budapešť. Pořadatelé slibují více než 80 důvodů, proč ho navštívit. Těmi hlavními důvody jsou: Fred Again.., Halsey, Janelle Monáe, Liam Gallagher, Martin Garrix, Sam Smith, Skrillex a Stormzy.

Sziget jako jeden z prvních festivalů v Evropě skoncoval s hotovostí a v cashless systému jede dál.

FM4 Frequency - Rakousko - 15. - 17. 8.

Multižánrový festival se v rakouském městě St. Pölten koná tradičně třetí srpnový týden. Tyto 3 dny si rezervujte, jestli chcete slyšet a vidět Apache 207, The Offspring, Rise Against, YungBlud.

Cashless je tu samozřejmostí. Založíte si účet ještě před festivalem, nabijete a pak už se jen bavíte.