Chcete okusit termální prameny v cizině ale přitom se nevyčerpat dlouhou cestou? Máme pro vás tip na lázně, které jsou kousek od českých hranic. Najdete v nich vodu, která chutná líp než víno, vodu, která je jedna z nejléčivějších, a vodu, která zpívá. Užijte si je s rodinou, partnerem, přáteli nebo klidně sami.

Polsko - Duszniki-Zdrój & Kudowa-Zdroj

Dvě polská lázeňská města, která jsou od sebe vzdálená 15 kilometrů, nabízejí léčbu, ale i zábavu. V malém městečku Duszniki-Zdroj si kdysi léčil hudební skladatel Frederick Chopin, dnes můžete stejné prameny okusit i vy. Minerální voda má blahodárný vliv na kardiologické i gastroenterologické potíže. Po léčebné kůře můžete vyrazit na prohlídku Muzea papírnictví.

Kudowa-Zdroj leží hned za českým hranicemi u Náchoda a je jedním z nejstarších polských lázeňských měst. O tom, že tu ze země tryská blahodárná minerální voda, věděli místní už od 15. století. Během 30leté války si pro místní vodu nechal poslat švédský generál, protože se doslechl, že chutná lépe než víno. Těžko uvěřit, ale můžete to zkusit na vlastní jazyk. Poctivým pitím můžete prospět srdci, oběhovému systému, poruchám zažívání nebo i činnosti štítné žlázy. S dětmi se tu můžete vyřádit v Aquaparku nebo se vzdělat v Ekocentru Stolové hory.

Německo - Bad Schandau

Wellness program s tekoucím zvukem můžete zažít v malém lázeňském německém městečku 15 kilometrů od českých hranic. Ve speciálním chrámu v Toskana Therme Bad Schandau jsou v bazéně i nad bazénem s teplou slanou vodou umístěné reproduktory. Hudba vás spolu s 360stupňovou projekcí unese do snové krajiny.

Bad Schandau má okouzlující lázeňskou promenádu i botanickou zahradu. Do města vede parádní cyklostezka podél Labe z Děčína.

Rakousko - Laa an der Thaya

V Laa an der Thaya je největší jihomoravský aquapark, který vybudovali nad termálním pramenem. Nechybí v něm tobogán, podvodní hudba, vířivky i termální bazén s teplotou 36 °C. Kdykoli během roku si můžete užít i koupačku v teplých venkovních bazénech. Pro milovníky saunování je připravený Saunový svět, který svojí rozlohou 1 500 m2 patří největším v celém Rakousku. A kdybyste už měli minerálních pramenů dost, můžete zamířit do místního Muzea piva a užít si jinou tekutinu.

Slovensko - Trienčanské Teplice

Je libo sirné termální léčivé vody, které úžasně působí na neurologické nemoci a pohybový aparát? Pak se ponořte do jednoho ze šesti bazénů s teplotou v rozmezí 36,4 – 40,2°C, které nabízejí v Trienčanských Teplicích. Nejluxusnější a nejproslulejší jsou orientální lázně Hammam, kam se kdysi jezdila koupat jen bohatá šlechta a finanční magnáti. Pro dopravu hostů do lázní byla v roce 1909 postavena úzkorozchodná dráha, kterou se můžete svézt dodnes. Město zároveň pořádá zvláště v létě spoustu kulturních akcí, které dokážou pohybový aparát taky hezky rozhýbat.

Maďarsko - Mosonmagyaróvár

Zřejmě nejbližší maďarské lázně k českým hranicím jsou Mosonmagyaróvár, neboli Mošoň. Zdejší voda je podle kvalifikačního žebříčku pátá nejúčinnější lázeňská voda v Evropě. Takže pokud trpíte revmatickými potížemi, neurologickými nemoci nebo se potřebujete dát do kupy po úrazu, máte velkou šanci, že se vám to tady podaří. Lázně nedávno prošly rozsáhlou rekonstrukcí, takže se tu teď skvěle snoubí historie s moderním designem.

Twisto tip: Do zahraničí vyrazte s Twisto kartou v tarifu Premium. Budete mít tak bezpečnou kartu, cestovní pojištění až pro 6 členů domácnosti a k tomu výhodný kurz, se kterým šetříte až 3 % na každé zahraničí platbě. A ještě jedna šikovná finanční rada - pobyt v lázních si můžete s Twistem koupit třeba na Slevomatu či Travelkingu a platit ho postupně - po třetinách, bez poplatku. Užijte si to!