Máte problémy s financemi? Umíme poradit, co dělat.

Do problémů se člověk dostane velmi rychle. Ať už svou neuvážlivostí, mladickou nerozvážností či vlivem situace spojené se zdravím a ztrátou zaměstnání. Trable mohou přijít dokonce i bez vlastního zavinění, kdy u jednoho z manželů vyplave dávno zapomenutá pokuta nebo se zjistí, že má nepořádek v pojistkách či dokonce propadne hazardu v jakékoliv jeho podobě. Bohužel i tohle všechno je život. Jakmile není možné sáhnout do rezerv a vyskytne se mimořádně nečekaný výdaj, není řešení vždy snadné a přijde onen "bludný kruh". Půjčky se nabalují, upomínky přibývají a spolu s nimi i vrásky na čele.

Konsolidace půjček

Jak z téhle pasti ven? Jednou z možností je konsolidace půjček. Tedy půjčka, která pohltí jiné půjčky. V jedné přehledné splátce platíte měsíčně méně. Ale co když už vám na dveře klepe exekutor, jste evidován/a v registrech a pohledávky nesplňují konsolidační podmínky? V tom případě funguje oddlužení. Jedna z forem, jak se s dluhy vypořádat s vidinou možnosti začít znovu a lépe.

Oddlužení

Vše začíná podáním insolvenčního návrhu. Tento návrh může zpracovat osoba s právnickým nebo ekonomickým vzdělání s magisterským titulem nebo také vykonanou zkoušku insolvenčního správce. Bez těchto předpokladů je třeba obrátit se na kompetentní osobu. Podrobný přehled spolu se seznamem akreditovaných osob a informace o dalších postupech jsou přehledně popsány na stránkách https://insolvence.justice.cz/.

Pro oddlužení zákon vyžaduje splnění několika podmínek. Zaprvé musíte dlužit více než jednomu věřiteli, tedy mít nejméně dva peněžité závazky déle než 30 dní po splatnosti, které nemůžete plnit. Celý proces oddlužení trvá po dobu až pěti let. Budou-li řádně a včas plněny všechny povinnosti, které se pojí se schváleným způsobem oddlužení, insolvenční soud dlužníka osvobodí od placení zbytku pohledávek. To znamená, že pokud bude vaše oddlužení probíhat formou plnění splátkového kalendáře a vy v průběhu pěti let zaplatíte např. 60 % nezajištěných pohledávek a zároveň budete pravidelně informovat soud, nebudete si brát další půjčky, které nebudete moci splatit, budete pracovat apod. (podrobný seznam povinností naleznete v odkaze výše uvedeném), zbylých 40 % nezajištěných pohledávek už nebudete muset platit.

Oddlužení představuje nelehké období jistého odříkání, ale máte šanci na vysvobození ze slepé uličky, které vám dá možnost vykročit pak pravou nohou a s čistým štítem. Za tenhle pocit a klidné spaní to stojí.