Od 10. května se otevírají školy, základní, střední i ty vysoké. Sportoviště, muzea, galerie a hrady. Na posezení v restauračních zahrádkách si ale budeme muset ještě alespoň týden počkat.

Taky se nemůžeš dopočítat, o kolikáté rozvolnění za poslední rok jde? My taky ne. Ale nevadí. Důležité je, že vedle snižujících čísel nově nakažených stoupá počet očkovaných lidí. Takže můžeme s opatrnou nadějí doufat, že TENTOKRÁT se už tvrdý lockdown nevrátí. Ale pěkně popořádku…

Co se otevře 10. května?

Školy

Do rotační výuky (střídavě online a ve třídě) se vrátí druhé stupně základních škol (první stupeň už několik týdnů chodí) a nižší ročníky osmiletých a šestiletých gymnázií ve všech krajích České republiky. Bude obnovena praktická výuka na vysokých školách. Bohužel středoškoláci se budou dál učit online.

Sport pro děti

Otevřela se také sportoviště pro děti. Takže nastal čas vykompenzovat rok strávený online. Hurá! Omezení je jen početní – může jich sportovat najednou maximálně 20. Na druhou stranu si ale můžou při sportu odložit roušku.

Kultura

Otevřou se galerie, muzea, hrady a zámky. Takže jestli bude stále tohle aprílové počasí, máš se jít kam schovat a ještě se u toho kulturně obohatit. Navíc v Praze si můžeš na vlastní oči prohlédnout tvorbu Toyen (naposledy byla k vidění před 20 lety). Nicméně, na koncerty, divadla a filmy v kině si musíme ještě počkat. I KDYŽ! Pokud jde o filmy na plátně, známe řešení: zkus nějaké autokino. Pár jich za korony vyrostlo a slyšeli jsme, že dívat se na plátno z vozu je zážitek jak z filmu.

Obchody a služby

Už se otevřou úplně všechny. Takže můžeš zase vyrazit mezi regály, osahat a přivonět si zboží před nákupem. Navíc si v mezičase můžeš zajít ke kadeřníkovi (kadeřnici), na manikúru či masáže. Jupí! Doporučujeme vyrazit na nákupy s Twisto kartou a nebát se rozšoupnout. Díky Twisto Splátkám nebo Nákupu na třetiny ti větší výdaje měsíční rozpočet nemusí vůbec nabourat.

Restaurace a bary

Epidemiologická situace je sice stále lepší na posezení v restauraci to ale stále není. Bohužel ani na zahrádce. Dobrou zprávou ale je, že zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti už pár týdnů neplatí, takže si můžeš udělat miniparty v parku na lavičce – shromažďování lidí do dvaceti je totiž zase IN. A navíc, zahrádky restaurací by měly být zavřené už jen týden.

A co dál s covidem?

Skvělé je, že tentokrát už opravdu existuje plán. Vláda schválila rozvolňovací balíčky, které jsou závislé na počtu nově nakažených. Pokaždé, kdy jejich počet v přepočtu na 100 tisíc obyvatel klesne, protiepidemická opatření zase o něco povolí. Podívat se na ně můžeš tady a tady najdeš covidovou statistiku.

Držme si palce, ať to tentokrát vyjde!