Před dvaceti lety znali tento pojem maximálně ekologové, dnes jej firmy běžně používají pro marketingové účely. Tato změna by se neodehrála, kdybychom UDRŽITELNOST skutečně nepotřebovali. Jenže. Je v našich silách být 100% udržitelní? Máme pár tipů, jak se o to aspoň pokusit.

Co je udržitelnost?

Pojďme si nejdřív udělat pořádek v pojmech. Udržitelnost znamená, že naše současná spotřeba neohrozí životní úroveň budoucích generací. Jinými slovy, že žijeme a budeme žít tak, abychom naše prostředí UDRŽELI aspoň ve stejném stavu, v jakém se nachází právě teď. Protože tu “na dolet” není žádná planeta B. Když si pod pojmem “budoucí generace” představíme svoje děti a děti jejich dětí, přijde nám takový přístup vcelku logický = kdo by chtěl, aby se jeho děti měli HŮŘ? A bohužel, tento přístup je třeba, protože vědecké studie klimatologů nepřináší zrovna příznivé vyhlídky. Ostatně tady se můžeš do vědeckých poznatků zabořit do hloubky.

Jak o sebe pečovat udržitelně?

Naše každodenní spotřeba začíná ráno otočením kohoutku při čištění zubů (nebo spláchnutím záchodu, samozřejmě). To, jak často necháme téct vodu jen tak, jaký režim splachování máme nastavený, z čeho a jak je vyroben náš zubní kartáček a kolik a jakých obalů jsme si domů přinesli se zubní pastou, to jsou všechno maličkosti, které se počítají. Pokud jde o kosmetiku, určitě prospěje nejen planetě, když budeš používat ekologické prostředky a nejlépe si je budeš nosit domů už v recyklovaných obalech. V poslední době místa, kde se dá takto nakupovat, rostou jak houby po dešti.

Jak jíst udržitelně?

Podobně je to i s jídlem. Naštěstí kolem nás existuje spousta lidí, kteří to s planetou myslí dobře a dokážou svoje přesvědčení přetavit do byznysu, který je pak výhodný úplně pro všechny zúčastněné. V Twistu například fandíme týmu z Pepper Field, který se rozhodl do Česka dovážet ten nejlepší pepř na světě. Roste v Kambodži, kde za něj farmáři díky českým odběratelům dostávají férový plat, takže česká spotřeba pomáhá kambodžskému rozvoji. Podrobně si můžeš o projektu přečíst tady. A pokud si lámeš hlavu, co opepřit tím nej kořením, máme další doporučení. Nakupuj lokálně a zkus si taky něco vypěstovat. Zjistíš tak, kolik práce se skrývá za zdánlivě obyčejnou mrkví a třeba ji příště nenecháš v ledničce uvadnout. Mimochodem, víš, že až 30 % jídla vyhodíme? Zkus s tím něco udělat. Přečíst si o tom můžeš třeba tady. A pokud nemáš po ruce žádného lokálního farmáře, podívej se sem, najdeš jich tam spousty.

Jak se oblékat udržitelně?

Znáš pravidlo 80 % a 20 %? Podle něj v osmdesáti případech nosíme jen dvacet procent našeho šatníku. Nevěříš? Zamysli se! Anebo se rovnou ponoř do útrob svých šatních skříní a vyřaď všechno, na co jsi dávno zapomněl/a, že doopravdy máš. Tyhle kousky ti scházet určitě nebudou. A až půjdeš příště nakupovat, poohlídni se po módě s označením “udržitelná”. Doporučujeme třeba český e-shop Freshlabels, jež chválí i zástupci značky Patagonia (která byla mimochodem udržitelná ještě dávno před tím, než to bylo trendy:-).  

Jak platit udržitelně?

Věděl/a jsi, že platební karty nelze kvůli čipu plně recyklovat? Máme pro tebe řešení – vůbec si je nepořizuj. Na všechny platby si vystačíš s virtuální Twisto kartou a chytrým mobilem. Do Apple/Google Pay si jednoduše přidáš virtuální kartu a do obchodů vyrazíš jenom s telefonem. Plastová karta není vůbec potřeba.