Jak budete letos financovat svoji dovolenou a čeho se nejvíc v souvislosti s penězi a létem bojíte? Nechali jsme udělat výzkum mezi Čechy a víme třeba to, jak nejčastěji platí v zahraničí a co si odpustí, když chtějí ušetřit. Víme však i to, jak zvládnout dovolenou finančně v klidu. S Twistem je to hračka 😉.

Češi chtějí v porovnání s minulým rokem na letní dovolené spíš šetřit. Stejnou částku podle našeho průzkumu utratí letos polovina respondentů, méně peněz si na léto vyhradilo 30 % lidí. “Nižší částku chtějí vydat hlavně lidé z Libereckého a Plzeňského kraje, připlatit se chystají naopak lidé z Prahy,” komentuje výsledky výzkumu Jan Fišar, šéf marketingového týmu Twista.

Většinou chtějí za prázdninový pobyt utratit do 20 000 Kč na osobu, 21 % si na to vyhradilo částku mezi 20 000 a 30 000 Kč a jen 10 % plánuje vydat ze svého rozpočtu přes 50 000 Kč.

Když lidé dostali ve výzkumu otázku, jak budou dovolenou financovat, téměř shodně odpovídali, že si na ni dopředu našetřili, na druhém místě bylo financování z aktuální výplaty. “U lidí do 26 let jsme zaznamenali větší ochotu platit i kreditní kartou. Zjišťovali jsme, jestli jsou Češi ochotní vzít si kvůli dovolené nějaký úvěr nebo si náklady rozložit na splátky. Polovina je rozhodně proti, ale 12 % už takto dovolenou buď platilo nebo o tom alespoň uvažuje,” říká Jan Fišar.

Letní dovolená představuje pro velkou část Čechů v souvislosti s penězi stresový faktor. Nejčastěji se obávají toho, že se během volna objeví finanční výdaj, se kterým nepočítali. Případně, že si kvůli nedostatku financí nebudou moct dovolit to, po čem by na dovolené toužili. Záležitosti spojené s penězi a dovolenou stresují podle průzkumu o něco víc ženy než muže.

Jedním z řešení, jak takový stres odbourat, je rozložit si výdaje do víc měsíců, což právě Twisto umožňuje. Na mnoha e-shopech mohou lidé nakoupit třeba výbavu na dovolenou, jako jsou například spacáky, stany, ale i přímo zájezdy nebo letenky a platit je s Twistem po třetinách. Tento způsob placení je bez jakéhokoli navýšení a rozhodně přispívá ke klidu v rodinném rozpočtu,” vysvětluje Jan Fišar.

Ve chvíli, kdy Češi potřebují dovolenou zlevnit, hledají slevové akce spojené s ubytováním. Druhým nejčastějším řešením je vyrazit v termínu mimo hlavní sezónu, na třetím místě pak zkrácení pobytu. Aby zbytečně neukrajovali z dovolenkového rozpočtu, volí Češi také aktivity a atrakce, které jsou zdarma.

Podle průzkumu se zdá, že jedním ze způsobů, jak ušetřit, je jet do zahraničí bez cestovního pojištění. “Žádné cestovní pojištění nemá 17 % Čechů, což je poměrně vysoké číslo. Základní pojištění přitom nestojí moc. Například Twisto má cestovní pojištění pro až 6 členů domácnosti v rámci tarifu Premium, který stojí 199 korun měsíčně. Když si ho naši zákazníci pořídí, můžou cestovat v klidu s celou svojí rodinou a ještě získají další benefity, které se v zahraničí hodí,” upozorňuje šéf marketingu Twista. Jedním z těchto benefitů je výhodnější kurz při placení Twisto kartou. Na každé zahraniční platbě ušetří až 3 %, což dokáže dohromady při dovolené nastřádat na hezkou částku.

Právě kartami fintechových společností platí podle průzkumu v zahraničí poměrně často především lidé do 26 let.Kromě výhodnějšího kurzu získávají zákazníci s Twisto kartou i velké bezpečí. Tím, že karta není napojena na jejich bankovní účet, ale mají na ní kredit od Twista, nehrozí, že by o své peníze přišli,” říká Fišar. Co se týče plateb v zahraničí, téměř polovina Čechů platí bankovní kartou a 36 % stále ještě používá klasický způsob, kdy si vymění peníze doma a potom platí v hotovosti.