Cashless. Další anglické slovo, které bychom si měli zapsat za uši. V překladu znamená bezhotovostní. Úplně bez bankovek a mincí se dnes už platí na několika místech v České republice. Říká se jim cashless zóny a zřejmě jich bude přibývat. Do roku 2025 se stane největší cashless zónou dokonce celý jeden stát. Víte, který?

Severský minimalismus
V roce 2025 chce být zcela bezhotovostní Švédsko. Země, která dala světu Ikeu, H&M nebo Volvo rozhodně nezůstane bez následování. Švédi mají k životu bez bankovek a mincí hodně nakročeno a státní banka dokonce vyvíjí digitální měnu e-krona.

"Nebereme hotovost"

V České republice jsme v obchodech zvyklí vídat nápis “nebereme karty”, ve Švédsku je to naopak, dost často lze přečíst upozornění “nebereme hotovost”. Podle průzkumů pouze jedna desetina Švédů loni použila fyzické peníze, 95 % nejmladších zákazníků platí výhradně kartou nebo mobilem a Ikea už otevřela zcela bezhotovostní obchod. Podle jejího vyjádření zaměstnanci, kteří se na pokladnách nemuseli zabývat hotovostí (přebíráním a následným tříděním), ušetřili 15 % svého času. “Švédi mají rádi nové technologie a mají důvěru v systém. To jsou určitě důvody, díky kterým se tahle finanční revoluce děje. Pomohla tomu i aplikace Swish, díky které lze poslat peníze z mobilu na mobil pouze podle telefonního čísla," vysvětluje Michal Šmída, zakladatel Twista. “Když jsme někdy s přáteli, tak si útratu jednoduše swishneme. Takhle lze platit i v obchodech. Jednoduše uvedou telefonní číslo, na které se peníze posílají. Obchodníci vidí transakci online a my nemusíme vytahovat peněženku,” říká Ivan Horvát, který ve Švédsku už deset let žije.

Ohrožený druh - bankovní lupiči

Ve Švédsku se očekává, že s hotovostí zmizí i problémy, tedy především kriminalita - ubyde loupeží, přepadení i šedé ekonomiky. Právě Švédsko trápilo na počátku 21. století velké množství bankovních loupeží. Jedna se dokonce stala součástí novodobé historie a vznikly o ní knihy, dokumentární seriál a teď na její motivy točí Netflix seriál. Dnes, kdy většina bank žádnou hotovost nemá a fyzické peníze představují pouze 1 % ze všech švédských transakcí, loupeží v bankách výrazně ubylo. Loni se staly ve Švédsku pouze dvě, zatímco v roce 2008 jich bylo 210.

České cashless
V České republice si lze švédskou budoucnost vyzkoušet na vlastní kůži. Loni se na pražské  Florenci otevřela první cahless zóna vůbec, Manifesto. V docela neutěšeném prostředí, pod mostem pražské magistrály vyrostly úhledné stánky s jídlem a kulturním programem. Projekt inicioval newyorský architekt žijící v Praze Martin Barry, který se rozvojem měst dlouhodobě zabývá, dnes prostřednictvím neziskovky reSITE. “Cashless má trojí přínos. Přináší zákazníkům pohodlí, nemusejí se starat o výběr hotovosti a placení je rychlé. Přináší také transparentnost plateb pro manažery stánků. A konečně, zcela praktickou výhodou je vyšší bezpečnost - odpadá potřeba přenášet denní tržby městem po zavření marketu. A také nelákáme kapsáře,” popisuje roční zkušenost s provozem Manifesta PR manažerka projektu Radka Ondráčková. Manifesto dokonce získalo cenu za nejlepší zákaznický zážitek a v polovině července se na pražském Smíchově otevře jeho mladší sourozenec, Manifesto II.

foto: Jakub Červenka

První bezhotovostní ostrov
Zcela bez hotovosti lze dnes platit i na pražském Střeleckém ostrově. Vyrostly tu kavárny, stánky s občerstvením anebo tu lze navštívit třeba lekce jógy. Za vše se platí bez fyzických peněz. Stejně jako u Manifesta stojí i za prvním bezhotovostním ostrovem Mastercard. “Toto jsou pro nás zlomové projekty, které přinášejí edukaci a inspiraci pro celý trh,” říká Pavla Císařová, PR manažerka Mastercard.

Platit tělem
V budoucnu nebudeme platit ani penězi, ani platebními kartami. Už brzy budeme nakupovat svými biometrickými údaji, třeba svým obličejem,” říká Michal Šmída zakladatel Twista, “a i když to dnes zní jako úplné sci-fi, myslím, že to nebude trvat tak dlouho. Řekl bych deset, patnáct let.” Obchod, do kterého zákazník vejde, vybere si svůj nákup a zase odejde bez jediného zastavení, už existuje.

Ve Spojených státech takto funguje síť Amazon Go. Místo napěchované kamerami pozoruje každý pohyb zákazníků a automaticky vyhodnocuje, jaké zboží a za kolik si právě nakoupili. Platí se také automaticky, stačí jen vyjít ven a v mobilu okamžitě přistane faktura za právě nakoupené zboží. Vypadá to, že už brzy budou drobné v kapse podobně pohádkovou minulostí jako kousání do zlaťáků.