Zatím to vypadá, že stále budou otevřeny jen první a druhé ročníky základních škol. Proto tu máme malé opáčko, jak mít doma děti školou povinné i pracovní kancelář.

Pozor – online výuka je povinná

Po jarní karanténě se ukázalo, že zhruba 10 000 dětí se během ní vůbec neučilo (na základní školy chodí v Česku téměř 940 000 žáků). Proto během léta prošla sněmovnou novela školského zákona, ze které vyplývá, že distanční výuka je nedílnou součástí povinné školní docházky. Neúčastnit se jí lze za stejných podmínek jako během běžného vyučování, tedy řádnou omluvenkou.

Není počítač? Zeptej se školy nebo ho kup výhodně.

Školy dostaly po létě 1,2 miliardy korun na nákup techniky pro případ dalšího lockdownu, což vychází asi na 20 000 Kč na učitele. Primárně šlo o to, aby byli vybaveni samotní pedagogové a pedagožky, některé školy ale poskytují chybějící pomůcky také žákům. Zároveň vzniklo několik soukromých iniciativ, které se snaží žákům učení doma ulehčit. Například novinářka Nora Fridrichová organizuje darování počítačů rodinám, které na ně finančně nedosáhnou. Stačí se podívat na její facebookový profil. Pokud tě současná situace donutí koupit si nový počítač (nebo tablet), můžeš využít slevu přes Twisto cashback. Stačí nakupovat přes sekci Výhody a vybrat si Smarty, kde získáš až 2,6% slevu. Případně si můžeš přes Twisto svůj nákup rozložit až do 12 měsíců. Zvládneš to hravě přímo v Twisto appce/účtu na 2 kliknutí. Rozložit lze takhle každou platbu nad 1 500 Kč.

Nejste v tom sami. Pomáhají charity nebo studenti

Organizace Člověk v tísni vybrala na podporu vzdělávání 7 500 000 Kč. Z částky jsou hrazeny pomůcky a doučování nejchudším dětem. Lidé z Člověka v tísni se navíc propojili s pedagogickými fakultami a jejich studenti se budou v rámci své praxe osobně věnovat těm nejpotřebnějším dětem. Učit se tak budou obě strany. Více se dozvíš tady. Vedle toho taky existuje stránka Studenti studentům, na které si lze najít doučování.

Online vzdělávání

Čas strávený doma můžou děti využít i k samostatnému (a někdy i zábavnějšímu) učení. Existuje nepřeberné množství online a zdarma učebních materiálů. Například na Školákově najdeš procvičování látky prvního stupně základních škol seřazené pěkně podle tříd. Khanova škola zase nabízí videolekce z přírodních věd (je jich tam 3 800!). Dream English Kids je youtoubový kanál se zábavnou školou angličtiny pro nejmenší. Ti větší si můžou trénovat angličtinu sledováním oblíbených seriálů v původním zněním s anglickými titulky nebo hraním her. A ve Škole s nadhledem si můžou svoje vědomosti procvičovat vedle žáků základních škol i studenti těch středních.

Udělejte si plán

Každé ráno dětem chodí nové a nové úkoly, zatímco ty máš na drátě kolegy a musíš do práce. Škola není, práce je. Co s tím? Udělej si rozvrh. A ne, nemusí to být tabulka. Jen se prostě s dětmi dohodni, kdy tě nemají rušit a kdy se jim naopak budeš věnovat. Jestli máš malé děti, které to nepoberou, domluv a vystřídej se s partnerem/kou. V dopředu nastavených mantinelech se vám ze současné situace podaří lépe vybruslit. Taky je lepší střídat se po kratších časových intervalech – většina lidí se stejně dokáže soustředit maximálně 45 minut v kuse. Zkušení pracující rodiče navíc ví, že některá zaměstnání se dají odbavit i v době, kdy děti spí. I když to ber jako krajní řešení. Odpočinek je nutný.

Nevídejte se!

Mít svoje vlastní místo patří mezi základní lidské potřeby. Svůj vlastní prostor by mělo mít už 3leté dítě, natož dospělý. Ať už máte jakkoli malý byt, dbej na to, abyste se vystřídali a dali si alespoň na malou část dne samotku.

Vyvětrej svoje pocity

“Nejde o harmonii, ale o sebeuvědomění,” řekla o rodinném soužití za časů korony pro časopis Wired terapeutka Elaine Yarboroughová. To, co ukazujeme na povrchu podle ní docela často nesouvisí s tím, co se odehrává uvnitř. Když tě partner/ka naštve, protože například nevynesl/a koš, nebudou to odpadky, co tě rozpálí do běla. Bude to spíš pocit, že tě někdo nebere vážně nebo že kašle na váš společný prostor. Znáš ty nářky, že současná medicína neléčí příčiny, ale až následky? Zkus nebýt moderní medicínou! Například kniha Respektovat a být respektován doporučuje vždy vysvětlit svoje emoce a tím dát vysloveným úkonům komplexní rozměr. Je velký rozdíl říct dětem “obleč se, venku je zima”, nebo “mám strach, že nastydneš, když se oblečeš málo.” Vnitřní pocity utvářejí naše emoce a vnější reakce. Když o vlastním prožívání budeme víc mluvit, budou naše reakce srozumitelnější. Třeba i ve chvíli, kdy nám bouchnou saze.  

Prožíváme výjimečný rok. Krize většinou odhalí nedostatky, které jsme dlouho přehlíželi či jednoduše neviděli. Společně strávený čas doma pohromadě zároveň přináší příležitost čerstvě objevené nedostatky napravit. Hodně štěstí!