Snad nikdo to nemá rád. Shánění dárků poslední týden před Vánocemi v přeplněném nákupním centru nebo hypnotizování zpráv od přepravce, jestli stihne balíček doručit včas. Vyhnutí se stresu je však jen jedním z důvodů, proč se hodí pořešit Vánoce s předstihem. Přečtete si další důvody a pak vyrazte nakupovat. Ušetříte si starosti i peníze.

1. Pohoda, klid

Napište si seznam a začněte dřív, než přijdou první mrazíky. Když všechno zvládnete pořídit do konce listopadu, čeká vás prosinec plný pohody. Do seznamu poctivě zapisujte, co jste komu pořídili, ať před Vánoci nepanikaříte, že jste to zapomněli.

2. Promyšlenější výběr

Když máte na dárky dost času, můžete vymyslet to, co obdarovanému přesně sedne. V presu těsně před příchodem Ježíška by se vám mohlo stát, že nakoupíte cokoli, jen abyste něco dali.

3. Lokální nákupy

Víc času znamená víc možností. Můžete zajít na trh, oslovit malého výrobce, dát šanci drobným řemeslníkům. Získáte tak unikatní neokoukané dárky a ještě podpoříte lokální obchod.

4. Finanční lehkost

Prosinec je pro řadu lidí finančně vyčerpávající. Přitom když začnete pořizovat vánoční balíčky v říjnu, nemusíte v prosinci koukat, jak z vašeho účtu odtékají peníze rychlostí protržené přehrady. S Platbou na třetiny budete mít vše v klídku splacené dřív, než zasednete ke Štědrovečerní večeři. S Twistem zaplatíte třetinu hned, další dvě postupně v následujících dvou měsících. Tahle pohoda je už na více než 700 e-shopech a nestojí vás ani korunu navíc.

5. Lepší cena

Několik týdnů až měsíců před rozbalováním dárků zpravidla pořídíte vyhlédnuté zboží za lepší cenu než na poslední chvíli. Máte také čas zapátrat, který e-shop ho nabízí levněji, můžete počkat, až bude skladem. Zároveň můžete využít různé slevové akce, třeba na konci listopadu Black Friday.

6. Dost času na balení

Znáte to: balení do dvou do rána těsně před Štědrým dnem vám moc energie nepřidá. Dárky balte klidně průběžně, hned co dorazí domů. Ale nezapomeňte jim dát rovnou štítek se jménem, ať je nemusíte znovu rozbalovat, nebo ať babička nedostane konzoli od Nintenda. I když třeba by si ji přála.

7. Ještě veselejší vánoční večírky

Když náplň pod stromeček vyřídíte včas, můžete si v prosinci užít večírky tak jako nikdy. Získaný čas věnujte přátelům, rodině i sobě. Toulejte se městem ozářeným vánočními světýlky, navštěvujte všechny ty báječné předvánoční akce a v klidu se nalaďte na to, až zacinká zvoneček 🔔