Letos na českých horách spíš prší, než sněží. Naštěstí víme, kde je bílého prašanu dost. Dali jsme hlavy dohromady a máme pro tebe tipy na místa, kde si zalyžuješ, zažiješ dobrodružství a ještě ušetříš. A když si do bundy dáš Twisto kartu s tarifem Premium, ušetříš ještě víc. Budeš mít všechny zahraniční platby o 3 % levnější a k tomu získáš cestovní pojištění pro celou rodinu. I na lyžovačku.

Za kopcem: Rakousko - Schladming-Dachstein, vzdálenost: 400 km z Prahy

Za pár hodin v autě tě odmění jedno z nejlepších středisek v Rakousku. Propojuje 4 schladmingské hory a rozkládá se pod ledovcem Dachstein, což zaručuje přísun sněhu až do poloviny dubna na 236 kilometrů sjezdovkách, které jsou hlavně pro středně pokročilé (červené). Areál je navíc součástí rakouského regionu Ski Amadé, který dohromady nabízí neuvěřitelných 860 kilometrů sjezdovek s 278 lanovkami. Mezi nimi se lze dopravovat ski busy, takže nudit se tu určitě nebudeš.

Za sluncem: Itálie - Livigno, vzdálenost: 650 km z Prahy

Je to trochu dál, ale livignský manšestr se vyplatí vyzkoušet. Dokonce kolem sebe máme lyžaře, kteří nejezdí nikam jinam. Proč? V Livignu se lyžuje mnohdy ještě v květnu, kdy hotely a apartmány lákají své hosty na skipassy zdarma. Původně malé městečko kdysi odříznuté od světa je navíc bezcelní zónou, takže se tu vyplatí nakupovat alkohol a rozhodně i benzín. Samozřejmostí pro Itálii je dobré jídlo a pití, které po výkonu na sjezdovce rozhodně oceníš.

Za luxusem: Francie - Les Sybelles, vzdálenost: 1100 km z Prahy

Francouzské sjezdovky jsou prý nejlepší na světě. A patří taky mezi ty nejdražší. Vyjet do Les Sybelles se vyplatí začátečníkům, kteří se chtějí zdokonalovat ve vysokohorské atmosféře. Místní sjezdovky jsou totiž pro nezkušené jezdce jak dělané. A navíc, právě o tomhle středisku se traduje, že je o 20 % levnější než ty ostatní ve Francii. Jen sem nejezdi v únoru. To mají Francouzi taky jarní prázdniny a tráví je jak jinak než na horách.

Za kopcem z druhé strany: Slovinsko - Kanin Sella-Nevea, vzdálenost: 620 km z Prahy

Alpy? A co ty Julské? Slovinsko je sympatická země plná horalů a dobrých lyžařů. Areál Kanin Sella-Nevea leží na hranicích s Itálií, takže si tam můžeš pořídit alpské kombo. I když slovinskou stranu doporučujeme srdečněji - je tam prý víc sluníčka, domluvíš se tam česko-slovinsky a oceníš ceny. Týdenní skipass tady stojí 150 euro.

Za dobrodružstvím - Gruzie - Gudauri, vzdálenost: 3100 km z Prahy

U nás v kanclu je tahle země hodně oblíbená a kolega se právě z lyží v Gruzii vrátil, takže můžeme jen doporučit. Když doma necháš středoevropské představy o dokonalých službách a naopak otevřeš hlavu milé exotice, stane se z lyžovačky v Gruzii nezapomenutelná dovolená.  Vybavení klidně můžeš nechat doma, ceny tu jsou více než příznivé, skipass na den kupříkladu stojí 16 euro. A gruzínská kuchyně patří mezi nejlepší na světě.

Za ještě větším dobrodružstvím - Írán - Dizin, vzdálenost: 4300 km z Prahy

Tvoje babička to možná nepochopí, ale Guardian a New York Post o tom už dávno psali, takže na tom něco bude. Zapomeň na Alpy a projeď se z kopce dolů v Íránu. Zažiješ adrenalin na entou. Hezká příroda, úžasné hory, exotika a trochu toho strachu z rezivějících lanovkových kabinek k tomu. Navíc tu můžeš lyžovat až ve výšce 3600 metrů nad mořem. Řekni, kde to mají?