Ze dne na den se všechno změnilo. Jak řešit nenadálý výpadek v příjmu? Lepší než čekat je rovnou jednat. Máme pár tipů, co podniknout. Aneb když tě koronavirus donutí udělat si plán B.

1. Zkus pracovat online

Učitelé, trenéři, psychologové. Spousta profesí přišla o svoje pracovní místa. Fyzicky. Některá zaměstnání lze ale začít provozovat online. Navíc lidi k sobě začali být neuvěřitelné solidární, takže tvoje práce nemusí být zdarma. Zkus se svých dosavadních klientů zeptat, jestli by s tebou do toho šli, a začni vydělávat online. Inspirovat se můžeš u tanečnice Ginger, která už online lekce rozjela. Ta první měla velký úspěch, její klientky tančily klidně doma v obýváku.

2. Zkus jinou práci

Finanční polštář na 12 měsíců. Takovou zásobu by měl mít každý z nás pod zadkem. Jedna věc teorie, druhá praxe. Jestli svoji rezervu nemáš takhle napěchovanou nebo jestli se ti na ni nechce sahat, ale tvoje práce přitom stojí, podívej se, kde naopak hledají posily. Právě v tuhle chvíli schází lidi ve skladech a rozvozech. Zkus Rohlik.cz, Lidl nebo jiné obchody.

3. Mrkni na své výdaje

Jsi teď víc doma? Nastal čas udělat si pořádek. Projdi si všechna spoření a popřemýšlej, jestli některá nemůžeš na čas vynechat. Podívej se na svoje měsíční útraty a zjisti, kde můžeš ubrat. V těhle časech dost možná ušetříš za pivo s kamarády, zkus si ale doma taky uvařit. Například tady najdeš jednoduché recepty za pár kaček.

Tohle je plán B Petra Máry. Třeba se inspiruješ.

4. Připrav se na lepší časy

Rekvalifikace. Složité slovo? Nemusí být. A ani kvůli ní nemusíš chodit na pracák ani nikam jinam. Nové znalosti můžeš získat online. Trénuj angličtinu s rodilými mluvčími přes online cally. Angličtina se hodí totiž vždy. Na Blabu je to jednoduché a navíc s promokódem BLABUTWISTUJE získáš navíc 15%. Stačí si koupit kurz nebo dobít kredit, zadat kód a díky tomu získáš 15 % kreditu EXTRA navíc.

Mrkni taky na české Seduo nebo na zahraniční Udemy.com. Po online kurzech získáš certifikáty a díky nim třeba novou práci.

5. Buď kreativní. Jde to i s penězi

Podívej se po službách, které by ti mohly přijít vhod. Třeba Twisto nabízí hned několik způsobů, jak nakupovat a přitom mít víc času na placení. Přes Twisto si můžeš svoje nákupy nad 3 000 Kč rozložit do víc měsíců (na některých e-shopech je to teď v případě 3 měsíců úplně zdarma). Když nakupuješ přes Twisto na e-shopech, je splatnost nákupu 14 dní. Pokud máš Twisto účet, je to až 45 dnů. Navíc si splacení své měsíční útraty můžeš odložit (klidně i o několik měsíců). A jestli máš Twisto appku, podívej se do sekce Výdaje. Tam najdeš svoje platby automaticky rozdělené do kategorií, takže jednoduše zjistíš, za co nejvíc utrácíš.

V tuhle chvíli snad neexistuje člověk, který by neřešil nenadálé potíže. Vědomí, že v tom nejsme sami, může taky hodně pomoct. Tak se drž!