Severní Čechy jsou drsné, neprozkoumané a přitom tak krásné. A je úplně jedno, jakým směrem se vydáš. Jestli máš Máchovo jezero, Krkonoše, Jizerky nebo proslulý autokemp Sedmihorky už okoukané, věř, že my víme víc. Přečti si naše tajné tipy, sbal batoh a telefon s nějakou tou chytrou appkou a vyraž.


Tipy pro romantiky

Úštěk

Po tomhle městečku psi štěkají už pěknou řádku století. A to je taky důvod, proč na náměstí najdeš řadu gotických domů, které dnes vypadají spíš jako dokonalé filmové kulisy. Dřív to bývalo město na středověké obchodní cestě z Litoměřic (i tam to stojí za to) do Lužice (hodně zajímavá část českých dějin), a proto si na něm dali jeho dávní páni záležet. Dnes v sobě pojí kontrasty, které z českého severu docela dobře známe – okázalou minulost překryla prázdnota po odsunu Němců, kterou se dnes současnost snaží vyplnit. Ale konec filozofování... Najdeš tu barokní kostel, dochovalou synagogu a unikátní Ptačí domky – dřevěné domy postavené na skále. A protože tu je tak krásně a zároveň kousek od Prahy, točilo se tu dost českých filmů.

Autor: Sokoljan, licence: CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en), upraveno oříznutím

Kalvárie Ostrá

Psali jsme něco o té vybydlené minulosti, kterou se snaží současníci oživit? Tak tady, tady to zažiješ i fyzicky. Vyběhni si nahoru a pokochej se výhledem i duchovním zážitkem.

Petr1888, licence: CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en), upraveno oříznutím

Skalní hrad ve Sloupu v Čechách

Chceš vidět hrad ve skále a skálu v hradu? Tohle místo patří mezi ty nejromantičtější v republice.

Petr1888, licence: CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en), upraveno oříznutím

Svatošské skály, Loket

Kousek od Karlových Varů najdeš pozoruhodné svatební procesí. Vytvořila ho řeka Ohře v žulových skalách. Obdivovaly ho takové osobnosti jako básník Goethe a psychoanalytik Freud a ty můžeš taky.

Lubor Ferenc, licence: CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en), upraveno oříznutím

Tipy pro dobrodruhy


Moldavská horská dráha a nádrž Fláje

Horská dráha je bývalou železniční tratí, dnes kulturní památkou. Poslední vlak tudy projel na konci druhé světové války a ty tu teď můžeš profrčet na kole. Pokud by toho na tebe bylo moc, ve vodě nádrže Fláje se krásně zvlažíš. Zažiješ krásný výlet, při kterém si uvědomíš, že v Krušných horách, kdysi zničených průmyslem, lze zase nasát čerstvý vzduch.

Zámek Jezeří

Tohle místo je krásné a děsivé zároveň. Kdysi nádherný zámek se tyčí nad těžební jámou na hnědé uhlí. Co k tomu víc dodat?

Singltrek Pod Smrkem

Jestli se ti líbí adrenalinové jízdy z kopce dolů, tady se je můžeš naučit. Odvážní bikeři si tu můžou vyzkoušet trasy různých úrovní, pokochat se i občerstvit.

Tipy pro děti


Soutěsky v Českém Švýcarsku

Říká se, že tady je nejhezčí příroda v České republice. No, nechtěli bychom do toho takhle zhurta zabrušovat, nicméně tenhle kout Česka se rozhodně vyplatí víc prozkoumat. Z perspektivy lodičky, kterou se mezi soutěskami pluje, to bude určitě ještě zajímavější pohled. A pro děti to bude rozhodně dobrodružství.

Rodný dům Ferdinanda Porscheho

Nejen Škodovka nebo Tatra se zrodily v Česku. Narodil se tu taky zakladatel legendární automoto značky. V expozici samozřejmě nechybí pravé závodní auto, konkrétně závodní speciál Porsche 919 s hybridním pohonem a výkonem 900 koní, který se stal třikrát vítězem prestižního podniku Le Mans.

Indiánská vesnička Rosehill

Kousek od Děčína leží místo, kde si můžete zahrát na Vinnetoua. Dají vám tu do ruky luk, oštěp i tomahawk.

Autor: Jitka Erbenová, licence: CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en), upraveno oříznutím

Hrad a zámek Horní hrad (Hauenštejn)

A tady na skalním ostrohu nad soutokem dvou potoků můžeš s dětmi zavzpomínat na dalšího velikána, tentokrát reálného Františka Palackého. Jeho potomek totiž úctyhodnou památku koupil, když byla v dezolátním stavu, a postupně ji dává dohromady. I když za návštěvu tenhle klenot stojí i bez Františka Palackého.