Platit vypůjčenými penězi a vydělávat na tom? Nevěříte? Jasně, že nevěříte. Slovo “půjčka” nemá v našich zeměpisných šířkách zrovna dobrou pověst. Přesto lze v České republice napočítat téměř 2 miliony vydaných kreditních karet. Dá se předpokládat, že by si je jejich majitelé nepořizovali, kdyby pro ně nebyly výhodné. Takže, co na té kreditce je?

Dobrý sluha, zlý pán

Kreditní karta představuje půjčku, krátkodobou a dočasně bezúročnou. O tom není pochyb. Když platíte kreditní kartou, ve skutečnosti nepoužíváte svoje peníze, ale peníze vydavatele karty, ať už je to banka nebo Twisto. Když mu je vrátíte včas, nic se neděje. Když je ale zaplatíte později, než jste se dohodli ve smlouvě, může se tahle půjčka nepříjemně prodražit. Tohle je důvod, proč se nedoporučuje kreditkou řešit finanční potíže. A dost možná příčina, proč se Češi na kreditky stále koukají skrz prsty. Používají většinou ty vydané bankami a ty mají ke svým klientům, pokud jde o kreditky, specifický přístup.

“O splatnosti typicky mlčí a čekají, že klient zapomene, že se poplatky počítají zpětně ke každé platbě. Takže když odkládáte splatnost o jeden měsíc, platíte i za měsíc, kdy jste kredit čerpali. Přitom kreditky mají velký potenciál, třeba v Anglii proběhne 40 % plateb právě přes ně. Ostatně Twisto karta je důkazem, že vydavatel karty může s kreditkou zacházet jinak. Děláme všechno pro to, abychom našim zákazníkům vyšli vstříc, ” komentuje Michal Šmída, CEO Twista.

Twisto se svými klienty mluví. A právě na splatnost je několikrát upozorňuje. Ale o tom někdy příště. Když zvládnete čerpané peníze platit včas, kreditka umí dobře sloužit.

Dál už samé výhody

“Kdybych neměl kreditní kartu, byly by moje začátky v České republice hodně krušné,” říká 23letý Sam Gittis, který vyrostl v americké Jižní Karolíně a poslední dva roky žije v Praze. “Spousta mých kamarádů kreditce říká pohotovostní karta a řeší s ní nenadálé výdaje, stejně jako já před dvěma lety.”

Samovy znalosti o používání kreditní karty o dost převyšují české standardy a není se čemu divit. Kreditky se narodily před více než sto lety právě za oceánem, kde dnes tzv. credit scoring, neboli osobní historie splácení představuje důležitý ukazatel při komunikaci s bankami.
Kreditkami se nejdřív platily telefonáty a telegramy. Zákazníci službu využívali celý měsíc a na jeho konci za ni zaplatili. Karty byly často kombinovány s věrnostním programem - čím víc zákazník službu využíval, tím větší slevu měl, a takhle fungují vlastně dosud.

Slevy, slevy, slevy

Platit kreditní kartou se vyplatí. Většina vydavatelů karet má nasmlouvané obchodní partnery, u kterých jsou nákupy levnější. Třeba až o 5 %.  Za použití karty lze také získat různé bonusy. Twisto kartu vydává Mastercard, který má program Mastercard Priceless Specials, ve kterém se sbírají speciální slevy už za provedení libovolné transakce.

Vaše bezpečí

Když neplatíte vlastními penězi, je jasné, že o ně nepřijdete. Pokud kreditku ztratíte nebo se vám někdo nabourá do jejího účtu, nebudou to vaše peníze, které si z něho vezme. Budou to peníze vydavatele kreditky, který bude nastalou situaci řešit. Jisté je, že vaše vlastní peníze můžou být v klidu na jiném účtu, kam vám chodí výplata.

Pojištění pro všechny

Dobrý důvod, proč si kreditku s sebou přibalit na cesty. Většina z nich svým držitelům poskytuje cestovní pojištění, dost často pro celou rodinu. U Twisto karty máte v tarifu Premium  automaticky pojištění pro celou rodinu, které hradí léčebné výlohy až do výše 3 milionů korun.

Život s kreditkou může mít spoustu výhod. Stačí mít platební morálku. Anebo zvolit si tu správnou, díky které ani nemusíte být ve střehu.  

Ještě nemáte Twisto? Zaregistrujte se odkazem - Chci Twisto.