Co je lepší? Revolut, nebo Twisto? Toť otázka. Co se takhle místo rychlé jednoznačné odpovědi rozvážněji zamyslet? Udělali jsme to za vás.


České Twisto je s londýnským startupem Revolut na stejné lodi fintechového moře. V pokročilém 21. století, kdy mobilní telefon nedáme z ruky, obě firmy poskytují finanční nástroj, díky kterému všechny svoje platby odbavíme právě z mobilu. Ostatně tak získáme i samotné služby. Namísto chození na pobočku banky a podepisování tuny papíru se lze do Twista i do Revolutu registrovat mobilní aplikací.
“Jsme konkurenti, ale i partneři. Společně vytváříme zdravé konkurenční prostředí,”  říká David Pavliska, zástupce Revolutu v Česku v podcastu Forbesu uveřejněném v únoru 2019. Poslechnout si ho můžete tady.

Ač je Revolut i Twisto startup, tedy firma, která roste díky investicím (a zatím ne ziskům), u každého jde o jinak košatý příběh.V Revolutu dnes pracuje 1500 lidí (a za půl roku by to mělo být dokonce 5000 zaměstnanců), v Twistu jich napočítáte desetkrát méně. A zatímco Revolut funguje v 36 zemích, Twisto najdete ve dvou. To, že můžeme obě služby srovnávat, svědčí o tom, že i na malém trhu lze dělat velké věci. Znáte to: “Mysli globálně, jednej lokálně.”

Debit vs. kredit

Základní rozdíl mezi Revolutem a Twisto kartou leží ve způsobu, jak se v platební aplikaci peníze objeví. Zatímco na Revolut účet je třeba si peníze poslat, Twisto svým zákazníkům poskytuje měsíční limit, který je třeba splatit zpětně. Oba způsoby mají své výhody. Například s Revolutem lze každou transakci zaokrouhlit a takto si pomalu šetřit (i když se částka nijak nezhodnocuje) nebo obchodovat na burze. Platit přes Twisto je zase díky jeho kreditové povaze bezpečné, během placení totiž nejsou ve hře peníze zákazníka, ale prostředky Twista.

Nejlepší směnný kurz

To, co se v souvislosti s Twistem a Revolutem často zmiňuje, je směnný kurz. Ten mají obě služby podobně výhodný. I když každý jinak. Revolut s cizími měnami sám obchoduje, Twisto používá středový kurz zprostředkovaný přes Mastercard. Proto si na víkend Revolut ke směně připočítává 0,5 - 1,5% marži jako pojistku - na soboty a neděle se totiž trh s měnami uzavírá. Twisto si marži neúčtuje nikdy. A zatímco u Revolutu si zákazník měny v aplikaci sám aktivně vyměňuje, Twisto výhodný kurz poskytuje při samotné platbě. Zákazník pak dostává zprávu, kolik díky kurzu ušetřil. Je fér dodat, že Revolut poskytuje nejlevnější směnný kurz už u svého základního, neplaceného tarifu, Twisto u svého prémiového účtu, který měsíčně stojí 99 korun. Na druhou stranu s ním zákazník získá i cestovní pojištění pro celou rodinu, které je zpoplatněno i u Revolutu.

Všechny platby pod palcem

Twisto i Revolut svým zákazníkům v appce poskytují kategorizaci plateb, díky které mají lepší přehled o toku svých financí. Je to intuitivní, jednoduché a návykové. Kdo si zvykne na tento typ pohodlí při placení, většinou už nechce měnit. Obě appky taky umožňují rozdělit hromadné platby mezi přátele, Revolut navíc nabízí okamžité posílání plateb mezi svými uživateli. Co naopak neumí Revolut, ale Twisto ano, je placení složenek a faktur pomocí fotky nebo posláním na mail.

Twisto není jenom karta

Služby Twista ale nesouvisí jen s používáním karty. Lze s ním platit i na více než 600 e-shopech. Díky Twisto Pay platebnímu tlačítko to zákazník zvládne jedním kliknutím, bez zdlouhavého opisování údajů z karty. Faktury z těchto nákupů se automaticky objeví v Twisto appce. Díky (už zmiňované) kreditové povaze Twista si zákazník může dopřát pohodlí zaplatit svými penězi jen to, co se mu z online nákupů skutečně líbí. Když zboží vrátí, jeho platba se mu neodečte z měsíčního vyúčtování, které Twistu splácí zpětně. Vedle toho někteří zákazníci Twisto používají namísto kontokorentu, splatnost měsíčního vyúčtování si lze totiž odložit. Jak říká zakladatel Twista Michal Šmída: “Twisto není jenom o kartě. Jde o celý ekosystém, který zjednodušuje placení nejen kartou, ale i online.”

Jak se Revolut a Twisto doplňují?

Možná lepší než se ptát, kdo je ze dvou nejvýraznějších fintechů v Česku lepší, bude praktičtější klást si otázku, jak se můžou doplňovat. Pokud jde o směnný kurz, určitě se vyplatí vzít si s sebou do zahraničí obě karty. Nákupy přes Twisto jsou bezpečné a o víkendu zřejmě výhodnější než přes Revolut. Na druhou stranu, s Revolut kartou je zase možné si zdarma vybírat hotovost. A pro dost českých zákazníků může být rozhodující, že zákaznická podpora Revolutu není v češtině, narozdíl od Twista, které má sídlo v pražském Karlíně. To, v čem jsou oba startupy neocenitelné, je fakt, že posunují osobní správu financí ze stojatých vod bankovnictví do současnosti. A to se počítá.