Nasát atmosféru a taky trochu svařáku a punče, ochutnat místní speciality (a přimhouřit oko nad trdelníkem), obdivovat světelnou výzdobu (a na klimatickou krizi přitom nemyslet) a něco málo nakoupit či si případně zabruslit. Na vánoční trhy se dá chodit jen pár týdnů v roce a my víme, kde jsou nejlepší.

Tradice na Staromáku
V České republice máme jenom jedny. Ty největší, nejokázalejší, s největším počtem turistů a troufneme si říct, že i nejdražší. Přesto tradice volá vydat se na Staroměstské náměstí a nakonec ho jako každý rok vzít na milost. Třeba proto, že letos se za hudebního doprovodu rozsvěcí strom hned několikrát denně, takže tam zvládnete vzít děti, i když mají kroužky až do večera.

Mír na Míráku
Jestli v Praze hledáte pohodovější vánoční trhy, sedněte na Staromáku na metro a za pět minut jste tam. Vánoční trhy na Náměstí Míru se opravdu konají v míru. Pár hezky sladěných stánků pod dohledem kostela svaté Ludmily vás opravdu potěší. Třeba stánkem s čokoládovým nářadím nebo s krásnými bloky, tiskátky a krasohledy.

Zažít Brno
Doby, kdy se v centru Brna před Vánocemi prodávalo zboží jako z tržnice, jsou už dávno pryč. Brněnské trhy patří mezi nejvíc vytuněné v republice. Probíhají hned na několika náměstích (komorní na Zelném trhu, okázalejší na náměstí Svobody a atrakce najdete na tzv. Moraváku) a můžete si na nich zabruslit nebo dokonce projet v ruském kolu. Rozhodně doporučujeme ochutnat stánek Būcheck. Lepší maso nenajdete široko daleko.

Zapít Olomouc
Olomoucké vánoční trhy jsou proslulé svými punči. Na Hané jich mají desítky druhů a vy je letos můžete nově ochutnat ze zálohovaných keramických hrníčků. I v Olomouci se lze svézt na ruském kole a slyšet desítky hudebních vystoupení. Program tu končí na Štědrý den, a zřejmě protože jsme na Moravě, sympaticky katolickou mší.

Ochutnat Blavu
I ve slovenském hlavním městě najdete vánoční trhy na několika místech. A i tady se bruslí. Vedle toho se v Bratislavě dobře a regionálně jí. Ochutnáte tady třeba párance s mákem nebo podymník. Že nevíte, co to je? Tak vyražte na východ.

zdroj: wien.info

Magická Wroclaw
Trhy u našich severních sousedů prý patří k těm nejhezčím v Evropě. Uprostřed Wroclawi (chcete-li Vratislavi) stojí třípatrový pohádkový dům, k vidění je také galerie Santa Clause. Jestli budete chtít ochutnat něco polského, doporučujeme pirohy nebo uzený sýr. A jestli nejste na svařené víno, hodí se vědět, že v Polsku jsou (stejně jako v Česku) velmi populární (a samozřejmě vynikající) minipivovary.

Dráždivé Drážďany
Češi to ví, Drážďany umí rozdráždit hlavně peněženku. Nabídka je tu skvělá, ceny příznivé, a to nejen v obchodech, kam se jezdí tradičně nakupovat (ne, není tam jen Primark). Udělat si tradici i z drážďanských vánočních trhů také stojí za to. Třeba kvůli tradiční štole, perníčkům a stánku, kde každý den pečou jednoho vola. Zapít ho pivem je - jak to říct - hodně německé.

Stylová Vídeň
Nejenže se do hlavního města bývalého mocnářství jezdí na vyhlášenou operu, také vánoční trhy jsou tu klasikou. Vypadají jako malý Disneyland, přitom je tu úroveň kýče únosná a vlastně velmi lákavá. Branou na Rathausplatzu vstoupíte do jiného světa plného obrovských koblih, císařských trhanců s dušenými jablky, pečených kaštanů, brambor a svařeného vína v už klasických hrníčcích. A taky se tu bruslí, ovšem kluziště tu kopíruje cestičky v parku, žádný ovál. Vídeň, ta má prostě styl.