Lidé, kteří se rozhodli předávat své zážitky z výletů s dětmi na vlastním blogu, mnohdy nebyli odjakživa vášniví cestovatelé. Cestují proto, aby byli jejich synové či dcery co nejvíc na čerstvém vzduchu, mámy často poroto, aby smysluplně naplnily čas, který jim mateřská dala, nebo proto, že na cestách mají na sebe navzájem víc času. Jejich blogy jsou inspirací pro ty, kteří hledají dobrý tip na výlet, ale i pro ty, kteří potřebují povzbuzení do rodinného života.

S dětmi v báglu

Jsme normální rodina, která se potýká s tím, že děti prudí, že se jim nikam nechce, že je bolí nožičky, že je to „neba“, nebo že se rvou hlava nehlava,” popsala v jednom rozhovoru své zkušenosti z cestování s dětmi Jana Červenková, autorka blogu S dětmi v báglu. O své dceři píše na blogu jako o Žloutkové, pro syna má přezdívku Brácháč a zásadně je fotí zezadu. Ví, že tím svému blogu upírá na atraktivitě, ale nechce prý své děti obnažovat na síti víc, než je třeba. Svými články a tipy na výlety atraktivitu bohatě dohání. Na svém blogu má pěkně přehledně seřazené výlety podle lokality. Kromě Čech a Moravy tu je dost inspirativních článků o hezkých místech v Rakousku a Itálii. Nechybí ani záložka pro ty, kteří před turisticky atraktivním místem dají přednost lesu, louce, poli. Jana tu radí, jakými hrami je možné se v takovém prostředí zabavit.

Janin blog je zároveň formou terapie, takže si tu můžete přečíst i hodně osobní zpovědi, ve kterých píše o mateřské intuici, vlastních pochybnostech, o tom, že jí při výletech dokážou rupnout nervy, i o tom, že cestování bylo zpočátku prostě formou, jak mateřskou lépe přežít. Hodně sympatické čtení!

Objevíme svět!

Než se narodily děti, cestoval Tom Hájek hodně. A i po jejich příchodu na svět se každý rok vydával sám na velkou dobrodružnou cestu. V Indii v úžasném údolí řeky Zanskar se mu však najednou zastesklo po dceři: “Potkali jsme stádo jaků a mně se chtělo říct: Hele, Juli, to jsou jaci. Chtěl jsem se s ní smát nad otázkou: Proč se jak jmenuje jak?” A tak od té doby rodina Hájků objevuje svět společně - Jana, Tom a jejich děti Julie a Kryštof. Na jejich blogu najdete zážitky z pěti různých kontinentů, třeba z cesty s ročním prckem do Afriky nebo s batoletem po Austrálii. Zároveň tu mají spoustu užitečných tipů, třeba jak se sbalit na hory, do auta nebo do příručního zavazadla při cestě s miminkem.

Hájkovi si navíc udělali společný bucketlist, co všechno chtějí stihnout, než bude dětem 18 let. Postupně ho rozšiřují a hlavně plní. Jeden z bodů například zní: Letět v Barmě balonem nad Baganem. Pokud tohle všechno dají, Julie s Kryštofem budou znát v 18 svět jako málokdo.

Dítě v batohu

Čím je dítě menší, tím je s ním cestování jednodušší, prostě ho dáte do šátku nebo nosítka. Když potřebuje najíst nebo napít, nakojí se, to jde i za chůze,” říká v rozhovoru pro časopis Heroine máma čtyř dětí Klára Kubíčková. Tato novinářka, která cestovatelské zážitky svobodné matky sdílí na blogu ale především na svém facebookovém profilu, říká, že největší chyba při cestování s dětmi jsou příliš smělé plány a málo možností, jak z nich slevit. Dobře ví, o čem mluví. Nejnáročnější cestu, kterou se synem na zádech podnikla, byl přechod Šumavy a Bavorského lesa, osmdesát kilometrů ve čtyřech dnech.

Své děti vede na cestách k ekologii. Nabádá je, že se nic netrhá, že i šutr u cesty skýtá třeba stín pro ponravy a že ho prostě nedloubeme ven. Všechny cesty, které podnikají, zvládnou vlakem. A tak na jejím blogu najdete i návod, jak se sbalit na týden se dvěma dětmi, když k přepravě použijete vlak a máte jen jedna mateřská záda a dvě ruce. Jde to. Základem je brát prostě jen to, co nutně potřebujete. Máte náš obdiv!

Rodina cestuje

Sylva a Ondra Vojtíškovi chtějí svým třem dětem ukázat skrze cestování rozmanitost světa. Jejich děti dělají obvykle všechno, co dělají i jejich rodiče. Lezou po věžích, chodí po horách, smáčejí se v oceánech. Sylva s Ondrou nečekají na chvíli, až na to budou dost staří, až to s nimi nebude tak náročné, chtějí s nimi žít a cestovat tady a teď a tak to prostě dělají.

Společně si zaletěli třeba na 10 dní do New Yorku, ale byli i v Izraeli nebo Bělehradě. Z měst doporučuje Sylva pro výlet s dětmi Wroclaw, kde byli už několikrát. Po městě je rozeseto 300 bronzových trpaslíků, které mohou malí cestovatelé hledat. Najít všechny bude nepochybně náročnější než vyšlápnout na Mont Blanc.

Už tam budem?

Když byla Eva z blogu Už tam budem? na mateřské, vyrážela se svými dětmi na výlet i několikrát za týden. Právě díky tomu vznikl její blog, na kterém povzbuzuje rodiče, aby se nebáli se svými potomky vyrazit dál než jen na dětské hřiště. Její nejoblíbenější cestovatelský cíl je hraniční hora Třístoličník na Šumavě, která se prý dá zdolat s dětmi v každém věku.

U každého výletu má Eva řadu praktických tipů, třeba jak moc budou děti bolet nožičky (jak je to daleko), jestli se tam dostanete i s kočárkem a kdy se na dané místo vydat, abyste se tam necítili jako na Václaváku.

Autorka blogu, dvojnásobná máma, sní o tom, že jednou se svojí rodinou nasedne do obytné dodávky a budou společně cestovat rok po Evropě. Tak šťastnou cestu!