Můžou to být stovky, ale klidně i tisíce korun. Na směnném kurzu určitě ušetřit můžete. Díky tarifu Twisto Premium je to víc, než byste čekali. Až 3 % z každé platby.

Možná to běžní smrtelníci nedělají, ale zkusme si tu situaci představit. Koukáte do kurzovního lístku banky a vidíte tam 3 sloupečky: “Nákup”, “Střed” a “Prodej”. Hodnoty ve sloupci “Nákup” se týkají vždy jenom banky. Střed zase určuje Česká národní banka a hodnoty ve sloupci “Prodej” směřují k zákazníkům. K oněm běžným smrtelníkům, kteří z tohoto obchodu vyjdou vždycky nejhůř. Banky si totiž ke směně vždycky připočítají pár procent navíc, valuty výhodně nakupují a výhodně prodávají. A tak to bylo dlouho, dokud nepřišly fintechy, tedy i Twisto.
“Samotné nás to frustrovalo. Nechtěli jsme bankám platit za něco, k čemu přidávají malou, či spíš žádnou vlastní hodnotu. Tím, že klientovi poskytneme středový, neboli tržní kurz, nejen že ušetří, ale může lehce zjistit, jak moc kvůli své bance přeplácel,” říká zakladatel a CEO Twista Michal Šmída.

Twisto se snaží být transparentní, a tak si ke svým službám nepřipočítává nic navíc. Výhodný kurz poskytuje k tarifu Twisto Premium, který stojí měsíčně 199 korun. Proti českým bankám jsou tak všechny zahraniční platby o 3 % levnější a je jedno, zda jde o online platby nebo nákupy v kamenných obchodech.

u by se chtělo na cestách pořád přepočítávat koruny například na eura? S Twistem máte jednoduše jistotu, že levněji už platit nemůžete. Jde o nejvýhodnější směnný kurz na trhu. Pro Twisto je to logický krok. Chceme svým zákazníkům zjednodušovat platby a levnější směnný kurz na léto zjednoduší i cestování,” říká Lukáš Janoušek, šéf marketingu Twista.

Srovnání využívá kurzy platné k 29. 7. 2019

Z údajů Eurostatu vyplývá, že v roce 2016 utratil průměrný Čech za výjezd do zahraničí (delší než 4 noci) 503 euro. Když tuto částku vynásobíme 4, můžeme ji považovat za průměrnou cenu zahraniční dovolené pro modelovou českou rodinu. Rychlým výpočtem pak zjistíme, že u Twista by taková dovolená stála 50 441, zatímco u České spořitelny 52 714 korun. To je rozdíl 2 273 korun, za které lze pořídit ledacos.

Bezpečnost, bezpečnost, bezpečnost

Zabalit si do kufru (nebo batohu) Twisto kartu má i další výhody. Patří k nim pojištění na cesty pro celou rodinu a taky bezpečné nakupování. Twisto karta není napojena na bankovní účet, kam vám chodí výplata, takže se nemusíte bát, že o svoje peníze přijdete. A navíc, díky jednoduché aplikaci s předem jasným limitem na Twisto účtu máte jasný přehled o svých výdajích.

“Pokud to jde, nakupuji jedině kartou,” říká Kryštof Paleta z úspěšného Youtube kanálu Cestology, “když si vyberu hotovost, rozkutálí se mi a já ani nevím, za co.”

V Twisto aplikaci  jasně vidíte každou svoji platbu včetně adresy a názvu obchodníka.
Už dávno neplatí, že k cestování patří cestovní kancelář, autobus, řízek v chlebu a nejbližší směnárna. Cestování 21. století může být o dost komfortnější, a přesto autentičtější i levnější. Stačí vědět, kam se vydat a jak tam platit.