Zastavit se a udělat si čas na bilancování uplynulého roku může zásadně ovlivnit to, jaký pocit z něj budete mít. V roce, kdy válka na Ukrajině, energetická krize a všeobecné zdražování ovlivnily životy nás všech, bychom se měli o své duševní zdraví starat víc, než kdy jindy. Roční bilancování je na této cestě důležitým krokem. Tady je návod, jak to udělat zdravě a neodnést si z toho víc šrámů, než kolik jich na vaší duši zaříznul tento náročný rok.

Oklamejte svůj mozek

Podle psychologického pravidla peak-end - vrcholu a závěru - si naše paměť z prožitých událostí nejvíce pamatuje pocity, které jsme prožívali na vrcholu nebo na konci. To znamená, že můžete prožít dlouhý vztah plný krásných chvil, ale stejně moment, kdy vás partner na závěr ošklivě odkopl, přebije v paměti všechno hezké, co vám tohle partnerství dalo. Naopak dlouhé hodiny bolestivého porodu z paměti vymaže okamžik, kdy matka poprvé sevře své dítě v náručí.

Peak-end pomáhá našemu mozku s jednodušším hodnocením všeho prožitého a směřuje nás v budoucnu k tomu, čemu bychom měli věnovat svoji energii a na co ji plýtvat nemáme. Roční bilancování může tuhle schopnost našeho mozku ošálit. Díky tomu, že věnujeme čas zrevidování toho, co jsme prožili, můžeme svému mozku připomenout víc hezkých chvil, než které se rozhodl uchovat.

Zapisujte si to

Na roční bilancování si udělejte čas. Připravte si papír a tužku, počítač nebo tablet. Cokoliv, kde se vám dobře zapisuje. Kromě toho, že vám to pomůže lépe se soustředit - podle statistiky člověka od práce vyruší něco každých 8 minut, tak psaní samo o sobě je skvělým terapeutickým nástrojem. Podle amerického psychologa Jamese W. Pennebakera člověk dokonce může pravidelným zapisováním svých nejhlubších myšlenek zlepšit své psychické i fyzické zdraví. Říká tomu expresivní psaní.

A jak tedy bilancovat? Stačí si položit vlastně jen čtyři základní otázky a odpovědět na ně:

  • Co se za uplynulý rok podařilo?
  • Co se za uplynulý rok nepodařilo?
  • Co jsem se naučil/a?
  • Co mě čeká?

Aby vám to šlo lépe, můžete si představit, že píšete dopis. Jen budete psát sami sobě. Nejprve se zamyslete nad tím, za jaké zkušenosti, úspěchy a maličkosti jste vděční. Přidejte i to, jaká setkání s lidmi vás obohatila. Do první části opravdu patří třeba i seznámení se s novým kolegou v práci nebo s jinou mámou na pískovišti, pokud to stálo za to. Patří sem ale i koníčky, mohlo se vám podařit uběhnout o 2 kilometry víc bez zadýchání, ušít tričko s méně chybami, renovovat starou židli. Zapojili jste se třeba i do pomoci lidem, kteří utíkali z Ukrajiny před válkou. Pochvalte se za to.

Proberte samozřejmě i své pracovní úspěchy, započítejte si k dobru jakýkoliv dokončený projekt, odevzdání zakázky, obsloužení zákazníků nebo napsání zajímavého blogového článku. Popřemýšlejte, z čeho jste byli v posledních 365 dnech tak nadšení, že jste nemohli usnout, nebo jaké zásadní rozhodnutí se vám podařilo učinit. Zapsat můžete i to, že jste se třeba jen o něco pokusili, ale výsledek můžete očekávat až za delší dobu.

Poučte se ze svých chyb

Pak se nebojte probrat i ta bolavější místa. Je to opravdu důležité. John Teplethon, úspěšný britský obchodník a filantrop, kdysi řekl, že velký rozdíl mezi těmi, kteří jsou úspěšní, a těmi, kteří nejsou, je to, že úspěšní lidé se učí ze svých chyb a omylů druhých. Takže se učte a snažte se být k sobě upřímní. Můžete si zapsat něco, co jste chtěli stihnout, ale nestihli. Vztahy, které jste něčím pokazili, ale i ty, které jste nezlepšili. Do téhle části patří i nešťastné kompromisy, které jste udělali. A pak si také zkuste odpovědět na to, proč to tak dopadlo. Ale nebičujte se za to, jen to s odstupem zhodnoťte.

Nezapomínejte si plusy i mínusy uplynulých 12 měsíců dát do kontextu, tento rok byl opravdu výjimečně náročný. Takže to, co by se zdálo jen drobným posunem, je úspěch a naopak třeba stagnace v pracovním životě optikou tohoto roku nemusí vůbec znamenat nic špatného.

Poté se vrhněte na to, co jste se naučili. Nemusí to být jen kurzy, které jste během roku absolvovali. Naučili jste třeba lépe vyjít s kolegy v práci nebo jste se naučili, že stresovat se děláním svačiny dětem do školy je zbytečné, protože ji stejně nesnědí. Poznali jste, jak vystačit s výplatou, jak funguje internetové bankovnictví, nebo jak se starat o morče. Cokoliv z oblasti zdraví, vztahů, práce, cestování, koníčků i financí, co vás posunulo o kousek dál, i kdyby jen o nepatrný kousíček.

A nakonec výhled do nového roku. Sepište si, na co se chcete v budoucích dnech nebo měsících zaměřit, co nového se chcete naučit. Zaznamenejte, na čem právě pracujete a na čem chcete pracovat dál. Stanovte si priority, kterým se budete věnovat. V téhle části buďte klidně odvážní, ale nezapomeňte si udělat poznámku, jak reálné naplnění vašeho cíle je. Každopádně bude zajímavé se k téhle části za rok vrátit.

Nesrovnávejte se s nikým jiným

Podle Jamese Cleara, spisovatele, který prostřednictvím svého blogu a své knihy Atomové návyky poradil už milionům lidí, jak pomocí drobných kroků změnit svůj život, každoroční bilancování dává člověku možnost lépe si užít svůj vlastní úspěch. “Bilancování mě v podstatě nutí podívat se na své činy za posledních 12 měsíců a zeptat se: Pomáhají mi má rozhodnutí žít život, který chci žít?,” vysvětluje James Clear a dodává, že důležité je nezapomenout, že bilancování je čistě osobní záležitostí, s nikým se nesrovnávejte. Pro inspiraci se můžete podívat na jeho vlastní bilanční zprávy z let 2013-2019. A pak napište tu svou. Přejeme, ať vám pomůže nastoupit cestu k životu, který chcete žít. Zasloužíte si to!