Angličtina pro nemluvňata, plavání pro novorozence, kreslení pro batolata. Pokud jste nezapsali své dítě do kroužku hned v porodnici, možná jste už lehce ve stresu, že jste zmařili jeho budoucí zářnou kariéru. Klid! Na kroužky je vždycky času dost. Řekneme vám, jak je vybrat a kde.

Dva úplně stačí

Maximálně dva týdně, a to ještě ne hned. Tak se staví psychologové ke kroužkům pro školkové děti. Nástup do školky je dost stresující sám o sobě, proto odborníci na dětskou psychiku nedoporučují k tomu ještě v prvním roce přidávat prozkoumávání dalšího neznámého terénu. Zvlášť ne takového, na jaký se dítě musí vypravit bez rodičů.

Hlavně nenápadně

První kroužky mohou být vlastně jen jiným trávením času s rodičem. Zpívánky s mámou, plavání s tátou. Potomek se naučí prvním pravidlům skupinového vzdělávání, ale zároveň je v bezpečné milující náruči. Takhle nenápadně může mrně vběhnout například do Sokola. S mámou nebo tátou tu bude rok dva lézt po žebřinách a běhat po lavičkách, a když se rodič po čase odpojí, bude s radostí pokračovat i sám/sama. Teda snad 😊 Každopádně Sokol je skvělá startovní pozice pro každé dítě, které neví, co ho na tom sportování vlastně baví. Tady si může vyzkoušet všechno. A také se rovnoměrně ve všem zdokonalovat, což pro správný sportovní vývoj doporučuje 5 moudrých trenérů z 5. Specializaci si klidně schovejte až na školní věk. Na stejném principu budování všestrannosti funguje i Gymnathlon.

Najít kamarády, zažít dobrodružství

Předškolní období je celkově časem objevování. Jestli se nemůžete rozhodnout, na co má zrovna vaše dítko vlastně nadání, ale přesto pro něj nějaký kroužek chcete, zkuste Skaut. Od pěti let přijímají benjamínky a učí je lásce k přírodě a ostatním lidem. A to se v životě neztratí. Jen doporučujeme vybrat si oddíl opravdu včas, v některých velkých městech mají oddíly plno.

Za zkoušku nic nedáš

Většina kroužků nabízí první lekci nebo i víc zdarma. Rozhodnout se můžete podle slziček či úsměvu dítěte. Vybírejte však i podle zkušenosti lektora či instituce. Sázkou na jistotu bývá Dům dětí a mládeže v místě bydliště nebo Základní umělecká škola, kde si žáci nepískají, jak je napadne, ale jedou podle kvalitních školních osnov. Tady je však v září na přihlášku pozdě. Talentové zkoušky do ZUŠek probíhají před letními prázdninami. Takže v tuto chvíli máte minimálně devět měsíců na to svoji školu okouknout na nějaké akci a také máte čas zjistit, který obor by byl nejvhodnější. Zkuste se zeptat i učitelek ve školce, co by vašemu pokladu šlo. Většinou jsou dost vnímavé a do vašeho dítěte si nepromítají vlastní nesplněné touhy. Což by se některým rodičům stát mohlo, že… ehm, vám určitě ne😊.

Plaťte kroužek po třetinách

I zájmové aktivity, kde zaplatíte jen drobný roční příspěvek, můžou obohatit vaši dceru či syna víc než drahé individuální soukromé kurzy. Důležité je vybírat s citem, dítě nepřetěžovat a nechat mu dostatek prostoru i pro obyčejnou hru s hračkami a čas s rodičem. A když dojde na placení kroužku, nezapomeňte, že je tu Twisto, které umí začátek školního roku dost ulehčit. Třeba tím, že všechny platby nad 1 500 Kč si můžete rozložit na třetiny bez navýšení. Přečtěte si jak.

Budoucím šampiónům a šampionkám zdar!