Ušetřit na nákupech a přípravách před novým školním rokem jde různě. Máme tipy a rady, jak se nachystat a finančně u toho nevykrvácet.

Kolik to bude stát?

Záleží, do které třídy se školák zrovna chystá. Nejdražší položkou totiž bývá aktovka. Podle dat statistického úřadu ji lze průměrně pořídit za 1400 korun. Další významnou položko na nákupním seznamu jsou boty. Děti jich do školy potřebují hned několik. Jedny na přezutí a pak další na tělocvik. Některé školy požadují, aby na sportovní aktivity měly děti dokonce dvoje boty, jedny na venkovní sportoviště a druhé do tělocvičny. To jsou tedy tři páry bot pro jedno dítě. Takový nákup vyžaduje určitě 1000 korun. Další výdaje představuje školní obědy a případně družina. Školy také dětem poskytují učebnice a někdy i pomůcky. I na ty většinou přispívají rodiče.


K výdajům je třeba připočíst taky obědy (cca 500,- měsíčně) a školní družinu (pokud to věk dětí a pracovní povinnosti rodičů vyžadují, cca 200,- měsíčně) a kroužky. Ty můžou udělat další pořádnou díru do rozpočtu. Záleží na místě, ale jejich cena se běžně pohybuje od 500 - 4000 korun na pololetí. Můžou ale být i mnohem dražší, záleží na zájmech dítěte. Mezi ty nejnákladnější patří jízda na koních nebo hokej. Naopak mezi ty nejlevnější patří ty, které poskytují samotné školy (ty jsou i praktické, protože není třeba dítě nikam doprovázet) či státní umělecké školy a kroužky pořádané domovy dětí a mládeže (DDM).

Kde a kdy nakupovat?

Pokud jde o pomůcky do školy, občas se vyplatí počkat si až na začátek školního roku. Právě na prvních rodičovských schůzkách se totiž obvykle rozdávají seznamy povinných pomůcek do školy. Bývá také obvyklé platit roční příspěvek do rozpočtu rodičovských sdružení při školách a školkách, což může znamenat klidně i dalších tisíc korun navíc. Naopak oblečení, obuv ale elektroniku se vyplatí nakupovat právě teď. Obchodníci totiž moc dobře sledují sezónní potřeby lidí a před začátkem školního roku nabízejí výhodné slevy, či dokonce balíčky s výbavou pro školáky. Slevy teď najdete třeba na UrbanStore, Smarty nebo Glami. Pro sešity a psací potřeby se můžete vydat do online papírnictví nebo třeba i na Rohlík.

Jak na finance?

I když rodiče na začátku roku čekají pořádné výdaje, lze se velké finanční zátěži pohodlně vyhnout. Platby nad 1 500 korun lze například snadno rozložit do několika měsíců nebo si platbu některých výdajů přímo odložit na další měsíc. U Twista jde i tohle na pár kliknutí. A pokud se vám sejde několik platebních příkazů a dokumentů najednou, existuje nejsnazší způsob, jak je zaplatit – jednoduše je vyfotíte. Twisto Snap je jednoduchý, rychlý i bezpečný, protože Twisto umí pohlídat i datum splatnosti. Ostatně v Twisto appce si můžete uložit fotky účtenek, takže pokud se předškolní nákupy neosvědčí, reklamace nebo výměna zboží pak bude o dost pohodlnější.

Jak dál ušetřit?

Na některé kroužky pro děti lze získat příspěvky od různých institucí. Například VZP poskytuje svým pojištěncům 1000 korun na rok na mimoškolní aktivity pro děti od 1 roku. Stačí poslat potvrzení o platbě, mrkněte sem. Příspěvky na kroužky poskytují i některé městské části či obce, stačí se pozeptat. Například Praha 7 poskytuje ročně až 1500 korun ročně pro sociálně slabé rodiny, Praha 6 dává 500 korun bez ohledu na finanční situaci rodiny. Pokud jste na tom finančně opravdu špatně, můžete získat jednorázový příspěvek na pomůcky pro děti od Úřadu práce. Jde o takzvanou mimořádnou pomoc, která může představovat i několik tisíc korun. Více na stránkách Úřadu práce.

Jak pomoct?

A pokud se vás pořizování školních pomůcek ještě netýká, ale chcete s nimi někomu pomoct (anebo prostě chcete pomoct), podívejte se na web Klubu svobodných matek. Žen, které v České republice jsou na děti úplně samy, je bohužel opravdu dost.

Tak v září pravou!