Nezáleží na tom, jestli topíte dřevem, plynem nebo elektřinou. Při každém způsobu vytápění můžete udělat několik základních opatření, díky kterým budete vytápět svůj dům nebo byt efektivněji. Pohled na konečné vyúčtování vás pak zahřeje, za to vám ručíme.

Zkontrolujte těsnost oken a dveří

Se začátkem topné sezóny zkontrolujte, jestli je váš byt dobře připravený na zimu. Prvním krokem jsou okna a dveře. Když správně seřídíte okna, zabráníte tím profukování studeného vzduchu do místnosti, srážení vody na oknech a úniku drahocenného tepla. Seřizovací šrouby, díky kterým zvýšíte přítlak rámů oken, najdete zpravidla schované pod krytkou na horním a dolním pantu. Stačí je lehce pootočit a sledovat, jestli díky tomu okno lépe přiléhá. Důležitý je také stav těsnění a průchodnost odtokových kanálků. Gumu promažte nebo vyměňte, odtokový kanálek prošťouchněte. Není to žádná věda.

Podobně zkontrolujte také vchodové dveře. Jestli skrz ně prochází studený vzduch, i když jsou zavřené, utěsněte je. Výměna těsnění je malý náklad, který se rychle vrátí.

Umyjte a odvzdušněte radiátory

Čistý radiátor = výkonnější radiátor. Než radiátor rozpálíte, pořádně ho vyčistěte. Ve chvíli, kdy radiátor začne topit, spaluje i prach, který je na něm usazený a do místností šíří nejen nelibou vůni, ale i bakterie. Vysajte z něj proto důkladně prach a otřete špínu mezi žebry. Vyčištěním zlepšíte také přenos tepla.

Dalším důležitým krokem je odvzdušnění. K tomu stačí plochý šroubovák. Mírně odšroubujte šroub na topení a počkejte, až unikne vzduch. Jakmile z topení začne vytékat voda, máte hotovo a šroub můžete zase dotáhnout.

Za topení si dejte radiátorové fólie

Další možností, jak ušetřit na vytápění, je instalace radiátorových folií. Buď můžete za topení strčit klasický kuchyňský alobal, nebo pořiďte speciální tepelně izolační folii, u které výrobce udává obvykle až 90% odrazivost tepla zpět do místnosti. Díky tomu, že se teplo z radiátoru neztrácí ve studené zdi za ním, můžou se náklady na vytápění snížit až o 6 %.

Nezakrývejte radiátory nábytkem a závěsy

Zní to naprosto logicky: čím víc topení zakryjete, tím míň tepla se z něj do místnosti dostane. Zkraťte proto závěsy i záclony, aby sahaly jen k parapetu nad radiátorem (případně vyměňte letní sadu závěsů za kratší zimní sadu). A nábytek posuňte tak, aby mezi ním a radiátorem byla alespoň 10 cm mezera.

Dobrým řešením, které zlepší odvod tepla z radiátorů, je instalace širšího parapetu nebo přídavné police. Teplý vzduch díky tomu proudí do místnosti, a ne směrem k oknu, kde se ochlazuje.

Větrejte krátce, ale intenzivně

Také způsob, jakým větráte, má vliv na vaši peněženku. V zimě vsaďte na intenzivní větrání - stáhněte topení a otevřete okna dokořán. Takto stačí větrat jen 5-6 minut třeba 4× denně. Čím je venku větší zima, tím kratší dobu mějte okna otevřené.

Snižte teplotu v bytě

Toto je zřejmě nejúčinnější rada, jak ušetřit. Žádné zběsilé točení ventily pokaždé, když odcházíte z domu, ale s rozmyslem nastavená teplota klidně v každé místnosti trochu jinak. Třeba na spaní opravdu není potřeba místnost přetápět, postačí něco v rozmezí 17 - 19 °C.  Nižší teplota výrazně zlepšuje komfort spánku a je pro nás zdravější. Starší lidé však obvykle potřebují i na spaní o něco vyšší teplotu - kolem 20 °C.

Pokud zvládnete mít nižší teplotu i v obývacím pokoji, pořiďte si teplý svetr a hlavně ponožky nebo bačkory. Ve chvíli, kdy máte nohy v teple, zbytek těla bude také spokojený.