Před rokem stál benzín v Česku v průměru 31,50 Kč, nafta 29,50 Kč. Za tyto ceny bychom dnes pumpařům dali obzvlášť štědré spropitné a ještě jim políbili ruku vonící motoristickým parfémem. Vývoj cen pohonných hmot nás nutí přemýšlet o tom co změnit, abychom na tankovacím stojanu neprotočili půlku výplaty. Tady je několik tipů, které rozhodně pomůžu.

Ušetřete způsobem řízení

Kdo chce ušetřit, měl by svou závodnickou kariéru pověsit na hřebíček. Styl jízdy rozhodně patří mezi hlavní aspekty ovlivňující spotřebu. Když budete zrychlovat, tak to zkuste plynule. Nesešlapávejte plyn prudce až na podlahu. Při jízdě se snažte brzy přeřadit na vyšší rychlostní stupeň a otáčky udržujte zhruba v rozmezí mezi 1 500 - 2 500 ot/min (u benzínových motorů), případně do 2 000 (u dieselových motorů). Nezapomínejte na tempomat, pokud ho máte, dokáže ušetřit 0,5 l/100 km. Když už jste auto uvedli do pohybu, šetřete s prudkým brzděním, raději dobře čtěte situaci před sebou. Například když se blížíte k obci nebo semaforu, nechte auto dojet setrvačností.

A teď to zásadní: rychlost! Podle Mezinárodní agentury pro energii významně ušetříte už tím, že na dálnicích snížíte rychlost o pouhých 10 km/h. Každé auto má trochu jinou optimální rychlost, kterou byste měli dodržovat, abyste co nejvíce snížili spotřebu. Ale u velké většiny plecháčů platí, že ideální rychlost, při které vám neubývá palivo jako z děravé nádrže, je někde kolem 100 km/h.

Šetrný způsob jízdy navíc redukuje CO2, který vaše vozidlo vypouští, takže prospívá životnímu prostředí rozhodně víc, než jízda brzda-plyn.

Ušetřete vizáží svého auta

Aerodynamický tvar také pomáhá. Nezapomněli jste odmontovat nosníky na střeše? Udělejte to, menší odpor vzduchu rozhodně povede k nižší spotřebě. To samé platí i o otevřených okénkách. Se zavřenými je auto aerodynamičtější, klimatizace se spotřebou zahýbá výrazně méně.

Prozkoumejte také kufr svého auta, jestli s sebou nevozíte zbytečnosti. Když vyndáte všechno nepotřebné (zimní řetězy mít v létě přece nemusíte), auto odlehčíte a motor nebude muset vynaložit tolik energie, aby ho uvedl do pohybu. Udává se, že při každých 100 kg zátěže navíc vzroste spotřeba o 10 %. Ale samozřejmě záleží na tom, jak silného máte plechového kámoše.

Máte správně nafouknuté penumatiky? I to ovlivňuje spotřebu ale i bezpečnost jízdy. Čím menší tlak v pneumatikách, tím víc se kolo dotýká země a zvyšuje se valivý odpor. Podle nezávislého sdružení autoservisů a společností zabývajících se údržbou a opravou vozů Green Garage Network můžou podhuštěné pneumatiky zvýšit spotřebu o 3 - 10 %.

Ušetřete pomocí aplikace

Radu, kde natankujete nejlevněji, vám poskytne každá lepší navigace. Obvykle stačí do vyhledávacího pole napsat “čerpací stanice” a rovnou vám vyběhne buď seznam pump i s cenami pohonných hmot nebo se ikonky s cenami zobrazí přímo na mapě. Třeba v navigaci Waze si můžete ve svém nastavení dopředu zaškrtnout, jaký typ paliva nebo jakou značku čerpací stanice preferujete a při vyhledávání se vám budou zobrazovat právě tyto.

Stáhnout si můžete samozřejmě i appku, která se soustředí hlavně na porovnávání cen pohonných hmot. Ryze česká aplikace se jmenuje iPumpuj a přispívat do ní můžou všichni motoristé, díky čemuž je aktuální. Benzinku tu podle jejího názvu nebo názvu města můžete najít i v offline režimu.

Na vás pak bude rozhodnout se, jestli se vám vyplatí jet za levnějším benzínem/naftou/LPG o pár kilometrů dál.

Ušetřete jinými způsoby dopravy

Nemusíte jezdit autem každý den. Zní to jako ta nejbanálnější rada jak ušetřit, ale je také nejpravdivější. Existuje řada hezkých projektů, které vás v tom podpoří. Třeba Do práce na kole aktivuje pracující cyklisty pomocí pravidelných výzev s odměnami.

Pokud se pro vás stalo auto při dopravě do práce a zpět nutností, zkuste si ho odpustit alespoň ve chvíli, kdy máte volno. Jezděte na kole, choďte pěšky, s rodinou si udělejte výlet vlakem. Uvidíte, že se díky tomu stane váš život pestřejší.