Nakupovat na splátky se občas hodí. Třeba když se nám nechce zaplatit vysokou částku najednou, když máme nečekaný výdaj nebo když chceme nechat svoje měsíční cashflow v rovnováze. Způsobů, jak si je obstarat, je dnes hodně. Pomůžeme vám se v nich zorientovat.

Splátky v mobilu
Říká se jim nejintimnější splátky. Jsou taky rychlé a jednoduché. Přes aplikaci Twisto si totiž můžete splátky obstarat přímo v mobilu. Nemusíte kvůli nim nikam chodit, nemusíte nic vyřizovat, sami si zvolíte, jak dlouho a kolik chcete splácet rovnou v mobilní aplikaci. Klientům Twista trvá sjednání splátek asi 15 vteřin a můžou si tak rozložit každou platbu nad 3 tisíce korun. Lidé, kteří Twisto nemají, se musí nejdřív registrovat. To lze také provést v mobilu nebo u počítače. Trvá to pár minut a je třeba u sebe mít průkaz totožnosti. Výhodou těchto splátek je i to, že si lze platbu rozložit zpětně až 45 dnů. Třeba když přijde nečekaný výdaj a potřebujete víc peněz, stačí si předchozí platbu nad 3000 korun rozložit a problém je vyřešen. Splátky u Twista můžete použít rovnou na celý nákup, nejen na jednu věc.  

Splátky na e-shopu
Rozložit platbu do splátek lze provést také online, přímo v e-shopu. Velké e-shopy s elektronikou nebo také s nábytkem nabízejí takový způsob nákupu přímo na svých stránkách. Často je ale poskytují zprostředkovaně. Na českých e-shopech si tak lze nákup na splátky pořídit většinou přes společnosti Home Credit nebo třeba Hello Bank. Tento způsob splátek je už trochu komplikovanější, přesto ho lze provést u sebe doma u počítače. Smlouvy se potvrzují SMS kódem a zasílají e-mailem. Noví klienti se ale musí třeba právě u Home Creditu prokázat rovnou dvěma průkazy totožnosti. Navíc to chvilku trvá, než je nákup na splátky schválen.

Splátky v obchodě
Většina kamenných obchodů s bílým zbožím nebo elektronikou rovněž nabízí prodej na splátky. Na každé větší prodejně najdete oddělení finančních služeb či finančního specialistu, který by o nákupech na splátky měl vědět všechno a hlavně by vám měl pomoci se zorientovat. Výhodou je, že si odnesete zboží rovnou domů. Nevýhodou, že taková návštěva obchodu může být docela vyčerpávající, protože se budete muset hned několikrát rozhodovat - za prvé, co si koupíte, a za druhé, jak svoji novou věc budete splácet. Proto je lepší si před návštěvou obchodu alespoň vybrat zboží, které si chcete pořídit. Ten, komu vadí vyřizovat si finanční záležitosti osobně či se dokonce stydí si o nákup na splátky říct, by měl spíš sáhnout po online metodách. Nakupování, ostatně jako cokoli jiného, by rozhodně nemělo stresovat, ale spíš těšit.