"Když jsme se vrátili k našemu domu v Opavě, byla tam strašná spoušť. Všude jsou hrozné nánosy bahna, na ulicích se válejí věci vyplavené ze sklepů, z chodníků jsou vytrhané dlaždice. Z téhle povodně se bude město vzpamatovávat několik let,” popisoval situaci v Opavě Vojta. Dny, kdy se přihnala ničivá povodeň, byly strašné, ale teprve teď, když voda opadla, nastane ta největší práce. Dát zase všechno do pořádku. A to bude stát hodně úsilí, i hodně peněz. Sepsali jsme tipy pro každého, kdo chce a může přidat ruku k dílu.

Finanční pomoc

Finance jsou ta nejrychlejší a v první chvíli nejlepší pomoc, shodují se neziskové organizace. Když je pošlete důvěryhodné organizaci, bude dobře vědět, co za ně koupit a komu to dát.

Nezisková organizace Člověk v tísni vybrala na svém speciálním kontu - SOS Povodně - už více než 70 milionů korun, ale humanitární pracovníci, kteří už viděli škody zblízka, hlásí, že bude potřeba mnohem víc.

K finanční pomoci si můžete vybrat jakoukoli ověřenou organizaci. My věříme těmto:

Člověk v tísni - odkaz na finanční sbírku

Adra - odkaz na finanční sbírku

Diakonie - odkaz na finanční sbírku

Charita Česká republika - odkaz na finanční sbírku

Pomoc můžete i tak, že budete jednoduše platit s Twistem. Za každou vaši transakci s Twistem věnujeme 1 Kč na podporu těch, které povodně postihly. Celkovou částku pošleme na konto SOS Povodně neziskové organizace Člověk v tísni

Materiální pomoc

Potřeba je balená voda, balené pečivo, polévky a nudle do hrnku, dětské přesnídávky, úklidové prostředky, dezinfekce. Na webových stránkách organizací, které věci schraňují, se ujistěte, co potřebují nejvíc. Tady je pár tipů, kam vše můžete odnést:

Český červený kříž

Potravinová banka

Pomoc vlastníma rukama

Nejlepší pomoc je organizovaná pomoc. Proto jestli chcete pomáhat vlastníma rukama a nemáte konkrétního člověka (svoji rodinu, přátele, známé), kterému plánujete pomoci, přihlaste se jako dobrovolník. Organizace, věnující se dobrovolnictví, budou nejlépe vědět, kam vás vyslat a jak vás zapojit. Přihlásit se můžete třeba tady:

Dobrovolníci u Adry

Dobrovolníci u Českého červeného kříže

Dobrovolníci - Olomoucký kraj

Dobrovolníci - Moravskoslezský kraj

Dobrovolníci pro Opavu se můžou hlásit na: dobrovolnici@opava-city.cz

Nabídku zapojit se do pomoci má pro všechny bývalé i současné studenty nebo pedagogy i Masarykova univerzita. Na jejich webu se dozvíte, kde si stáhnout aplikace MUNI POMÁHÁ, se kterou se do toho můžete vrhnout.

Každá koruna, přesnídávka, podaná ruka, ale i modlitba se počítá. Děkujeme, že pomáháte 🫶