Chcete vychovat strýčka skrblíka, nebo někoho, kdo žije celý život od výplaty k výplatě? Nikdy není brzy začít děti učit hodnotu peněz. Kapesné představuje užitečnou výukovou pomůcku.

Začněte v první třídě

Když chcete děti něco naučit, nejjednodušší je nechat je “to” udělat. Přejete si, aby umělo s penězi vyjít? Dejte mu jeho vlastní. Ideálním startem je na to začátek školní docházky. Prvňáček se ocitá bez rodičovského, ale i učitelského dozoru, ve školách jsou dost často automaty na jídlo nebo dokonce bufety. Děti tak mají první příležitost rozhodnout si o svých nákupech samy.

Na částce se můžete dopředu dohodnout

Může to být 10 korun nebo třeba tisíc. Záleží na každé rodině. Z diskusí na internetu vyplývá, že se mnozí rodiče řídí pravidlem první třída = 10 Kč na týden, druhá třída = 20 Kč na týden a tak dále. “Naše 14leté dítě dostává 100 korun týdně. Vše okolo platíme my, dítě si občas zajde na kebab nebo si zaplatí vstupenku na hokej nebo do kina,” zaznívá třeba v diskusi na webu rodina.cz. “Chci svému synovi dávat po nástupu do školy 100 korun týdně. Mám pocit, že kdyby to bylo méně, všechny svoje peníze hned utratí a já mu tím vlastně vezmu příležitost s penězi začít hospodařit,” říká zase Markéta Bočková z Brna, matka šestiletého syna. I to je cesta. Pokud váháte, kterou z nich se vydat, jednoduše stačí postupně vyzkoušet obě.

Dejte dětem důvěru

S vlastními penězi přichází samostatnost. Proto by rodič neměl pátrat po tom, za co svoje kapesné dítě utratí. A neměl by ho ani kárat, pokud svoje kapesné utratí rychle. Nestor české dětské psychologie Zdeněk Matějček naopak doporučuje kvůli kapesnému pouze chválit, a to v případě, že si dítě z obdržené částky zvládne něco ušetřit.

Mladším dětem peníze týdně, starším měsíčně

Z předávání kapesného by se měl stát rituál. V obvyklý den a v obvyklou denní dobu by mělo dítě dostat obvyklou částku. To radí další dětský psycholog Václav Mertin. U menších dětí je dobré začít s týdenním intervalem, starší zvládnou měsíční. I když ten klade na rozhodování o vlastním rozpočtu mnohem vyšší nároky. Ostatně za první republiky byly týdenní výplaty úplně běžné.  

Kapesné v hotovosti, nebo na účet?

Menší děti by měly rozhodně dostávat hotovost. Abstraktní peníze na platební kartě si neumí spojit s procesem nákupu. Pro ty starší je naopak vlastní účet dalším krokem k samostatnosti a také vykročením do finančního světa.

Nebojte se pořídit jim kartu

S mincemi a bankovkami se budou děti setkávat čím dál tím míň. Proto je nechte pocítit, jaké to je, obchodovat s digitálními penězi. Většinou od 8 let (v Komerční bance dokonce už od 6 let) jim můžete k účtu v bance pořídit jejich vlastní kartu.

Naučí se, jak s penězi na účtu zacházet, jak platit v kamenném obchodě i na internetu, jak si ověřit zůstatek, i jak vybrat z bankomatu. Ale také si zafixují, jak důležitá je virtuální bezpečnost. Mobilní bankovní aplikace jsou zpravidla velmi dobře chráněné, ale i tak je důležité dětem vštípit, že nemají nikomu říkat heslo do telefonu a už vůbec ne do internetového bankovnictví. A že PIN mají schovávat líp než před nimi rodiče schovávají sladkosti.

Nemusíte se bát, že bez fyzického dotyku dítě utratí všechno, co na kontě bude mít. Když své dceři nebo synovi zřídíte účet, ke kterému bude mít jen dispoziční práva, můžete jako jeho rodič nebo zákonný zástupce nastavit pravidla pro jeho používání. Třeba stanovený limit, kolik může za den, týden nebo měsíc utratit. Nebo jestli může platit kartou i na internetu.

Inkasujte kapesné od banky

Při zřizování účtu si důkladně prohlédněte pravidla, která s ním přijímáte. Ať víte, kolik bude stát měsíční poplatek nebo výběr z bankomatů. Ideálně nula. Zároveň si také můžete vyhlédnout akci, díky které se vašemu potomkovi objeví na účtě kapesné od banky.

Třeba s juniorským účtem od Komerční banky můžete získat 500 Kč, stejně tak i s dětským účtem od České spořitelny. Spořitelna má tohle kapesné podmíněné používáním George, mobilního bankovnictví. Což není vůbec špatný tah. Dítě se díky tomu rychleji zorientuje ve virtuálním finančním světě. Řada bank má navíc speciální dětskou variantu mobilní aplikace.

Některé banky zase nové generaci nabízejí drobné zúročení, když si nějaké peníze budou odkládat stranou. Třeba Air Bank odměňuje spoření v útlém věku 5% zhodnocením.

S občankou i dospělácký účet

Od 15 let řada bank nabízí dětem studentský nebo i běžný účet, který si můžou z velké části nebo úplně spravovat samy. U některých musí dokládat potvrzení o studiu, jiné jsou omezené pouze věkem. Karta, placení v kamenném obchodě i na internetu a posílání peněz z účtu jsou už samozřejmostí, k tomu se ve většině případů přidává i možnost využít kontokorentu. Rodiče mají často už jen právo do účtu nahlížet, záleží, jak si to s mladým finančníkem domluvíte.

A od 18 let je to jen na nich. To ovšem neznamená, že jim už nemůžete radit, jak s penězi nejlépe hospodařit. Seznamte je třeba s chytrým rozložením větších plateb na třetiny od Twista. Mladá generace si tenhle finanční nástroj dost oblíbila, tady si můžete přečíst proč. Prozradíme, že je to především proto, že za to nedají ani korunu navíc a jsou díky tomu finančně v pohodě 😎.