Vypadá to, že mluvit s dětmi o penězích je těžší než probrat jejich školní prospěch, když jim hrozí propadnutí. Podle dva roky starého průzkumu Buřinky se svými dětmi mluví o penězích jen 55 % rodičů. Výzkum T. Rowe Price, americké globální společnosti pro správu investic, zase uvádí, že 69 % rodičů se zdráhá, když má před potomky vyslovit téma peníze. Přitom vypěstovat v dětech zdravé povědomí o financích je nesmírně důležité pro to, aby s nimi dokázaly jednoho dne správně zacházet.

Kdy začít? Kdykoliv

Otázku hodnoty peněz jsem se synem začala řešit fakt brzy,” dělí se o své zkušenosti Věra Abrahamová, šéfka HR v Twistu. Už v 5 letech mu vysvětlovala, že nebudou utrácet za předražené kuličky z automatů. “Řekla jsem mu, že když mu to několikrát nekoupím, můžeme pak jít do hračkářství pro Lego. Ale aby to fungovalo, tak jsem to taky musela dodržet.”

Finanční svět dítěte začíná opravdu okamžikem, kdy toužebně vztáhne ručičku k hračce v regálu. A vy ho nemůžete jen odbýt slovy: “to nekoupíme”. Stejně jako Věrka vysvětlete proč. Ty nejmenší můžete s hodnotu peněz seznamovat třeba při hře na obchod, kdy zjistí, že jeden papírek jim na nákup chleba nestačí. A když děti povyrostou, přispějte k jejich orientaci ve finančním světě stanovením kapesného. Vzdělat je však můžete i třeba pomocí finanční únikovky, kterou si zahrajete v Praze v okolí České národní banky. Až dopadnete finanční podvodníky, zajděte tu do návštěvnického centra.

Buďte upřímní

Pokud se dostanete do finanční tísně, netajte se tím. Vysvětlete dětem, proč si nemůžete dovolit odjet na dovolenou nebo proč jim nemůžete koupit nové boty na tělocvik a musí chvíli vydržet v těch starých. Pojmy jako hypotéka, splátky, půjčky nebo inflace jsou zdánlivě složité, ale čím dřív se s nimi děti setkají, tím spíš s nimi budou umět v budoucnu zacházet. Zvlášť, když si vzpomenou, jak to tehdy řešili jejich rodiče.

Ptejte se a odpovídejte

Zkuste se své dcery nebo syna zeptat, co všechno o penězích ví. Zeptejte se třeba, kde se podle nich peníze berou, kolik si myslí, že si vyděláváte a jakou část platu podle nich spolknou výdaje na domácnost. Nejspíš pak budou mnohem ochotněji zhasínat světlo při odchodu z místnosti a šetřit vodou při čištění zubů.

Podle zmíněného výzkumu Buřinky na školní výchovu v oblasti financí spoléhají pouze dva respondenti z tisíce. Rodiče si uvědomují, že větší část zodpovědnosti v této oblasti leží na nich. Ideální je seznamovat děti s finančními pojmy v každodenním provozu. “Když nakupujeme potraviny, vysvětluji, proč jsem zvolila jiný produkt než ten, kde píší výhodná nabídka, protože po propočtení je to dražší,” nabízí tip z finančního vzdělávání svého syna Věra Abrahamová. Když chce zaplatit kartou, přidá mu informaci, z čeho žijí banky. Dnes si už jako třináctiletý kluk zdatný v matematice umí propočítat, kolik hodin by musel pracovat v Mekáči, aby si mohl koupit vysněné tenisky. A zároveň ví, že musí státu zaplatit daně a odvody.

Nestresujte

Myslím, že je fakt důležité, aby děti a pak i dospělí byli finančně gramotní. Ale zároveň je nestresovat tím, že je to něco strašného, těžkého, nezvladatelného,” přemýšlí Věrka. Tato myšlenka je v současné době aktuálnější než kdy jindy. Nedostatek peněz plodí v mnoha rodinách vypjaté situace a hádky. Pokud si z dětství nesete nepříjemný pocit, kdykoliv se vysloví slovo “peníze”, zkuste na něm zapracovat třeba tím, že se sami ve finanční oblasti naučíte lépe orientovat. Hlavně svůj stres z financí nepřenášejte na dítě, vnímá ho víc, než jsme si ochotni připustit. Začít můžete třeba tím, že své dceři nebo synovi dovolíte, ať si za své kapesné koupí, co chce, a nebudete jim to vyčítat. I kdybyste si tisíckrát přáli, aby si raději koupili ty nové boty na tělocvik. Rodiče jsou z velké části strůjcem toho, jakou roli budou peníze v životě jejich potomka jednou hrát. Tak na to myslete, ať se pro ně nestanou hrozbou ale užitečným pomocníkem.