Kdo by netoužil po pasivním příjmu, tedy aby nám peníze samy vydělávaly? Máme pár tipů, jak se zorientovat.

Jak začít?

Podívej se na míru inflace v České republice. To znamená, o kolik procent méně zboží a služeb si rok od roku koupíš. Ono je totiž hezké dělat si postupně svoji rezervu, když si ale peníze schováváš do polštáře, postupně ztrácí na hodnotě. Například v roce 2020 byla v ČR průměrná inflace 3,2 %. To znamená, že pokud by sis dal/a v lednu 2020 do polštáře 100 000 korun, za rok by sis za tento balík peněz nakoupil/a zboží v hodnotě 96 800 korun. Z tohoto pohledu je funkce některých tradičních finančních produktů podobná polštáři, a tak se pro dlouhodobé investice hodí poohlédnout se po něčem novém.

Spořící účty

Zlaté pravidlo všech šetřílků zní 50 – 30 – 20. Padesát procent tvých výdajů by mělo pokrýt základní náklady, třicet procent by mělo jít na zbytné výdaje a zbývajících dvacet by mělo jít na vytvoření finančních rezerv. Ty můžou být různého druhu. Druhé pravidlo totiž praví, že by člověk měl mít vytvořenou rezervu, která představuje alespoň 3 měsíční platy. Tyto prostředky by měly být lehce dosažitelné, a proto je vhodné mít je právě třeba na spořícím účtu. Přece jen má alespoň nějaké úrokové zhodnocení. Na delší spoření se ale rozhodně nehodí, dnes se totiž jejich úrokové sazby pohybují mezi 0,5 až 1 % a jak jsme uvedli výše, takové zhodnocení nepokryje ani roční inflaci.

Stavební spoření

Kdysi první volba spořivých typů dnes rovněž ztrácí na přitažlivosti. Takzvaná “stavebka” jsou stále ve hře hlavně díky státní podpoře, která ročně dělá až 2 000 Kč (kdo ti to jen tak dá?), takže průměrný výnos je spočítán na 3,5 %. Současnou inflaci tak stavební spoření pokoří o fous, a proto se stále ještě vyplatí. Nicméně pokud chceš, aby tvoje peníze samy vydělávaly, doporučujeme podívat se ještě dál.

Investice

V dnešní době můžeš hravě obchodovat na burze a přitom nemusíš být zdaleka akciový specialista. Stačí se obrátit na ty zkušenější v oboru, kteří budou investovat za tebe. Můžeš se obrátit na svoji banku nebo třeba na Fondee. To je česká investiční platforma, kde lze všechno obstarat online, což se v době pandemie víc než hodí. A navíc s Twisto účtem jsou u Fondee 3 měsíce zdarma. Stačí mrknout do sekce Na nákupy a jít tam do Slev a výhod. Fondee měl za poslední desetiletku zhodnocení 7,95 %, což je dvojnásobek loňské inflace. a to se už počítá.

Bitcoin & spol.

Nejznámější kryptoměna má za sebou další vrchol. Jestli si rveš vlasy, žes ho nepořídil/a už dávno, buď v klidu, nejsi jediný/á. K tomuto způsobu investování máme jednu obvyklou radu – pořizuj si kryptoměny jen za peníze, o kterých 100% víš, že ti nikdy nebudou chybět. Jinak se taky může stát, že ti na hlavě žádné vlasy nezbydou.

Investicím zdar!