Žádné dárky, žádné cukroví, žádný stromeček, žádný balicí papír. Takhle rozhodně nemusí dopadnout vaše Vánoce, když se rozhodnete je pojmout šetrněji. Stačí jen nad vánočními svátky přemýšlet trochu jinak a užijete si atmosféru výjimečných dní se vším, co k nim patří. Navíc ušetříte a ještě vás bude planeta milovat.

Dárky, které zmizí

Nejhorší dárky jsou ty, které za týden omrzí, za měsíc se rozbijí nebo rovnou zůstanou ležet ve skříni. A to planeta neplaneta. Kromě toho, že tím přispíváte k zaplavení světa zbytečnostmi, nikoho moc nepotěšíte. Proto zkuste letos darovat třeba nějaký zážitek. Nebo kurz, který změní obdarovanému život. Méně akční kamarády nebo příbuzné můžete potěšit prostě jen něčím k jídlu. Výjimečnou vánoční edici připravuje snad každý obchod s potravinami. Tak to už pak ale není moc výjimečná 🤔

Pre-owned je nový secondhand

Dávno už nejsou tabu dárky z druhé ruky. Zkuste oblečení, které původní majitel vzal jen párkrát na sebe(říkejte mu pre-owned, ne secondhand, zní to líp) nebo knížky, které někdo jednou přečetl ale stále vypadají jako nové. Případně můžete zabrousit do bazarových částí klasických knihkupectví. A když si nejste jisti, co by mohlo být to pravé, kupte raději voucher než vymýšlet za každou cenu něco.

Recyklovaná krása

Zřejmě nejkratší dobu využití mezi papíry má ten balicí. Pokud ovšem nebalíte vánoční dárky už v létě. Balicí papír navíc často obsahuje plast, fólie nebo třpytky a kvůli tomu se na recyklaci nehodí. Přitom jeho recyklovatelnost lze ověřit jednoduchým testem. Kousek papíru zmačkejte, jak to jen jde, a pak ho pusťte. Když zůstane zmačkaný, může jít do druhého kola. Když se rozvine, obsahuje prvky k recyklaci nevhodné. Nejlepší je ale samozřejmě zvolit papír rovnou recyklovaný. Buď jste si schovali použité balicí potřeby z minulého roku (dobře vy 👍), nebo zkuste úžasné kousky z českého eko-papírnictví, anebo kupte obyčejnou hnědou recyklovanou roli a sami ji vyzdobte třeba tiskátky.

Citron, ocet, sůl

Na eko-úklid se vrhněte s klasickým prostředky našich prababiček (valchu fakt nemyslíme). Se špínou a rzí si snadno poradí kyselina v citronové šťávě. V kombinaci se solí se její účinky ještě násobí. Skvěle bojuje proti usazenému kameni na vodovodní baterii. A citron s jedlou sodou umí vyčistit spáry mezi dlaždičkami (pokud se teda s nimi před Vánoci čistíte…😎). Zdatným bojovníkem proti mastným skvrnám, nánosům mýdla a vodnímu kameni je i ocet. Čtvrt šálku octa přilitého do kýble s vodou dokáže vrátit lesk mnohým podlahám (na dřevěnou a mramorovou ho ale raději nepoužívejte). A pokud se nechcete pouštět do těchto malých domácích chemických pokusů, vsaďte na některý z ekologicky šetrných prostředků z obchodu.

Rychle, stromku je teplo

Největší ekologickou stopu zanechává zpravidla umělý stromek, i když používáte deset let pořád ten stejný. Zatížil planetu cestováním nejspíš z Asie a až doslouží, jen tak ho ze světa nesprovodíte. O něco menší zlo je klasický živý řezaný. V Česku se jich každý advent prodá přes milion. Pokud si pohlídáte, odkud pochází (má certifikát FSC – značku pro šetrné lesní hospodaření), a nehodíte ho po Třech králích do kontejneru, ale položíte vedle, přiblížíte se o kousek k eko-Vánocům. Lepším řešením jsou půjčovny stromků v květináčích. Ideálně takové, které vás nainstruují, jak dlouho si můžete jehličnan doma nechat, aby to pak ještě rozdýchal a žil venku dál. No, moc dlouho to není, co vám budeme nalhávat. Rozbalit dárky a šup s ním ven 🏃‍♀️.

Kdo plánuje, neplýtvá

V plýtvání jídlem vánoční období bezkonkurenčně vítězí. A přitom stačí jen dobře plánovat a vědět, jak využít zbytky. K tomu, že do košíku naházíme i potraviny, které nechceme, nás často donutí stresující fronty u pokladen (objednávejte radši online) a také chybějící seznam toho, co potřebujeme nakoupit. Štědrovečerní večeře, ingredience na chlebíčky, husa na Boží hod. Dny, kdy mají obchody zavřeno, jsou jen dva (respektive 2 a půl, 24. 12. od 12.00, 25. 12. a 26. 12.). Takže žádné velké plánování se od nás nevyžaduje. A Rohlík slibuje dovézt nákup dokonce i 26. 12.! Potraviny, které nakoupíte, správně skladujte. Čím nižší police v lednici, tím vyšší vlhkost, proto dolů dávejte potraviny se sklonem k vysoušení. Nedojedené zbytky a dezerty, patří úplně nahoru.

Zbytková afterparty? Mňam!

A když vám něco trochu oschne, rafinovaně to zpracujte. Například z okoralé vánočky nebo veky je skvělá žemlovka. Spousty receptů na dobroty ze zbytků najdete i na webu organizace Zachraň jídlo.  A abyste své vánoční přejídání dovedli k ekodokonalosti, zamyslete se nad tím, odkud jídlo putuje. Když podpoříte lokální zdroje, bude vám vděčný nejen váš plný žaludek, planeta, ale také čeští a moravští farmáři.