Génius Jára Cimrman tvrdil, že budoucnost patří aluminiu. A my bychom zas řekli, že je ve FinTechu! Placení po internetu je totiž vynález, co se do propadlišť dějin jen tak nedostane. Spíš to vypadá, že do těch míst jednou pro vždy pošle všechny bankovky.

Bankovka

S objevy to bylo v historii vždycky trochu na štíru. Jen si vezměte, jak dopadl Gallileo Galilei! Každý nový pokrok zprvu narážel na patálie s přijetím u skeptického lidu. Když bratři Wrightové poprvé vzlétli do oblak, všichni z toho měli dobrý den a nikoho by ani nenapadlo, že tam za pár let už bude prohánět celé lidstvo. A vzpomeňte třeba na první dojmy z Facebooku: jakási modrá stránka, která jen šikovněji nahradila váš dosavadní ICQ účet. O pár let později nestačíme mrkat, jak se nám modré “efko” provrtalo do životů, do prací a dokonce i do politiky.

Jak už to tak bývá se vším, pokroky se rodí směrem na Západ. A tam už mají dneska jasno: budoucnost financí se bez FinTechu neobejde. Možná proto jde o momentálně nejrychleji rostoucí startupové odvětví. Díky finančním technologiím jsou totiž platby - mimo jiné - mnohem bezpečnější a snadné jako nikdy dříve. A zdaleka to neplatí jen o internetových transakcích. Twisto už například brzy představí speciální platební kartu, která vyřeší problém s nedostatkem financí na běžném účtu. Bez poplatků, bez úroků. A tomu už, panečku, říkáme revoluce.

Nejen převratné vynálezy mají jedno společné: ze začátku s nimi nikdo v realitě nepočítá. Jenom čas ukáže, jestli jde o pravou změnu, nebo výkřik do tmy. Novodobé placení je ale spíš takovým přirozeným vývojem - ve světě, který leží a běží na chytrých technologiích, prostě brzo bankovky už nebudou mít místo. Možná, že o nich našim dětem budeme nakonec vyprávět se stejnou nostalgií jako o Nokii 3310 nebo magneťácích.