Jedno je jasné: čím menší nároky na standard ubytování máte, tím levněji ho pořídíte. Máme však tipy nejen pro ty, kteří zalezou do spacáku kdekoli, ale i pro ty, kteří se chtějí zavrtat do peřiny v pokoji, který nesdílí s deseti dalšími lidmi. Čtěte, vybírejte a užijte si dovolenou podle svého.

Filtrujte a zase filtrujte

Když si hned v úvodním kroku hledání ubytování nastavíte, jakou cenu jste ochotni za ubytování dát, nestane se vám, že vás zlákají fotky nějakého mnohem dražšího a krásnějšího hotýlku. Pohodlné filtrování podle ceny najdete na Airbnb.cz, ale i na Booking.com. Navíc pokud na Bookingu objednáte bydlení přes svoji Twisto appku nebo Twisto web, můžete získat zpátky na Twisto účet až 3 % z ceny ubytování.

Koukejte také na to, jestli je ubytování se snídaní, případně s polopenzí. V době, kdy každodenní návštěva restaurace prodraží dovolenou o tisíce korun, se tahle varianta rozhodně vyplatí.

Modlete se

Pokud chcete dát své dovolené další rozměr, ubytujte se na místě svázaném s křesťanstvím. Na webu Církevní turistika si můžete vybrat, jestli vás víc láká fara, klášter nebo třeba poutní dům. Nejenže získáte místo, kde můžete levně přenocovat, ale zároveň i tipy, kam se v okolí vydat na poutní místo. Na takové dovolené načerpáte nejen fyzické, ale i duševní síly.

Nemusíte být skaut, ale hodí se to

Také skauti mají dobrou duši a díky nim můžete najít ubytování za hubičku. Na stránkách skautských základen si vyberete lokalitu, do které se chystáte, a v ní konkrétní základnu. Nečekejte žádný luxus, standardem je matrace na zemi a vlastní spacák, ale tyhle táborové podmínky jsou vyvážené cenou třeba 75 Kč za noc. Pokud máte junáckou členskou průkazku, je to ještě o fous levnější.

Jeďte na chatu s TOMem

Asociace turistických oddílů mládeže (TOM) spravuje v Česku pár sympatických chatiček se sympatickou cenou pronájmu. Platí totéž co u skautů - když jste členem asociace, zaplatíte míň, ale i pro veřejnost jsou ceny víc než příznivé.

Vyhněte se kempům

Přenocování v kempu pod stanem také šetří peněženku, ale často musíte počítat s tím, že další stan a tím pádem i jeho majitelé budou od vás daleko na vzdálenost šnůry od stanu. Pokud toužíte po klidnějším ubytování v přírodě, ale nechcete se bát, že ho ukončí kolemjedoucí městská policie, zabruste na stránky Bezkempu.cz. Právě ty dali dohromady kluci, kterým vadily přecpané kempy. Na mapě si vyberete pozemek, kde můžete se souhlasem majitele rozbít stan nebo zaparkovat karavan. Například cena za stan na tomhle pozemku na úpatí doupovských hor, je 250 Kč/noc. Brouzdat můžete však i v sekci Chatky a přístřešky. Většinu pozemků najdete v Česku, ale dost nabídek je i ze Slovenska a pár i od ostatních našich sousedů.

Vyhlédněte si krásné parkoviště

Pěkný pozemek na parkování karavanu v zahraničí najdete na stránkách Park 4 night. Kromě toho, že si můžete vyhledat parkování klidně v centru Helsinek, můžete tu nabízet k pronájmu i svůj vlastní pozemek. Lidé, kteří se přihlásí do parkovací komunity, mají nabídku parkování výrazně bohatší.

Najděte si volný gauč

Pokud se rádi seznamujete, tenhle způsob ubytování je přesně pro vás. Najděte si v zahraniční volnou postel přes Couchsurfing a nejenže získáte přenocování zadarmo, případně jen za dárek pro hostitele, ještě poznáte cizí zemi opravdu zblízka. Místní obyvatel je ten nejlepší průvodce.

Za trochu práce postel zdarma

Stačí zadat do internetového vyhledávače “Workaway” a vyjedou vám nabídky, díky kterým se můžete o prázdninách podívat na místa, která by pro vás jinak byla finančně nedostupná. Znamená to ubytovat se někde, kde se od vás očekává pomoc, třeba na farmě v Itálii. Výměnou za sklízení jablek, meruněk nebo za práci na statku dostanete postel zdarma, často i se stravováním. Pár hodin denně pracujete a pak máte čas prozkoumávat místní kraj.

Plaťte až po dovolené

A ještě jeden tip na závěr. Výhodné ubytování můžete sehnat i díky serveru Slevomat. Jen se předem ujistěte, že mají opravdu volno, abyste svoji dovolenou nemuseli odložit až na podzim.

A když už jsme u toho odkládání: pokud na Slevomatu zvolíte platbu Twistem, platíte až do 30 dní. S Twisto účtem je to až do 45 dní. S účtem si můžete placení jakéhokoli ubytování klidně rozdělit do 3-12 měsíčních splátek. Plaťte prostě tak, jak potřebujete, a užijte si dovolenou, jak chcete.