Každý obyvatel Česka minulý rok spotřeboval v průměru 93 litrů vody denně, což znamená roční výdaj lehce přes 3 000 Kč. Tahle částka by šla přitom poměrně snadno snížit. Někdy pomůže včas zavřít kohoutek, jindy namontovat jinou sprchovou hlavici nebo chytře použít PET lahev. Tady je přehled 6 opatření, díky kterým určitě ušetříte - přírodu i svoji peněženku.

1. Dejte si radši krátkou sprchu než koupel

Rozdíl ve spotřebě mezi koupáním a sprchováním si můžete hravě sami vyzkoušet. Zašpuntujte vanu a osprchujte se. Garantujeme vám, že na konci sprchování plná vana určitě nebude. Vana má přitom objem zhruba kolem 110-160 litrů vody. Pokud ji při koupeli naplníte do půlky, dělá to zhruba 60 litrů vody. Nezapomeňte však ke spotřebě připočíst i závěrečné opláchnutí vlasů a celého těla.

Naproti tomu několikaminutová sprcha může odčerpat něco mezi 30 a 60 litry vody. A tato spotřeba se dá ještě snížit jednoduchým trikem - kupte si úspornou sprchovou hlavici. Ta vám bude omezovat množství vody, které hlavicí proteče, aniž by výrazně snížila komfort při sprchování.

2. Vodu použijte podruhé i potřetí

Velké množství vody, kterou doma použijete, téměř neznečistíte. A proto by byla škoda ji znovu nevyužít. Zkuste si dát do umyvadla misku a do ní zachytávejte vodu, která jinak bez užitku odteče. Třeba když čekáte na teplou nebo naopak studenou vodu, nebo když oplachujete zeleninu a ovoce. S takovou vodou můžete směle nejdřív umýt podlahu a pak ještě spláchnout záchod.

Vodu, ve které jste vařili vajíčka, také nevylévejte. Ze skořápek se do ní totiž uvolnilo řada důležitých minerálních látek, za které vám vaše květiny políbí ruce.

3. Vypněte vodu při holení nebo čištění zubů

I když se toto pravidlo zdá samozřejmé, mnoho lidí si stále čistí zuby nebo holí vousy s puštěným kohoutkem. To je opravdu zbytečné plýtvání vodou i penězi. Pokud si čistíte zuby dvakrát denně po dobu asi 2 minut a necháte při tom téct vodu jen asi na třetinu průtoku, pustíte jen tak do kanálu každý den kolem 25 litrů čisté pitné vody. Přitom stačí nalít si vodu do kelímku.

To samé platí při holení. Pro opláchnutí žiletky stačí nalít trochu vody do umyvadla nebo pustit kohoutek, jen když to potřebujete. Nemá smysl lít vodu nonstop.

Stejně jako při sprchování můžete i u vodovodního kohoutku výrazně snížit spotřebu namontováním speciálního zařízení. Perlátor smísí vodu se vzduchem, čímž sníží průtok ale objem zůstane pořád dostatečný.

4. Myčku a pračku pusťte, až když jsou plné

O tom, že ruční mytí je nejen zdlouhavé, ale také plýtvání, nemá cenu diskutovat. A to u praní prádla i mytí nádobí. Při ručním mytí nádobí spotřebujeme až o 30 % více vody, než když používáme myčku.

Důležitým pravidlem je zapínat myčku a pračku pouze tehdy, když jsou plné. Ušetříte tak nejen čas, ale hlavně spotřebujete méně vody a elektřiny, což se pozitivně projeví na vaší peněžence.

Nepodceňujte ekoprogramy. Přestože jsou delší, na vyčištění prádla nebo nádobí potřebují třeba i jen polovinu objemu vody oproti klasickým programů. A to zkrátka proto, že se s tím oblečením nebo s talíři mazlí sice jen trošku ale přitom dlouho. S eko programem ušetříte i na elektřině.

Tip: Pokud právě uvažujete o nové, úspornější myčce nebo pračce, nezapomeňte na Twisto. Pomůže vám velký výdaj rozložit na menší částky a váš měsíční rozpočet zůstane v klidu 😉.

5. Spláchněte jen tolik, kolik potřebujete

I splachovat záchod můžete chytře. Pokud máte k dispozici jen jedno tlačítko, změňte to. Pořiďte si toaletu, kde si můžete vybrat, jestli z nádržky odčerpáte jen 2 litry vody nebo 9. Pokud se nechystáte na tak velkou rekonstrukci, můžete snížit spotřebu úplně jednoduchým opatřením. Do nádržky na vodu dejte naplněnou PET lahev. Velikost si zvolte podle toho, kolik chcete ušetřit, klidně do ní vložte i dvoulitrovou. PET lahví ošálíte plovák, který hlídá naplnění nádržky. Můžete ze začátku vyzkoušet, jestli vám tak malé množství ke spláchnutí obvykle stačí, a podle toho přidat třeba ještě jednu půllitrovou nebo naopak ubrat.

6. Zachyťte dešťovku

Jste šťastným majitelem zahrady? Ušetřete na zalévání trávníku a rostlin tím, že budete zachycovat dešťovou vodu. Nejlepší jsou k tomu podzemní nádrže, kde se voda tolik nekazí, ale dobrou službu udělá i sud pod okapem. Kromě toho, že nebudete plýtvat pitnou vodou, dopřejete rostlinám tu nejlepší závlahu, kterou potřebují. Dešťovka je totiž měkká, má správnou teplotu a neobsahuje žádný chlór nebo další přidané látky. Mimochodem, je skvělá i na vlasy 😉.