Téměř milion českých domácností se ocitl v krizi kvůli konci energetické společnosti Bohemia Energy a několika dalších menších. Několikanásobné zvýšení záloh za elektřinu nebo plyn znamená pro mnohé vážné existenční problémy. Tady je pár rad, které mohou postiženým lidem alespoň trochu ulehčit nebo přinejmenším zabránit tomu, aby se jejich situace stala ještě horší.

Pryč z nouzového řešení

Dodavatel poslední instance. Tři slova, která ještě na začátku října znal málokdo, se teď zabydlela v milionu domácností. Je to nouzové řešení, které má zajistit, aby lidé nezůstali bez energií. Můžete si s ním nechat dodávat elektřinu až půl roku, ale nedělejte to. V režimu dodavatele poslední instance jsou zálohy výrazně vyšší, protože jsou nastaveny jen pro následujících 6 měsíců, které spadají zrovna do topné sezóny.

Z režimu dodavatele poslední instance se nejlépe dostanete online. Kontaktní centra i telefonní linky jsou teď zavalené, proto zkuste vše vyřídit jednoduše po internetu.

Pozor na Energošmejdy

Novou smlouvu můžete uzavřít s jakýmkoliv dodavatelem. I s tím, kdo je v tuto chvíli vaším dodavatelem poslední instance.  Ale pozor, ať nenarazíte na podvodníky, kteří se teď snaží krize mnohých rodin využít. Často se vydávají za zástupce Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a nabízejí prodej energie nebo doporučují konkrétního dodavatele. To ERÚ ze zákona dělat nesmí. Dalším okamžikem, který vás na podvodníky upozorní, bývá tvrzení, že nic není závazné a své rozhodnutí si můžete kdykoliv rozmyslet.

Nižší zálohy = spočítáte si je sami

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Energetický regulační úřad se dohodli s dodavateli poslední instance na snížení záloh na listopad o 50 % a za prosinec o 40 %. Téhle možnosti můžete využít, ale nemusíte. Dodavatelé poslední instance nové předpisy záloh posílat nebudou. Pokud chcete pro tyto dva měsíce nižší zálohy, vypočítejte si je ze stávající částky sami a odpovídající peníze pošlete na správné číslo účtu pod správným variabilním symbolem ze zaslaného plánu záloh.

Zkuste Twisto Snap na třetiny za 0 %

Zmírnit první šok z vysokých záloh můžete také pomocí rozložení platby na třetiny. Twisto prodloužilo podzimní akci, díky které za rozložení platby do tří měsíců nezaplatíte vůbec nic navíc. Jakékoliv složenky i faktury můžete zaplatit jednoduše fotkou nebo je poslat do Twista mailem (na plati@twisto.cz). Twisto Snap na třetiny bez navýšení lze využít na jakoukoliv platbu and 1 500 Kč. Je třeba mít aktivní Twisto účet. Jeho založení je ale otázkou 5 minut a je na první tři měsíce nebo v tarifu Online zcela ZDARMA.

Okamžitá pomoc od státu

Pokud jste se zaplacením vysokých záloh ocitli v hmotné nouzi, můžete si zažádat o dávku mimořádné okamžité pomoci. Při podání žádosti budou pracovníci úřadu prověřovat vaše příjmy a výdaje. Stejně tak můžete požádat i o příspěvek na bydlení. Máte na něj nárok, pokud vaše náklady na bydlení převyšují 30 % (v Praze 35 %) rozhodného (čistého) příjmu rodiny.

Krizové energolinky v krajích

Pro ty, kterým se nedaří se v celé situaci zorientovat nebo jen potřebují ujistit, že vše udělali správně, zřídili zástupci řady krajů krizovou linku. Zaměstnancům Středočeského kraje můžete volat na číslo 800 710 710 a psát na e-mail: ptejtese@kr-s.cz. V Jihomoravském kraji jsou od 18. 11. na lince 800 129 921, v Moravskoslezském kraji radí na telefonním čísle 800 720 210, energolinku má i Olomoucký kraj: 602 802 442 nebo 725 816 254 (energolinka@olkraj.cz), Zlínský kraj: 577 043 937 (info@eazk.cz) a Jihočeský kraj: 386 720 398 (pomahamejihocechum@kraj-jihocesky.cz). Svoji linku, kam se můžete obrátit s dotazy, má i Energetický regulační úřad (564 578 666) a Ministerstvo průmyslu a obchodu - 1212 (volba 8).

Přejeme, ať vás už nic podobného nezaskočí!