Ježíšek není stoprocentní telepat, a tak se občas po rozbalení dárku pěkně zapotíme. Protože byl Ježíšek vedle jak ta jedle, nebo naopak věděl všechno velmi dobře, akorát byl už druhý v pořadí a dárek už doma máme. Nezoufej, máme rady, jak tuhle prekérku vyřešit.

Vrátit. Jde to, ale dře to (trochu).
Je na to zákon (jmenuje se Občanský zákoník, FYI), takže obchody by nechtěné zboží měly přijmout zpět. Existuje tu ovšem několik ALE. Podle zákoníku mají takovou povinnost pouze e-shopy, a to ve lhůtě 14 dní od převzetí zboží. Kamenné obchody si vrácení zboží řeší po svém. Dost často ti ale vyhoví alespoň tak, že si můžeš věc vyměnit za jinou. Je to na domluvě. A pokud jde o e-shopy, u mnohých z nich JE JEŠTĚ ČAS. Třeba Zoot, Urbanstore, Freshlabels nebo Footshop mají dobu na vrácení zboží prodlouženou na 30 dní po celý rok či alespoň speciálně kvůli Vánocům.

Prodat. Není nic jednoduššího.
Jak se říká, každé zboží má svého kupce. Jestli nějaký dárek nechceš, tak ho prodej. Nejjednodušší je to internetových bazarech. Má ho třeba Facebook, existuje Aukro nebo Sbazar. Například.

Darovat. To je nápad!
Nechceš svůj dárek? Tak ho pošli dál. Ušetříš si tak lámání hlavy nad všemi narozeninami a dalšími příležitostmi, kdy se hodí něco někomu dát. A jestli těch příležitostí přes rok nemáš moc, počkej do dalších Vánoc. Jen si dej pozor, ať dárek nevěnuješ tomu, kdo ti ho původně dal. To by byla další prekérka.

Dělat dobro. Hurá na věc.
Je jich hodně. Organizací, které se starají o chudé, nemocné, staré nebo jinak znevýhodněné a kterým by se rozhodně hodilo nějaké nové nádobí, oblečení nebo nábytek. Tady najdeš rady, jak na to.

Předělat. To je výzva!
Nevhodný dárek představuje výzvu pro všechny rukodělné a nápadité anebo ty, kteří by se jimi chtěli stát. Jestli nemáš nápady, mrkni na Pinterest nebo na různé sdílené dílny jako je třeba tahle. Něco zbrousit a přelakovat je neuvěřitelně uklidňující činnost. Opravdu a fakt.