Tradiční Vánoce jsou letos hodně netradiční. Ostatně jako celý letošní rok, jen během adventu a vánočních svátků koronavirový režim pocítíme ještě o dost víc. Koronavirus je prostě takový "dáreček". O co nás covid-19 připravil a co se naopak změnilo k lepšímu?

Koronavirus nám zatrhl trhy

Kdo kdy viděl, aby rozsvícení vánočních stromů nesledovala rozzářená dětská očka? Ano, letos na tuhle podívanou nekoukal nikdo (snad kromě technického personálu) a vše se odehrálo potají. Stejně tak si letos odpustíme popíjení svařáku a konzumaci na místě připravených jídel. Trdelník si prostě z trhů odneseme v alobalu. Nicméně, v Praze a dalších krajských městech se přece jen můžeš procházet mezi stánky s předvánoční nabídkou. V Brně, Ostravě, Olomouci a Liberci se dokonce můžeš povozit na vyhlídkovém kole. Aspoň to zůstalo při starém.

Předvánoční sezona v říjnu

Na to, že každoročně roste počet online nákupů, jsme si zvykli. Letos ale jejich objem vyletěl raketově. Navíc vánoční sezona začala pro obchodníky o měsíc dřív, zvýšený zájem zaznamenali už v říjnu. Na začátku prosince pak Shoptet, který zajišťuje provoz desítek českých e-shopů, hlásil na svých serverech 320 milionů požadavků každý den. (Pro představu, stránka Seznam.cz je na třetině tohoto čísla.) Zásilkovna počítala se 100% nárustem oproti loňskému roku, v prosinci už ale byla na 144% navýšení a očekává, že těsně před Vánocemi bude vyřizovat 800 000 balíčků denně.

Nakupuj teď, plať po Vánocích

Ne, za tuhle novinku nemůže covid-19. Má ji na svědomí náš Twisto tým, na druhou stranu ale úzce souvisí s přesunem nakupování do online prostředí. V listopadu jsme uvedli na trh Nákup na třetiny, díky kterému můžeš na desítkách e-shopů nakoupit a platit po třech částech úplně zdarma. Podmínkou je, že platba musí být vyšší než 1 500 Kč. Nákup na třetiny najdeš ve zbrusu nové sekci Na nákupy v Twisto appce nebo účtu. Jde o skvělý způsob, jak si držet svoje měsíční cashflow na uzdě a nebát se velkých výdajů. Přestanou totiž existovat. Teď v prosinci najdeš v nabídce e-shopů i mimořádně zajímavé kousky jako je třeba Alza (platí do 13. 12., s dopravou zdarma) nebo Ikea (ta je do 20. 12. a zdarma si můžeš na třetiny rozložit i nákup v kamenném obchodě).    

Co místo letenek a zážitků? Elektroniku!

Letenkám letos pod stromečkem odzvonilo. Cestování je kvůli koronaviru nesnesitelně dobrodružné. Člověk nikdy neví, zda se do vytoužené destinace vůbec dostane, o kolik testů se mu výlet prodraží či zda dovolenou nestráví na hotelovém pokoji. Výlet do exotických krajů tak radost dozajista neudělá. V Twistu jsme se ptali našich zákazníků (bylo jich celkem 1300), jaké dárky pořídí místo letenek a zážitků, a zvítězila elektronika (17 %). My si ještě dovolíme doporučit umění, starožitnosti nebo šperky. Když vybereš dobře, pořídíš dárek i investici zároveň.  

Naučili jsme se podporovat

Koronavirus má i svoje kladné stránky. Semkli jsme se. Nejdřív jsme šili roušky, teď se snažíme podporovat lokální podnikatele i ty, které pandemie připravila o práci. Přispět můžeš dokonce i přes Twisto appku. Na jaře jsme vybrali 100 000 Kč na podporu domovů seniorů, teď vybíráme na pomoc zrakově postiženým. Odkaz najdeš hned v Přehledu. A pozor! Bude tam už jen do konce prosince.