Něco sladkého čeká na děti všude. V pytlíčcích od Mikuláše, na každé návštěvě, na kterou se o vánočních svátcích vydáme, i u nás doma na svátečním stole. Pokud k téhle náloži nechcete přidat ještě každodenní sladkost z okénka adventního kalendáře, nechte se inspirovat netradičními kalendáři, které můžete dětem pořídit nebo vyrobit.

Pro malé vědce a vědkyně

Tohle je bomba. Nebo spíš byla. ÚDiF - Úžasné Divadlo Fyziky, tedy skupina lidí, kteří se rozhodli bavit diváky fyzikou, letos opět vydalo edici adventního kalendáře plného fyzikálních pokusů. Tahle malonákladová záležitost však byla ihned vyprodaná. Rodičům, kteří by i tak chtěli své děti rozjařit v adventu pokusy, radíme zaplout do e-shopu ÚDiFu, pár pokusů tam mají i zvlášť, nebo zapátrat trochu na internetu. Dají se najít návody na ty nejzákladnější, které zvládnete i s pomocí věcí, které máte doma. Mnozí rodiče si je na facebooku i vyměňují, třeba Martina Kocinová (martinaadana@centrum.cz) vám jich za drobný poplatek pošle klidně sto. Získáte slušnou zásobu experimentů na 4 roky dopředu, včetně toho, jak udělat z obyčejného vajíčka gumové.

Pro milovníky a milovnice pohádek

Adventních pohádek, které zpestří čekání na Ježíška, lze najít nepřeberně. Třeba na serveru Little Bears sepsali 24 předvánočních příběhů rodiče, příbuzní i kamarádi. Všechny pohádky se odehrávají v zimě před Vánoci, takže při jejich čtení budete mít pocit, že venku padá sníh, i kdyby bylo bláto. Na pěkné pohádkové kalendáře můžete narazit ale i v klasickém knihkupectví.

Pokud vaše dítě nevydrží jen pasivně sedět a poslouchat, ale pohádky stejně miluje, zkuste to s divadlem. Do každého pytlíčku nebo okénka vložte jednu postavičku z loutkového divadla a pak si s ní společně zahrajte představení. Do výroby loutek se můžete samozřejmě pustit sami (nalepte prostě obrázek na špejli) nebo to přenechat profesionálům. Výtvarnice Vendula Hegerová nakreslila dvacet úžasných pohádkových stvoření + 4 kulisy a ještě k tomu nabízí i text příběhu.

Pro ty, co mají v pokojíčku ještě místo

Má váš syn rád lego nebo radši Tlapkovou patrolu? Miluje dcera koně nebo spíš Barbie? Hrají si vaše děti nadšeně s dřevěnými vláčky nebo radši se zvířátky z farmy? V hračkářství jsou na rozmanitost dětských chutí připraveni, a tak si tu můžete vybrat adventní kalendář přesně na míru. A nebojte, většinou je obsah tak maličký, že zase tolik místa v pokojíčku nezabere.

Pro kreativní rodiče

Jste kreativní? V předvánočním čase se můžete vyřádit, adventní kalendář nevyjímaje. Pytlíčky (krabičky, sáčky,…nebo do čeho to překvapení ládujete) snesou všechno. Vytiskněte si třeba 24 fotek vaší rodiny z různých situací v průběhu uplynulého roku. Věřte, že tahle drobnost určitě nezklame, a ještě si můžete připomenout, co jste tehdy prožili. Nebo do adventních okýnek schovejte kameny a speciální fixy, kterými lze na ně kreslit. Společně pak kamínek namalujte, napište na něj vaše PSČ a na procházce ho někam položte. Zapojíte se tak do velkého kamínkového putování. Anebo během adventu proveďte své děti lidovými zvyky. V jednom sáčku budou vykrajovátka na perníčky, v dalším sada na lití olova, v dalším třeba skořápky od vlašských ořechů se svíčkou.

Ať už připravíte cokoliv, přejeme, ať s otevřením každého okénka vpluje do vašeho domova trocha radosti a vánoční atmosféry.  Protože kvůli tomu ten kalendář uprostřed noci v pokojíčku potichu instalujeme, že ano:-)